Фото з фейсбук-сторінки Андрія Садового

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Садового

Чи відсторонять Андрія Садового від посади і що буде із Львовом далі

11349 0
Tvoemisto.tv з’ясовувало, як можуть розвиватись події після оголошення підозри міському голові Львова.

Учора, 21 листопада, Спеціальна антикорупційна прокуратура оголосила підозру міському голові Львова Андрієві Садовому у зловживанні владою. Ідеться про продаж землі на межі Львова та села Рясне-Руська нідерландській компанії CTP під будівництво індустріального парку.

Це сталось у 2015 році, землю продали за 54 млн гривень. Проте індустріальний парк зводити так і не почали, тому що Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за фактом продажу, звинувативши міську владу в тому, що ціну суттєво занизили.

Зараз же САП говорить ще і про те, що землі Львів продав незаконно, адже юридично вони йому не належали. В Антикорупційній прокуратурі також заявили, що клопотатимуть про обрання Андрієві Садовому запобіжного заходу у вигляді застави у 50 млн грн. Клопотання буде розглядати Вищий антикорупційний суд.

Відсторонення від посади

Головна прокурорка Львівської області Ірина Діденко у коментарі Tvoemisto.tv пояснила, що після оголошення людині про підозру є лише два варіанти завершення кримінального провадження: або його закриють, або передадуть обвинувальний акт до суду.

«Інших варіантів кримінально-процесуальний кодекс не передбачає. А чи можуть міського голову відсторонити від виконання обов’язків, залежить від клопотання слідчого і прокурора та рішення суду», – говорить Ірина Діденко.

Львівський адвокат Олег Мицик каже, що імовірність закриття провадження близька до нуля. А міський голова – це така посада, що рішення про відсторонення від виконання обов’язків суд ухвалює у 99,99% випадків. Тут, пояснює він, є реальна можливість перешкоджати: впливати на учасників процесу через використання посади, знищення документів тощо.

Додамо, що у випадку відсторонення Андрія Садового від виконання обов’язків міського голови його функції виконуватиме секретар ЛМР Анатолій Забарило.

Читайте також: «Зараз не йду, наступного року – подумаю». Хто може стати новим мером Львова

«Після оголошення про підозру є два місяці на закінчення справи. Якщо цього не буде, то Андрій Садовий матиме право оскаржити цю підозру в суді. Але, думаю, вони постараються закінчити у двомісячний термін, оскільки провадження розслідується вже тривалий час.

Найбільшою проблемою є проведення судово-економічної експертизи, що визначає розмір збитків. Якщо його вже визначили, то перешкод для закінчення справи немає», – говорить Олег Мицик в коментарі Tvoemisto.tv.

Він додає, що штучні перешкоди може створювати сторона захисту, але в Андрія Садового є мало часу, аби зібрати необхідні аргументи, провести додаткові експертизи тощо.

Щодо запобіжного захисту, то, зазначає Олег Мицик, найімовірніше це буде застава на велику суму, але є й інші варіанти.

«Запобіжний захід обирають не тому, що суспільство хоче, щоб когось «закрили». Його головне завдання – оцінка ризиків того, чи посадова особа втече, буде ухилятися від розслідування або перешкоджати йому. Чи втече Андрій Садовий? Напевно, ні. Але на запобіжному заході будуть наполягати. Скоріше за все, це буде застава на велику суму. Хоча я не здивуюсь, якщо Андрія Садового візьме на поруки велика кількість народних депутатів», – каже адвокат.

Олег Мицик додає, що НАБУ мало право затримати Андрія Садового, але цього не зробили.

«Це суттєво», – говорить він.

Далі, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, триватиме ознайомлення з матеріалами справи та її скерування до Вищого антикорупційного суду.

Чия земля?

Керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис каже, що свого часу Львівська міськрада та сільська рада Рясне-Руської де-факто домовились про передачу землі Львову, але де-юре не зробили цього правильно.

«В результаті не дуже правильних юридичних дій сталося так, що ЛМР вважає, що вона має право розпоряджатися земельними ділянками на цій території, а сільська рада Рясне-Руської з цим не згідна, тому що не виконано всіх необхідних процедур, щоб земля згідно із законом була передана в управління ЛМР», – каже Роман Матис.

