Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Знову Садовий. Кар’єра, статки та передвиборчі обіцянки мера

7136 0
Сьогодні, 22 листопада, у Львові відбувся другий тур виборів голови Львівської ОТГ, у якому змагались Андрій Садовий та Олег Синютка. За даними екзит-полів, з різницею у понад 24% лідирує Андрій Садовий.

Андрій Садовий народився 19 серпня 1968 року у Львові. Тут же вчився у технікумі радіоелектроніки і водночас підпрацьовував на ринку м’ясником, а потім пішов вчитись у «Львівську політехніку». За два роки після завершення навчання повернувся в університет, щоб здобути ще одну спеціальність – «фінанси і кредит». У 1999 році Андрій Садовий також закінчив Академію державного управління при президентові України.

Читайте також: Садовий і Синютка змагаються за Львів. Інтерв'ю з обома кандидатами

Андрій Садовий працював на підприємстві «Львівприлад», був заступником директора Львівського відділення Фонду соціальної адаптації молоді, головою правління «Фонду розвитку Львівщини». Потім 8 років працював головою правління ВАТ «Південьзахіделектромережбуд». Відтак – заснував свій медіа-бізнес, якому присвятив 4 роки. Був директором «Інституту розвитку міста».

Відколи Андрій Садовий пішов у політику, медіа-бізнесом займається його дружина Катерина Кіт-Садова, яка також виховує п’ятьох синів подружжя. Катерина Кіт-Садова досить публічна людина – вона підтримує чоловіка на різних заходах, розповідає журналістам про святкові традиції сім’ї і навіть часом виходить на пікети з львів’янами.

Окрім того, Катерина Кіт-Садова володіє усіма статками сім’ї – двома земельними ділянками, будинком, двома автівками, акціями медіахолдингу. Також у декларації Андрія Садового за 2019 рік ідеться про те, що саме його дружина декларує усі грошові активи сім’ї, і що вона отримує більшу зарплатню, аніж він. Також Катерина Кіт-Садова виплачує кредити подружжя.

Читайте також: Двоє бізнесменів. Що каже соціоніка про кандидатів на міського голову Львова

У 2005 році Андрій Садовий заснував об’єднання «Самопоміч», гаслом якого стали слова «Візьми і зроби». У 2006 році Андрія Садового уперше обрали міським головою Львова. Потім львів’яни переобирали його ще двічі.

Із невирішених проблем міста львів’яни найчастіше закидають міському голові громадський транспорт та забудову міста без розвитку інфраструктури.

Андрій Садовий у розвитку міста робив акцент на галузь туризму, а також – на ІТ-сектор, що не завжди подобалось львів’янам. Утім, у час пандемії саме ІТ-бізнес та інші підприємці, з якими Андрій Садовий завжди умів домовлятись, найбільше допомагають медикам і лікарням.

Скандали

Якщо сам Андрій Садовий у скандали майже не потрапляв, то чиновників з його команди кілька разів звинувачували у корупції. Після цього із міськради їх одразу звільняли, хоча сам міський голова каже, що обвинувачення доведені не були.

Утім, і Андрія Садового не оминули обвинувачення. Історія стосувалась будівництва індустріального парку у промзоні Рясне. Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила Андрієві Садовому про підозру у зловживанні службовим становищем 21 листопада 2019 року, зазначивши, що клопотатимуть йому 50 млн грн застави. Його та в. о. директора департаменту містобудування ЛМР Сергія Коровайника підозрюють у зловживанні владою під час продажу земельної ділянки у Рясному під індустріальний парк нідерландському інвестору – компанії СТР. Сам Андрій Садовий називає справу політично вмотивованою.

Пізніше суму застави зменшили до мільйона гривень, та Андрій Садовий подав апеляцію і запобіжний захід змінили на особисте зобов’язання.

Найбільшою господарською проблемою міста за каденції Андрія Садового стала Грибовицька трагедія.

Коли на Грибовицькому сміттєзвалищі сталась пожежа і обвал сміття, у якому загинули рятувальники, полігон закрили – суд заборонив вивозити туди відходи. Водночас приймати сміття зі Львова поступово відмовились й інші сміттєзвалища в області. Андрій Садовий звинувачує у цьому тодішнього президента Петра Порошенка – мовляв, він хотів зробити тоді парламентську партію «Самопоміч» «ручною». Його опонент на виборах голови Львівської ОТГ і тодішній голова Львівської ОДА Олег Синютка каже, що жодної блокади не було – просто Андрій Садовий не вміє господарювати.

