Як перестати навчати за календарем та розвивати креативність

3527 0
Що робити, коли ти обмежений дедлайнами та годинними зустрічами, а розвиватись потрібно швидко.
Ілюстративне фото: drawingchange.com

Ілюстративне фото: drawingchange.com

Керівник університетських програм EPAM Lviv Володимир Вергун ділиться успішним кейсом про те, як розвивати креативність.

Одного разу я зібрав групу людей. У нас була хороша ідея. Ми працювали, організовували заходи, пропагували певні цінності. Ідея була дійсно хороша, і на цей час доволі креативна. Проте на довго нас не вистачило. Було багато напрацювань, але не було розуміння, що цього недостатньо. Потрібні зовсім інші навики.

Змагання та креативність

Цього не вчать у звичайних університетах, хоча треба бути креативним уже на першому курсі. Якщо мова про ІТ, то студентам з самого початку потрібно створювати перші програми. У звичних вишах для розвитку креативності вкрай бракує мотиваційних лекцій, історій про складні проекти, успішних кейсів про те, як досягти успіху. Саме така нестандартна інформація спонукає до творчого мислення та розуміння індивідуальних особливостей.  
Навчальний розклад доволі інтенсивний, є чіткий графік занять, екзаменів. Не важливо, чи студент опанував навчальну програму, – настав час складати екзамен. Навіть якщо у розкладі є додаткові заняття, покликані розвивати критичне чи творче мислення, їх замало.

Вдруге студентам ІТ-спеціальностей доводиться змагатись під час спроб отримати першу роботу. ІТ-індустрія розвивається дуже динамічно. Якщо щось пропустиш – вже не надолужити. За короткий час треба освоїти багато матеріалу, оскільки конкуренція висока. Подібні знання традиційні навчальні заклади не надають. Самостійно надолужити – немає часу.

І третій раунд змагань з часом настає під час кар’єрного росту. Розвиватись потрібно швидко, брати на себе багато відповідальності. Креатив обмежений дедлайнами та годинними зустрічами. Бізнес на такому рівні та настільки загруз в операційній діяльності, що будь-яка креативна ідея сприймається із захватом, але на реалізацію інновації не вистачає часу. Або обґрунтування і навиків.

Від ідеї до рішення

Усе частіше ми чуємо таке поняття як «інновація». Якщо потрібно залучити будь-який ресурс – чи це гроші чи людей – починають маніпулювати цим терміном. Це як слово «елітний» свого часу. Ми всі говоримо про креатив та інновації, про потребу в новітніх розробках та підходах, про рейтинги, інноваційні міста, інноваційну освіту, інноваційний громадський транспорт.

Читайте також: Щоб виховати інноваторів, треба думати як інноватор. Поради викладачам та вчителям

Але як перетворити ідею в рішення? Мені подобається визначення від Ніка Скіллікорна, головного редактора Ideatovalue.com, засновника Improvides Innovation Consulting, експерта, коуча, спікера з питань запровадження інновацій. Інновація для нього – це перетворення ідеї в рішення, яке збільшує цінність з точки зору споживачів. І завжди повинен бути стандартний шлях: знання – інформація – креатив – інновація. Та не останнє місце тут займає саме креатив.

Креативу та творчому мисленню можна навчитись. Проте потрібен час. І з часом потрібно змагатись.

Успішний кейс

Ми в EPAM Ukraine у навчанні молодих спеціалістів чітко визначилися, як розвивати креативне та інноваційне мислення. Інновація це не тільки продукт – це і процес, підхід, інша точка зору, яка надає цінність.  

Один з наших успішних кейсів – запровадження навчання, яке базується на розвитку компетенцій. Перевага полягає в індивідуальному підході. Курс навчання завершується, коли досягнуто певного рівня компетенцій, а не за календарним планом.

Для реалізації цього підходу слід сфокусуватися на трьох основних речах.

  • Це варіативність в способах подачі знань. Наприклад, відеокурси, перевернуті класи, групові заняття, коммюніті, та багато іншого.

  • Це добре кваліфіковані ментори з досвідом реальних практичних навичок.

  • Це достатній набір інструментів, які забезпечують підтримку навчального процесу, налаштовують комунікацію та постійний зворотній зв’язок. Постійний зворотній зв’язок життєво необхідний для підтримки мотивації та бажання навчатись.

Можливо, це і виглядає просто, але об’єднати все в один процес, змінити мислення всіх учасників – доволі складне завдання.

Цей підхід ми вже також відтестували із студентами-першокурсниками в межах нашої ініціативи PreUniversity program. Саме на цьому першому етапі змагання з пошуку джерел навчання креативному мисленню ми допомагаємо молодим спеціалістам сформувати розуміння, що навчання – це не години, і не розклад. А креатив – це не дедлайни.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!