Колаж: Дмитро Тарадайка

Колаж: Дмитро Тарадайка

Десятки автівок і сотні дронів. Як львівські блогери допомагають фронту

4415 0
Блогери з усієї України зараз масово конвертують свою популярність у донати для ЗСУ. І це ефективно працює. Команда Tvoemisto.tv готує серію матеріалів про найактивніших блогерів зі Львова. Сьогодні знайомимо вас із історіями Наталі Литвин, Олександра Куровського, Христини Жук та Володимира Андрєєва. Завдяки їхнім збіркам на фронт вже передали десятки автівок, сотні дронів, тисячі аптечок…

«Я пишаюся, що ми можемо за добу зібрати мільйон гривень!»
Історія Наталі Литвин та Олександра Куровського

Спочатку інформаційно, а згодом і для збору коштів почали використовувати свої сторінки в Instagram подружжя львівських блогерів – Наталі Литвин (Куровська) та Олександр Куровський. З лютого вони передали на фронт десятки автомобілів.

«Завдячуючи нашій великій аудиторії, ми вже придбали 42 машини. Наш товариш, українець у британській діаспорі, допомагає шукати хороші пікапи. Також ми зібрали незчисленну кількість гуманітарної допомоги і всіляких дрібниць для військових», – каже Наталі Литвин, яка має на інстаграмі майже мільйон підписників. 

Займатися волонтерством Наталі з Олександром почали ще у 2014-му році. Зараз вони відкрили іменний благодійний фонд, аби легалізувати та спростити збір коштів. Кажуть, що всі потреби закривають швидко, люди дуже активні. Однак, найбільший спалах переказів завжди є після жахливих трагедій, під час яких гинуть українці, як от після “прильотів” по Кременчуці, Вінниці та Оленівці. 

«Я помічаю, що саме в такі дні люди спрямовують свою злість, щоби фінансово допомогти армії», – пояснює Наталі. 

Блогерів, які мають велику аудиторію в інстаграмі, називають інфлюенсерами. Вони знають, як правильно подати й донести інформацію, щоб була ефективна й активна реакція. 

«Ми намагаємося з емоціями розповідати історії тих, кому допомагаємо: хто ці люди, за що вони воюють… Також ми організовуємо розіграші, в яких за донати можна виграти справжні військові трофеї від ЗСУ», – каже Олександр.

Найбільші донати надходять від бізнесу. Але якраз завдяки активності дрібніших переказів, швидко вдається назбирати необхідну суму. Розповідають, що одна із найбільших пожертв була за трубу від протитанкового комплексу Стугна, яку розмалювала українська художниця. За неї блогери отримали 70 тисяч гривень, які також спрямували на потреби армії. 

«Представники діаспори передали нам 2000 євро. Блогерка Таня Пренткович також активно долучається. Ми робимо ставку на масовість. Часто я починаю свій день зі сторіс, мовляв: «Купи захиснику каву». 20 гривень – це нічого не вартує для однієї людини, але якщо багато людей надішле по двадцять гривень, то ми можемо зробити щось велике. Як говорив Сергій Притула, не варто недооцінювати навіть дві гривні», – розповідає Наталі. 

Подружжя намагається допомагати всім підрозділам, які до них звертаються, але роблять це за пріоритетами. До речі, мають окрему форму для запитів про потреби. За словами Олександра, серед їхніх найбільших досягнень зараз – підбитий гелікоптер, мінімум п’ять врятованих життів, накрита база росіян…

Наталі додає, що дуже цінною також є і довіра людей: «Вони бачать, як ми цим горимо, як ми стараємося. Я пишаюся, що можемо за одну добу зібрати мільйон гривень. Вважаю, що найбільше наше досягнення у волонтерстві – багато врятованих життів».

Підтримати українську армію через Фонд Куровських можна за посиланням

«Найчастіше скидають 200-300 гривень». Історія Христини Жук

25 тепловізорів та 5 пікапів вже передала на фронт і блогерка зі Львова Христина Жук. Зараз вона збирає на компресор для танків, автобус й автомобілі. «Оскільки в мене батько в ЗСУ, то я спочатку бралася за все. Зібрала дві тисячі євро на тепловізор буквально за декілька годин. Тоді я зрозуміла, що маю велику аудиторію і можу займатися волонтерством», – каже Христина. 

Додає, що в перші дні повномасштабної війни ходила у військкомат, де їй відмовили у службі в армії. Тож волонтерство для неї зараз – гарна можливість допомогти фронту дистанційно. 

«Мені сказали, що дівчат без досвіду не беруть. Тож я поїхала у військову частину на Скнилові і запиталася про їх потреби. Там відповіли, що хлопцям потрібна їжа. Я почала їм допомагати з першого дня, бо розуміла, що не можу просто сидіти і чогось чекати. Я активна людина і відчуваю, що зобов’язана активно долучатися. Якщо не буду цього робити, то просто зійду з розуму. Хочу, щоби ми швидше вигнали ворогів із нашої країни і всі повернулися до звичного життя», – розповідає блогерка.