Читайте також: Дебати Андрія Садового і Олега Синютки. Як це було

Зрештою, Львівська міська рада передала повноваження із вивезення сміття Львівській ОДА і зобов’язалась сплачувати за це щорічно 300 млн грн. Після підписання відповідних документів обласні полігони та сміттєзвалища в інших областях України погодились приймати відходи зі Львова.

Додамо, що офіційно вивозити відходи на Грибовицьке сміттєзвалище було заборонено ще у 2006 році. І саме Олег Синютка, під час роботи на посаді першого заступника Андрія Садового, розповідав про труднощі з утилізацією (зокрема, великі капіталовкладення) і пошуки інвестора для комплексного вирішення проблеми зі сміттям.

Політичне життя

Після Революції Гідності партія «Самопоміч» стала парламентською. Багато чиновників з команди Андрія Садового – Олег Березюк, Сергій Кіраль, Любомир Зубач – стали народними депутатами. Тоді міському голові довелось одночасно шукати нові кадри та підтримувати політичні рейтинги.

Утім, із другим завданням він не впорався, хоча спочатку справи ішли досить добре. Найбільше на рейтинги вплинула Грибовицька трагедія. Андрій Садовий прямо звинувачував у «сміттєвій блокаді» тодішнього президента Петра Порошенка. Далі на рейтингу відбився корупційний скандал у фракції «Самопомочі» у Київраді.

Та перед президентськими виборами Андрій Садовий ризикнув і заявив, що балотується в президенти. Тоді ж він кілька разів заявив, що більше не претендуватиме на крісло міського голови. Та вже у березні 2019 року, незадовго до виборів, Андрій Садовий оголосив, що знімає свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка – лідера «Громадянської позиції». На той час, схоже, Анатолій Гриценко був єдиним політиком, який не відкинув Андрія Садового.

Напередодні президентських виборів 2019 року Андрієві Садовому закидали, що він не має чіткої позиції, зокрема, не підтримує Петра Порошенка і, ймовірно, має симпатію до Володимира Зеленського.

Читайте також: Правда чи брехня? Фактчекінг і експертний аналіз дебатів Садового і Синютки

Після обрання президентом Володимира Зеленського Андрієву Садовому стали пророкувати посаду в уряді, але новий президент, як і Петро Порошенко, висловив своє ставлення до міського голови Львова кількома різкими заявами. На парламентських виборах «Самопоміч» програла, Андрій Садовий склав із себе повноваження голови партії, які виконував 7 років. Навесні стався скандал у фракції «Самопомочі» у Львівській міській раді – тоді одразу кілька депутатів вийшли із неї. Після кількамісячних роздумів Андрій Садовий сказав, що хоче залишитись на посаді міського голови Львова і оголосив про своє висування.

Що обіцяв у Програмі

Найбільше уваги у програмі Андрія Садового приділено проблемі забудови міста без паралельного створення належної інфраструктури. Окрім шкіл і садочків, ідеться й про іншу соціальну інфраструктуру, а також про промислові зони міста.

Щодо транспортної системи, на яку нарікають багато львів'ян, у Андрія Садового така відповідь:

Багато у програмі 24/7 ідеться про екологію. Окремо – про великий проєкт, що стосується якості води у кранах львівських домівок.

 

Водночас у програмі Андрія Садового немає відповіді на питання про паркування, що турбує автомобілістів. Ця проблема поставала не раз і були різні ідеї для її вирішення. З останнього, ішлося про будівництво підземних паркінгів. Але тут про них ні слова.

Як видно з аналізу програми, Андрій Садовий та партія «Об’єднання Самопоміч» чують болі львів’ян у таких сферах: громадський транспорт, розвиток інфраструктури, поводження з відходами та розширення зелених зон. Однак проблема мобільності водіїв автівок та паркування у «Плані 24/7» залишилася поза увагою.

Деякі плани супроводжуються зазначенням дедлайнів: розбудова зелених зон має тривати 5 років, сміттєпереробний завод мав би постати 2023 року, а на 2021 рік заплановане відкриття центру підтриманого проживання на Пасічній.

Однак на реалізацію більшості інших планів немає конкретних дедлайнів: зокрема не вказано, коли вода буде чистою, коли буде запроваджений електронний квиток, коли модернізують лікарні і збудують садочки тощо.

Окрім того, у програмі Андрія Садового не зазначено, за які кошти втілюватимуться задекларовані зміни, та з яких джерел місто планує їх фінансувати. Додамо, що питання бюджету – його розподіл, запозичення тощо – вирішуються голосуванням депутатів міської ради.

Олександра Бодняк

Фото з відкритих джерел

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!