Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Де у Львові побачити копію дохристиянської писанки

14679 0
Навіть серед львів’ян мало хто знає, що у самому центрі міста, в Святопокровському жіночому монастирі Студійського Уставу УГКЦ, діє унікальна виставка писанок та вишивок, що представляють різні куточки України. Тут навіть є точна копія найдавнішої писанки, яку знайшли на теренах України. Tvoemisto.tv запрошує на фотоекскурсію музеєм.

Музей розташований на площі Вічевій. Колекція у понад 1500 екземплярів створена в Канаді руками однієї монахині-студитки родом з Гуцульщини та перевезена, за її заповітом, до Львова у 1990-х роках.

«До нас приїздить багато іноземців, але швидше за все, люди які живуть у сусідніх будинках, навряд чи знають про цю колекцію», – розповідає монахиня Святопокровського монастиря Васіяна Гладка.

Святопокровський монастир, раніше відомий як Монастир сестер Бенедиктинок, розташований у затишному місці на вулиці Вічевій, 2. При монастирі діє школа святої Софії, а також музично-богословське училище. Невеличкий, проте від того не менш унікальний, музей писанок та вишивок з’явився тут близько 20 років тому. Після того, як близько 1500 писанок перевезли сюди з українського монастиря в Канаді.

Авторка колекції музею Дарія Дубляниця

«Всі роботи у музеї створені руками сестри Дарії Дубляниці, монахині Святопокровського монастиря в Канаді. Вона була мисткинею. Любила вишивки, збирала писанки. Робила копії писанок з музеїв та приватних колекцій Канади та Європи. Старалася зберегти історію писанкарства для України, адже тут писанка тоді була заборонена», – розповідає історію колекції монахиня Васіяна.

Дарія Дубляниця не лише писала писанки, а й досліджувала їх. Вона скрупульозно та вправно відтворювала писанки зі всіх куточків України. Мати-ігуменя Дарія разом із сестрою Веронікою упорядкувала та видала у 1982 році німецькомовну книжку «Писанки. Походження й значення українських великодніх писанок».

За словами сестри Васіяни, Дарія Дубляниця ніколи не була в Україні, але її рід походив з Гуцульщини. Її дідусь Степан Витвицький на початку 20 століття був музикантом та громадським діячем, походив з Коломиї. У 1918 році саме він біля Софії Київської зачитував Універсал про самостійну Україну та був президентом УНР у вигнанні.

За своє життя сестра Дарія написала понад 54 тисяч писанок. Багато робіт вона передала у різні музеї Європи. Більше як 200 писанок у 1993 році подарувала Національному музею у Львові імені Андрея Шептицького, де підтвердили, що роботи матері-ігумені високої якості і аналогів їм немає.

В музеї Святопокровського монастиря всі роботи акуратно розкладені у засклених шафах та підписані за регіонами. Найбільше в колекції представлені Гуцульщина та Поділля. Є також писанки з орнаментами центральної Галичини, Бойківщини, Буковини, Волині, Полісся, Закарпаття, Вінничини, Холмщини, Сходу та Півдня України. Писанки майстрині презентують етнорегіони майже всієї України. Окремо можна знайти писанки зі Львівщини, а саме зі Сокалю.

Також тут можна побачити писанки з орнаментами, характерними для Польщі, Словаччини і навіть Росії. У музеї є приладдя, яким користувалася сестра Дарія для писанкарства.

В колекції є особлива родзинка – робота, що є точною копією першої писанки, знайденої на території України. Сестра Васіяна каже, що цей орнамент прийшов до нас ще з дохристиянських часів.

Так виглядала дохристиянська писанка

«Всі роботи Дарії Дубляниці приїхали до нас в коробках з-під яєць. Деякі з них були підписані, але багато орнаментів ми вивчали самі та визначали регіон походження. Ще досі є неопрацьованим деякі твори», – розповідає монахиня.

Каже, що у монастирі навчилися навіть реставрувати писанки. Щороку їх протирають, лакують та доглядають за ними. Цим писанкам вже понад 30 років, а вони всі виглядають як вчора намальовані.

Оскільки крім писанок сестра Дарія займалась вишиванням та іконописом, на виставці можна також побачити і такі її роботи. Сестра Васіяна говорить, що тут зібрано також близько 200 вишивок матері-ігумені.

Окрім огляду унікальної експозиції тут можна придбати писанки сучасних львівських майстрів та майстринь. А також є багато цінної літератури з писанкарства для тих, хто хоче спробувати себе у цьому мистецтві, або ж давно цікавиться цією українською традицією.

Виставка у монастирі постійна та працює щодня з 12:00 до 18:00, окрім неділі, понеділка і святкових днів. Але є можливість потрапити на виставку і в інші години, якщо задзвонити за номером телефону, вказаним на дверях храму. Тут радо вас зустрінуть та розкажуть про історію виставки та традиції українського писанкарства.

Анна Чистякова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 
 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!