Захистити пітбуля від ідіота. Чому потрібен психіатричний огляд потенційних власників собак

7598 1
Навіть йоркширський тер’єр у руках неврівноваженої особи стає агресивною твариною, а облік домашніх тварин потрібен передовсім для їх захисту.
Фото: 4lapki.com

Фото: 4lapki.com

Нещодавно до Верховної Ради надійшов законопроект щодо обліку домашніх та безпритульних тварин, який викликав чималі дискусії в суспільстві. Зокрема, щодо норми про оплату за домашніх улюбленців та психіатричного огляду осіб, які мають намір купити собак потенційно небезпечних порід. Зоозахисник Ігор Сайко пояснює, чому охочий купити такого собаку повинен мати не лише довідку від кінолога, а й від психіатра.

Одна з норм цього законопроекту стосується, як написано в тексті, придбання потенційно небезпечних порід собак. Депутати запропонували запровадити норму, за якою особа, яка хоче купити собаку певної породи, має пройти навчання у кінолога та огляд психіатра і без його довідки придбати такого собаку не зможе. Я маю справу з пітбулями, стафордширами й низкою інших подібних порід. І вважаю, що така норма є надзвичайно доречною, бо їх також викидають і вони також потребують допомоги.

Хочу наголосити: це дуже ніжні собаки. Той самий пітбуль передовсім є чудовою нянькою для дитини. Але навіть коли пудель чи йоркширський тер’єр потрапляє в руки ідіота, то він стає небезпечною твариною.  Це, звичайно, звучить як жарт, але я казав би всім, хто хоче мати тварину, пройти психіатричне обстеження.

Читайте також: Бійцівських порід собак не існує – існують дурні господарі

Ця ініціатива не є популістичним кроком, вона надзвичайно притомна.  У Львові були випадки, коли п’яний господар виходив гуляти з пітбулем чи бультер’єром, але сам навіть на ногах не тримався. Усе залежить від господаря, який перетворює тварину на знаряддя агресії. Так, люди нарікають на собак, бо це собаки завдають їм неприємностей. Але дуже часто люди не хочуть зробити наступний крок і подумати, чому та собака так чинить. Насправді, більше проблем є з дрібними собаками, з їхньою неадекватною поведінкою. Вони можуть метатися, гавкати безперестанку чи хапати когось за штани. Але вони не можуть завдати важких ушкоджень, а коли собака велика, наслідки будуть набагато гірші. 

Що ж до реєстрації домашніх тварин та оплати за неї, то можу сказати, що тут багато невиправданого галасу. Тому що реєстрація буде абсолютно безкоштовною для тих тварин, які вже живуть у сім’ях. Їх слід буде зареєструвати, але платити за них не потрібно. Крім того,  дуже багато категорій людей звільнено від оплати. Не мусять платити люди, які братимуть тварин із притулків. 

Читайте також: Чому собаку карають за злочин його господаря?

Люди, які купуватимуть тварин із розплідників чи деінде, справді платитимуть 180 гривень за реєстрацію, але це одноразовий процес. Я думаю, що людина, яка купує тварину за десять-двадцять тисяч гривень, може собі дозволити 180 грн на реєстрацію.  До того ж, сьогодні візит до ветеринара коштує приблизно 150 грн, а у тварини таких візитів має бути кілька на рік.

Доброго в цьому законі дуже багато, починаючи з тієї ж реєстрації, а отже, й відповідальності господарів. Бо станом на сьогодні дуже часто трапляється так, що, коли тварина захворіла, то її беруть і викидають, щоби не лікувати.

Дуже позитивна норма про стерилізацію тварин, які не становлять племінної цінності, тому що кожен день на вулиці викидають коробки з цуценятами та кошенятами. Люди йдуть на вбивство, адже ці новонароджені тварини фактично не мають шансів вижити, не маючи щеплень. Більшість із них скоро помирає. Ще один позитивний момент – чіткіше прописана відповідальність людей за жорстоке поводження з тваринами.

Що ж до недоліків проекту, то, на мою думку, треба прописати норму про те, що у разі, якщо тварину неможливо тримати в притулку з різних причин – а в Україні фактично нема комунальних притулків – її можна стерилізувати й відпустити туди, де взяли. Так це вже роблять у Львові.

Читайте також: Чому захист прав тварин – це важливо і зовсім не смішно

Також у законі не передбачено норми про електронну реєстрацію тварин, хоча на сьогодні електронний чіп – це єдиний засіб, який дозволить у будь-якій точці країни, у першій-ліпшій ветклініці знайти свою собаку. Я обома руками за чіпування, насамперед задля блага тварини.  У нас рік чи два тому ввели реєстрацію собак і жетони за 50 грн, що спричинило великі істерики: чому так дорого? Чіпування коштує до 150 грн і, мабуть, із цих міркувань цю норму не запровадили, хоча, на мою думку, вона потрібна. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
7 Листопада, 2017 13:28
Інга А що робити стерилізованому псу, коли йому буде нічого робити???
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!