Щоб виховати інноваторів, треба думати як інноватор. Поради викладачам та вчителям

6409 0
Інновація – не обов’язково технічна новизна чи продукт, це інший погляд на процес чи сервіс. Тож інноваційним може бути і викладання.
Photo by Mikael Kristenson on Unsplash

Photo by Mikael Kristenson on Unsplash

Керівник університетських програм EPAM Lviv Володимир Вергун переконує, що інноватором може стати будь-який шкільний вчитель або університетський викладач і ділиться власним досвідом, як працювати зі студентами так, аби навіть через багато років вони пам'ятали ваші заняття.

Добре пам’ятаю заняття з педагогіки під час мого навчання на 5 курсі в університеті. Ми, студенти прикладної математики, до цього бачили тільки цифри, трошки програмування і нікому незрозумілу філософію. Чи то викладача філософії. А тут, після п'яти років класичних лекцій з крейдою та практичних занять з не дуже актуальними завданнями, перед нами молодий педагог. Викладач, який вирішив проводити нестандартні лекції, не звертати увагу на консервативні правила, та, найголовніше, дозволив імпровізувати. Так, це було дивно, але здебільшого весело та натхненно. Чому дивно? Бо ця людина змогла впровадити в життя те, про що говорить так багато педагогів до цих пір, але так і не роблять Просто спробувати інший підхід, зробити висновки та рухатись далі. Можливо, це був перший інноватор у моєму житті.

Що таке інновації?

Інновація – це не обов’язково технічна новизна чи продукт, це інший погляд на процес чи сервіс, трансформація ідеї в продукт, який приносить результат. Бізнес критично залежний від інновацій. Від усіх працівників зараз очікують креативних ідей щодо будь-яких процесів чи підходів. Бізнес вимагає від працівників постійно прогресувати, постійно навчатись, ставити нові цілі, удосконалюватись. 

Окрім стандартних речей, як комунікація, робота в команді чи керування часом, на здатність до інновацій може впливати навіть почуття гумору. Саме так, всі інноватори мають прекрасне почуття гумору, іноді доволі дитяче. Винахідники та творчі люди зберігають дитяче сприйняття буденності, та цікавість до всього оточуючого. Томас Едісон, Альберт Ейнштейн любили і вміли жартувати, не соромились показувати язика.

Важливою є і самооцінка, вміння жити своїм життям і віддаватись своїм цілям, коли сотні «хейтерів» тільки й чекають на черговий провал. Внутрішня самомотивація, впевненість в собі, дозволяють заглянути далеко в майбутнє. Здатність брати на себе ризики та відповідальність, бачити можливості, критично та аналітично думати – всі ці риси притаманні інноваторам.

Як можна навчити інноваціям?

Коли ми говоримо про виховання дітей, то в першу чергу батьки повинні виховувати себе. Адже діти вчаться на прикладах. А якщо ми говоримо про інноваторів, то вони мають вчитись в інших інноваторів.

Інноватором може стати будь-який викладач: запроваджувати і пробувати нові підходи до навчання, демонструвати їх, сприймати критику, постійно вдосконалюватись. Для навчання інноваторів потрібна інноваційна педагогіка. Адже педагогіка, яка не залишає спроб зрозуміти, яким способом найкраще розвивати критичне мислення, приречена. А керівники, які не залишають спроб залучати креативних педагогів, програють у розвитку бізнесу.

Наразі студенти самостійно шукають шляхи для саморозвитку. І чим менше освітні заклади будуть пропонувати – тим більше студенти будуть шукати цього деінде. Що ми, зрештою, зараз і спостерігаємо.

Як принести інновації в аудиторію?

  • Гейміфікація

Креативний процес навчання – ігри, візуальні засоби, які породжують уяву, сприяння експериментам та будь-яким ідеям. Я використовую найпростіші візуальні методи – маркер та дошку, і малюю під час лекції ключові поняття. Зазвичай презентація навіть і не потрібна. Використання mindmaps також є одним з прикладів такого підходу. Одного разу я попросив студентів принести гітару на заняття. Це було доволі цікаво: писати код під блюз, який виконував один з талановитих студентів.

  • Навчання на реальних прикладах

Демонстрування різноманітних підходів на реальних проблемах, вирішення дійсно реальних завдань. Вчити концептуальні явища, а не факти.

  • Брейнштормінг-сесії

Поділ студентів на команди, оголошення проблеми та обговорення шляхів її вирішення. Презентація проблеми. Сюди можна і включити рольові ігри, які дуже допомагають вийти з зони комфорту. Нехай аудиторія стане фабрикою ідей. Потрібно провокувати генерацію ідей і, найголовніше, відразу заохочувати до створення прототипів. І винагороджувати. Цукерки - це також непоганий приз за хорошу ідею.

  • Лекції за межами аудиторії.

Що може бути кращим, ніж обговорити проблеми, сидячи при цьому на зеленій траві?

  • Пристрасть у викладанні

Пристрасний тренер, який може мотивувати, надихнути, прочитати лекцію з азартом – залишиться назавжди в пам’яті. Ще з часів студентства найбільше запам’ятались саме такі викладачі.

  • Долучення хобі у навчання

Розпитайте усіх про хобі. Розкажіть про своє. Принесіть чиєсь хобі на заняття, спробуйте всі разом, побудуйте таким чином команду. В більшості випадків в людей виникає скепсис. Проте після початку всі будуть в захопленні від того, що спробували щось нове, відкрились для експериментів.

  • Студент замість лектора.

Найкращий спосіб зрозуміти матеріал -  це спробувати пояснити його дитині. Нехай студент стане лектором та прочитає лекцію всій групі. Це і додатковий респект, і відразу можна зрозуміти чи цей студент дійсно хвилюється за кінцевий результат.

  • Практика, практика і ще раз практика

І найголовніше -  це багато практики. Лекції можна послухати і вдома, за горнятком чаю. На заняттях потрібно обговорити лекцію та спробувати відразу на практиці вирішити важливі проблеми використовуючи набуті знання.

Це не повний список ідей, які я використовував під час своїх занять зі студентами декількох вищих навчальних закладів Львова. Іноді це виглядало дивно, іноді смішно. Нехай це невеликі, поступові зміни в процесі навчання наших груп, проте вони приносять результат. Це яскраво демонструють випускники EPAM University Program, які вдало інтегрувалися в глобальну EPAMівську команду висококваліфікованих фахівців. Хоча ми чітко розуміємо, що глобальних змін за короткий час не буде. Ми створюємо можливості, в першу чергу, для молодого покоління. Це можливості для покоління креативної молоді, яка прагне створювати, приносити цінність та отримувати визнання за свої результати. А як наслідок, це дасть можливість розвиватися бізнесу, де буде працювати команда висококваліфікованих фахівців.

Ми вболіваємо за кожного. У нас разом все вийде. Я в цьому впевнений.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Фото: Mikael Kristenson on Unsplash


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!