Замість суровікіна – герасимов. Що означає зміна керівництва угруповання військ рф проти України

2894 0
Міністр оборони росії сергій шойгу 11 січня призначив командувачем Об'єднаного угрупування військ в Україні начальника генштабу російської армії валерія герасимова. Прихильники війни часто називали його винним у провалах на фронті. Раніше, з жовтня 2022 року, цю посаду обіймав сергій суровікін, а тепер він став заступником герасимова. Ще два нових заступники командувача – головнокомандувач Сухопутних військ олег салюков та заступник начальника генштабу олексій кім.
Валерій герасимов / Фото: з відкритих джерел

Валерій герасимов / Фото: з відкритих джерел

Український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко пояснює, що означає заміна командувача Об'єднаного угруповання військ в Україні сергія суровікіна на валерія герасимова. 

Щодо призначення герасимова замість суровікіна на посаду командувача об'єднаного угруповання військ в Україні. путін знову тасує свою генеральську колоду. Згадується відоме правило: «від зміни доданків сума не змінюється». Можна ще перефразувати російського баснописця: «А вы, друзья, как не садитесь, все в победители не годитесь».

Читайте також: Росіяни ще не повністю захопили Соледар, і навіть взяття міста не дозволить їм окупувати Бахмут, – ISW

Для суровікіна рішення путіна – це пониження і приниження, а для генерала герасимова, який керує російським Генштабом, це точно не підвищення, а скоріше електричний стілець для довготривалих тортур.

Але ця генеральська рокіровка путіна зайвий раз свідчить про кадрову безвихідь російського президента. Міняє шило на мило. Одночасно це ще одне свідчення путінської параної. Він нікому не довіряє, він постійно оновлює свою систему стримувань і противаг.

Минулого року він призначив суровікіна на посаду командувача об'єднаного угруповання військ в Україні і прибрав з фронта генерала лапіна на вимогу пригожина і кадирова. Це ще означало послаблення позицій шойгу і герасимова. А зараз все нібито навпаки. лапіна повертають на високу посаду. суровікіна не прибирають, а підпорядковують герасимову.

Таке враження, що путін свідомо стравлює запеклих «побратимів», які ворогують між собою. Це демонстрація того, що нікому нічого не гарантовано, але всі мають відповідати перед путіним. Але за що ж відповідає сам російський очільник? Він не хоче відповідати за поразки, а перемог не має.

Читайте також: Нова мобілізація в росії не зупинить наступ України

Колись останній російський імператор Микола Другий точно так само тасував своїх генералів, а потім врешті-решт призначив самого себе головнокомандуючим. Чим це закінчилося ми добре знаємо. путін має за взірець Петра Першого, а йде скоріше шляхом Миколи Першого і Миколи Другого. Обидва закінчили погано. Ось така іронія історичної долі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!