Треба втрутитися у свою щоденну рутину, Або як економити світло

1151 0
Жителів Львівської області 14 травня закликали економити електроенергію, аби уникнути погодинних відключень. Радниця Прем’єр-міністра України, членкиня наглядової ради НАК Нафтогаз України Наталія Бойко вважає, що зараз українцям важливо втрутитися у свою щоденну рутину: «допомагаючи енергетикам, ви допомагаєте собі».
Умовне фото / Riccardo Annandale

Умовне фото / Riccardo Annandale

З одного боку, просити українців у травні 2024 ще трохи вийти із зони комфорту – ніби стендапномер, з іншого – критично важливо ще трохи втрутитися у свою щоденну рутину і переосмислити її.
 
Зміна поведінкових звичок у щоденному споживанні кожного з нас – це великий ресурс підтримки для енергосистеми.
Ви вже прочитали в стрічці тисячу разів: «пікові години, будь ласка, обмежте споживання»… але я б хотіла ще раз звернути увагу – змініть свої домашні звички, перегляньте графіки користування електроприладами, вийдіть із зони комфорту і свідомо сформуйте собі задачі для «нової домашньої рутини».
 
 
Енергетики не розводять паніку, не драматизують, не хочуть бути вічним джерелом поганих новин…. але росіяни бʼють по енергетиці системно і жорстоко, бʼють знову і знову. Ми постійно залучаємо електроенергію у вигляді «аварійки» з сусідніх держав, використовуємо імпорт, намагаємося максимально швидко відновлювати все, що можливо, і кожного разу підбираємося все ближче до новин про обмеження у постачанні електроенергії.
 
Допомагаючи енергетикам, ви допомагаєте собі. Усвідомлене, ощадливе споживання кожного прямо впливає на здатність енергетиків втримувати ситуацію «без відключень» чи хоча б мінімізувати їхню тривалість.
 
Дуже пишаюся нашими енергетиками.
 
Кілька простих правил на власному досвіді:
 
  • всі лампочки вдома енергоефективні, прилади по максимуму теж;
  • не вмикаю духовку у пікові години;
  • налаштовую прання таймером на 3-4 ранку;
  • практично не користуюся феном;
  • не вмикаю кондиціонер;
  • регулюю період нагрівання бойлера;
  • у будь-який вільний час (ввечері або на вихідних) я обираю прогулянку (мене не злякати дощем);
  • навіть не пʼю чай у пікові, щоб не кипʼятити воду, а свою єдиненьку щоденну каву мені подобається пити в сонячний обідній час, коли працюють СЕСи).
 
Я впевнена, що кожен зможе трохи відкоригувати свої звички. 

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!