Христина Жук намагається допомагати усім, хто звертається з потребами, але надає перевагу регулярним частинам ЗСУ. Блогерку вразило, що одного разу до неї зверталися навіть проукраїнські чеченські добровольці. 

«У мене черга на два місяці по запитах. Найгірше – це комусь відмовляти. Дуже страшно відмовляти людям, які ризикують своїм життям на фронті. Язик не повертається говорити, що ти не можеш для них щось зробити», – каже вона. 

За словами Христини, українці зараз долучаються активно, але менше, аніж на початку війни. Нині люди зрозуміли, що війна – надовго, тож варто зберігати гроші і для своїх потреб та заощаджень. Тому часто блогерка ділить велетенську суму на шматочки і закликає всіх долучатися. Наприклад, 340 000 гривень на пікап для ЗСУ вдалося назбирати лише за добу. Тоді Христина просила підписників задонатити по 34 гривні – і це ефективно спрацювало. 

«Найбільшу суму, яку мені пожертвували, – 4,5 тисячі євро. А в 90% випадків – це 200-300 гривень. Людей лякають великі суми, але коли їм пояснюєш: нумо всі зберімося до гурту, пожертвуймо «на каву» і купимо машину, – тоді все вдається», – ділиться вона. 

Важливим своїм досягненням волонтерка вважає, що все ще «не здулася», адже це складна робота, яка потребує часу й зусиль. Але Христина вже знає, на що буде її останній збір, після нашої перемоги: «Я маю мрію після війни відкрити ще один збір – на бетон. Хочу, щоби ми побудували велику стіну на кордоні з росією. Це буде мій останній збір».

Слідкувати за зборами від Христини Жук можна на її інстаграм-сторінці.
Зараз актуальною є монобанка, де збирають на компресор для танків. 

«Дуже хочу, щоби ті, кому я допомагав, повернули мені всі речі. Особисто!».
Історія Володимира Андрєєва

Десятки авто, сотні дронів та систем Starlink передав бійцям ЗСУ блогер Володимир Андрєєв (@dobermanko). Він волонтерить із 27-го лютого. Спершу займався дрібною амуніцією: берцями, рукавицями, окулярами, військовими розгрузками. Потім перейшов на бронежилети, шоломи, тепловізори, дорогу оптику та дрони.

Зрештою – на автомобілі, автобуси, системи Starlink і снайперські гвинтівки. «Точно не можу сказати, скільки саме я передав, але орієнтовно це було 120 дронів, 28 машин, один автобус, один автомобіль-багі, 124 старлінки, шість снайперських гвинтівок та тисячі патронів», – відповідає Володимир. 

Як тільки перші ракети прилетіли в Україну, блогер зрозумів, що стояти осторонь не може: «Я не маю військового досвіду, тож вирішив спрямувати свою медійність на користь для ЗСУ. Спочатку це займало багато часу, я навіть думав взяти відпустку з офіційної роботи. Зараз, коли все налагоджено, часу стало більше й на особисті речі».

Спочатку він точково допомагав багатьом. Але з квітня почав співпрацювати лише з 8-м полком ССО. Отримує запити про актуальні потреби безпосередньо від військових цього полку. За його спостереженнями, зараз серед людей відчувається втома і адаптація до війни, тому вони донатять в менших масштабах, аніж раніше. Однак нагадує, що надіслати навіть гривню – це краще, аніж нічого не надіслати. 

«Люди постійно активні, та розміри пожертв різняться. Але потрібні суми ми все одно збираємо. Найбільший донат був у 100 тисяч гривень одним платежем. Найчастіше ж – це 100-200 гривень. Надсилають і одну гривню, і п’ять. Незалежно від суми – це все допомога. Одна гривня – це, здається, дуже мало, але це набагато більше, аніж сидіти на дивані і нічого не робити», – каже блогер.

Найбільшим своїм досягненням Володимир вважає усмішки захисників, які радіють, немов діти, коли закривають свої важливі потреби на фронті. «Найбільше, що я передав військовим, – це партію із 73-ох систем Starlink і автобус. Дуже хочу, щоби ті, кому я допомагав, повернули мені всі ті речі. І щоб зробили це особисто», – відповідає волонтер.

Сторінки Володимира Андрєєва у Facebook та Instagram.
Долучитися до його актуальних зборів можна за реквізитами:

Монобанк: 4441114450651219
ПриватБанк: 5363542603051781
PayPal: [email protected]

Нагадаємо, зараз у Львові працюють чимало волонтерів, організацій та благодійних фондів, які збирають найнеобхідніші речі для наших захисників, а також переселенців. Щодня Тvoemisto.tv готує та публікує підбірку актуальних ініціатив, до яких може долучитися кожен.


Текст: Юлія Сабадишина, Роман Тищенко-Ламанський, Антоніна Костик

Фото надали блогери

Колаж Дмитра Тарадайки

Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!