Він також розповів Tvoemisto.tv, що інвестор, компанія CTP, самостійно звернувся до Генпрокуратури із запитом про те, чи є якісь претензії до нього.

«На це вони отримали офіційну відповідь, що до них від жодних органів претензій немає. Тобто покупець діяв абсолютно нормально. Питання є суто до продавця, до самого факту продажу», – говорить посадовець.

Імовірно, якщо продаж визнають незаконним, то угоду розірвуть і продавець (міськрада Львова) поверне кошти покупцю.

У САП кажуть, що прокуратора отримала звернення від 60 мешканців села Рясне-Руська про те, що це були землі сільськогосподарського призначення.

Роман Матис говорить, що насправді землі, що продали під індустріальний парк, мають цільове призначення «землі промисловості».

«Але буває так, що цільове призначення землі одне, а в селян інше бачення щодо її використання. Я був на кількох зустрічах з громадою села. Її позиція така, що вони там все життя щось вирощували, а в них цю землю забирають. На останній зустрічі, де я був, виглядало так, що не всі селяни могли підтвердити документами, що там є їхня земля. Для них так просто склалось історично», – каже він.

«Тобто домовленості між міською і сільською радою були, але є ще буква закону, якої до кінця не дотримались», – підсумовує Роман Матис.

Політичний тиск

Коли ГПУ щойно відкрила кримінальне провадження щодо незаконного продажу землі в селі Рясне-Руська під індустріальний парк, Андрій Садовий заявляв, що це політичний тиск «режиму Порошенка» на нього, як і справа із вивезенням сміття зі Львова. Втім, цього разу він хоч і згадує про тиск, але виключно зі сторони прокуратури, але не державного керівництва.

«Починаючи з 2015, 2016 і далі – блокування з усіх сторін на рівні державної влади, Генеральної прокуратури. На той час компанія збудувала індустріальний парк у Румунії. Це третя по об’єму в Європі компанія, яка інвестує в промислове майно. Вони мають намір збудувати у Львові 3 тисячі нових робочих місць. Із того часу прокурори їздять, досліджують – земля стоїть», – сказав Андрій Садовий у своєму відеозверненні щодо оголошення йому підозри.

Роман Матис зазначає, що влада змінилася, а справа отримала продовження, тож навряд ідеться про політичний тиск.

Керівник центру «Ейдос» політолог Віктор Таран натомість не є аж таким категоричним в оцінках.

«Щоб говорити про те, скільки у цій справі політики, а скільки правової складової, потрібно знати її суть, бачити документи, знати всі обставини. Кожен випадок оголошення про підозру має свої особливості, тому робити висновки складно», – каже Віктор Таран.

Втім, певні ознаки політичного забарвлення у цій справі політолог все ж вбачає.

«Команда Зеленського поставила собі за мету провести своїх кандидатів на посади міського голови у містах-мільйонниках. А кандидат, якого команда Зеленського буде просувати у Львові, не настільки має рейтинг, щоб вибити Андрія Садового з виборчих перегонів. З великою імовірністю, кандидатом від «Слуги народу» буде голова ЛОДА Маркіян Мальський. Кампанія вже почалась», – говорить Віктор Таран.

Наразі Tvoemisto.tv не вдалось зв’язатись з Маркіяном Мальським, але ми готові оприлюднити його позицію.

Читайте також: 100 днів Маркіяна Мальського. Відкрите інтерв'ю з головою Львівської ОДА

Нагадаємо, Андрій Садовий тричі підтвердив, що не висуватиме свою кандидатуру на посаду міського голови Львова наступного року. Зазначимо, він обіймає цю посаду вже 14 років. Але ані політичні експерти, ані соціологи у це не вірять.

Додамо, міського голову Києва Віталія Кличка нещодавно звинуватили у розкраданні бюджетних коштів та у державній зраді. Щодо нього відкрили кримінальне провадження. Віталій Кличко звинувачення відкидає і заявляє про політичний тиск, адже на його посаду нібито претендує генеральний продюсер телеканалу «1+1».

За даними Tvoemisto.tv, суд може обрати запобіжний захід Андрієві Садовому у понеділок, 25 листопада.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!