ОСББ у Львові економитиме 18 тисяч гривень у рік завдяки сортуванню сміття

9824 1
За рік мешканці ОСББ у Львові платять за вивезення сміття 30 тисяч гривень, вже зараз вони працюють над тим, щоб ці витрати зменшити на 18 тисяч.
фото: expres.ua

фото: expres.ua

Своїми ідеями щодо того, як налагодити ефективну схему впровадження переробки сміття після роздільного збору 23 грудня під час дискусії «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» поділився голова правління одного із ОСББ Шевченківського району Львова (Рясне) Василь Прусак.

«Ми  не збудуємо сміттєпереробний завод вже, тому потрібно повернути голову самим до себе. У мене в будинку є 116 квартир. Я підрахував, якщо у процесі сортування сміття ми відберемо папір, пластик, скло і трохи металу, то, здавши це все на переробку, у місяць з одного будинку зможемо заробити 600-800 грн, За рік за вивіз сміття ми платимо 30 тисяч грн. Якщо сортувати це сміття, то ми можемо економити близько 18 тис. грн для мешканців будинку. Але ця схема буде дієва лише у тому разі, якщо навчимося сортувати це сміття вже у себе на кухні»,  – розповів Василь Прусак.

Читайте також: У Львові пропонують заборонити пластикові склянки під час Різдвяного ярмарку

У будинку на вулиці Роксоляни, 57, де Василь Прусак є головою правління ОСББ, протягом місяця двічі на тиждень збирають папір та картон. «Ми отримали три спеціальні контейнери через Центр ресурсоефективного та чистого виробництва. Відтак, щовівторка та щоп’ятниці у будинку проводиться збір картону та паперу у під’їздах біля поштових скриньок. Контейнери для збору відходів паперові, але передбачені для багаторазового використання. Головне – щоби мешканці звикли туди викидати лише папір», – розповів Василь Прусак.

За місяць у такий спосіб зі 116 квартир вдалося зібрали 50 кг паперових відходів. Василь Прусак власноруч відносив їх у пункт прийому, де за 1 кг паперових відходів платять 2,3 грн. Як він зазначив, у майбутньому мають намір доплачувати прибиральниці, аби цим займалася вона. Наразі у планах голови правління ОСББ – укладення угоди із перевізником про зменшення плати за вивезення сміття, бо один контейнер, передбачений для паперу, фактично, не використовуватиметься.

«Також у наших планах – сортування органічних відходів відходів. Для цього потрібно об’єднати 15 будинків і придбати біогазову установку. У такому разі до смітників не потраплятимуть органічні відходи. Вони будуть перероблюватися у біогаз, біодобрива та біометал. Окупність цього проекту, вартістю близько 50 тисяч доларів, – орієнтовно 3 роки», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv Володимир Прусак.

Як зазначив голова правління ОСББ, зараз дуже важливо напрацювати кілька проектів, які б дозволяли ефективно сортувати і переробляти сміття на локальному рівні і створити дієву мережу переробників. Він представив свою схему, яка передбачає покрокову переробку органічних відходів: від збору у квартирах – до розповсюдження у вигляді добрив серед власників теплиць на Львівщині.

Засновниця спільноти «Львівський Хробороб» Ірина Миронова  також поділилася власним досвідом переробки органічних відходів. Місяць тому львів’янка придбала компостних хробаків, які переробляють залишки їжі, лушпиння овочів, листки вазонів тощо. 

За словами Василя Прусака, також можна у кожному районі міста облаштувати спеціальні майданчики, на яких би відсортовували і здавали відходи через ОСББ, щоб не віддавати їх перевізникам, які наразі на цьому ще не можуть заробляти.

«У цьому процесі важливим елементом є навчання мешканців, а також на рівні будинку облаштування елементарних технічні засобів для зручності сортування сміття. Наприклад, ручних пресів для стискання пластикових пляшок»,  – додав Василь Прусак.

Читайте також: Львів’янам на замітку: як правильно сортувати сміття

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу).

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
10 Січня, 2017 20:58
axab Правильний підхід до утилізації твердих побутових відходів втілено в селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині за сприяння проекту DESPRO
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=pAN499BU4XM
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!