Риба і видовища. Чи справді океанаріум саме те, чого не вистачало Львову

5736 0
Механізмів завадити цьому зараз практично немає, що найбільше і болить.
Фото: facebook-сторінка Океанаріум Львів

Фото: facebook-сторінка Океанаріум Львів

На проспекті Шевченка, 8 у Львові в історичній будівлі, яку віддали під рекоснтрукцію львівському бізнесмену Григорію Козловському, відкриють океанаріум. Точної дати відкриття наразі ще не називають. Так само невідомо, скільки «жителів» заселять в океанаріум. Про утримування тварин в неволі та захист культурної спадщини Львова – екоактивістка, комунікаційна менеджерка ГО «Нуль відходів Львів» Діана Попфалуші.

У найбільшому портовому місті України – у Львові – відкривають океанаріум. Як круто, правда? Морські жителі матимуть безперебійний доступ до морської води, матимуть достатньо простору для гідного життя і правдиво відображатимуть місцеву флору і фауну. Океанаріум – саме те, чого не вистачало нашому місту, це атракція, яка ціннісно доповнить культуру міста.

Читайте також: Кілька питань до львівських чиновників про питний фонтан на площі Ринок

Також важливий аспект створення океанаріуму – це його розташування у місті. А воно – максимально центральне: на проспекті Шевченка № 8, де колись знаходився кінотеатр «Київ», один з найдавніших у Львові. Кілька років тому це приміщення віджали... ой, перепрошую, там створили ОСББ, яке тепер займається активною морською діяльністю із забезпечення міста і його гостей рибою і видовищами.

Я впевнена, що більшість тих, хто це прочитають, навіть не знали про майбутній океанаріум у місті, але тепер будете. І знайте також, що робити таке (як тримання тварин у неволі, так і самовільне господарювання у місті) – дно. Механізмів завадити цьому зараз практично немає, що найбільше і болить. Бо доводиться постфактум махати кулаками (як от я зараз) і сподіватись, що у майбутньому можна буде протидіяти нищенню спадщини і створенню фарсу на фарсі.

Читайте також: Я дозволяю людям бути тут і тепер або Про що мовчать гірські дороги

Щодо непотрібної культурної спадщини: Колишній кінотеатр «Київ» – це окрема двоповерхова будівля кінотеатру у дворі чиншової кам’яниці, із залом на 300 місць, створена фірмою Івана Левинського, в опорядженні залу і оформленні входу металевою рекламою брав участь Альфред Захаревич. Кінотеатр відкрився у 1912 році, початково мав назву «Фрашка». Наступного року змінив назву на «Штука», пізніше – «Химера». 2002 року на фасаді встановлено меморіальну таблицю, яка сповіщає що у 1892–1898 роках тут діяло Наукове товариство імені Шевченка. (інформація з Вікіпедії).

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!