фото: Андрій Соломка

фото: Андрій Соломка

Сімейний бізнес. Як на Львівщині вирощують 100 тонн шампіньйонів на місяць

22271 2
Компанія з Дрогобича першою в Україні запровадила виробництво грибів, які відповідають європейським вимогам.

«Твоє місто» продовжує розповідати про можливості розвитку малого та середнього підприємництва на Львівщині. Після історій про фермерське господарство з елітними сирами та фабрику, що виробляє взуття для європейських ринків, третя — про підприємство «Боровик», яке постачає свіжі гриби до найбільших мереж супермаркетів України та планує підкорювати ринок ЄС. Співзасновник підприємства Мирон Турчин розповідає, як стаття в журналі та нідерландські експерти допомогли розпочати бізнес, чим відрізняються вимоги до продукції в Україні й ЄС та чому українські гриби більш конкурентоспроможні, ніж європейські.

«Усе почалося тоді, коли я ще працював директором банку в Дрогобичі. У бізнес-журналі прочитав статтю в улюбленій рубриці "Бізнес під ключ" про вирощування печериць, яка мене надихнула. Гриби люблю збирати з дитинства, і тому вирішив своє хобі перетворити на підприємство», — розповідає Мирон Турчин.

Своєю ідеєю він поділився з рідним братом, і у 2002 році вони створили сімейний бізнес — компанію «Боровик». Перший цех придбали в Бориславі, де облаштували трикамерне приміщення для вирощування грибів. Пізніше на одній з виставок Мирон Турчин познайомився з почесним консулом Королівства Нідерландів, який запропонував йому послуги їхніх експертів щодо налагодження виробничих процесів.

«До нас на виробництво приїхав Йога Маленсінга. Згідно зі спеціальною програмою обміну, нідерландська сторона оплачує вартість консультацій, а ми — проживання та харчування. Проаналізувавши протягом двох тижнів нашу роботу, він зробив висновок, що наша компанія потребує модернізації процесів виробництва. І це правда, адже ми досі не бачили, як вирощують гриби за кордоном та як взагалі там працює цей бізнес», — каже Мирон Турчин.

Читайте також: Благодійність як частина корпоративної культури. Як ІТ-фахівці допомагають іншим

Експерт з Нідерландів запросив українських підприємців до себе, возив на підприємства з вирощування грибів. Побачене підштовхнуло придбати ще одне приміщення, та необхідне обладнання.

Зараз «Боровик» виготовляє приблизно 100 тонн свіжих шампіньйонів на місяць, а також ще сушені, фасовані та консервовані шампіньйони. Підприємство також консервує білі гриби, лисички, опеньки та рижики. Для цього є 16 цехів з 5 тисячами квадратних метрів вирощувальної площі, консервний цех та цех для сушіння. Свіжі гриби в «Боровика» замовляють найбільші торгові мережі України — «МЕТРО», «Сільпо», «Ашан», «Фуршет», «Арсен», «Рукавичка», «Львівхолод». Також серед клієнтів підприємства — міжнародна компанія «Нестле», яка додає сушені гриби з Львівщини в соуси та продукцію під брендом «Мівіна». Гриби з Львівщини також є в макаронних виробах компанії «Ролтон» та плавлених сирках «Комо». Крім того, компанія має дрібних покупців з Одеси, Харкова і Дніпра, що спеціалізуються на виготовленні спецій.

«Ми перші в Україні серед "грибних" підприємств отримали і запровадили міжнародну систему аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок — НАССР. Наша продукція має міжнародний сертифікат ISO 22000. Зараз на ринку грибної продукції Західної України, крім нас, є лише одна компанія, що має сертифікати європейської відповідності, — РІО», — говорить Мирон Турчин.

НАССР допомагає визначати, оцінювати і контролювати ризики харчової безпечності впродовж усього ланцюга виробництва їжі. Запровадити її на підприємстві «Боровик» перед виходом на європейський ринок допомагала французька фірма «Верітас». Тривало це майже два роки — вивчення документів, підготовка працівників, лекції, навчання. Мирон Турчин каже, що однією з основних вимог у Європі є прозорість виробництва, що дозволяє прослідкувати та попередити ризики, які можуть вплинути на якість продукту і зашкодити споживачеві.

«Важливо, щоб у продукт не потрапляли сторонні предмети. Є вимоги до зовнішнього вигляду працівників — їм категорично заборонено одягати будь-які прикраси, кожен із них зобов'язаний пройти медогляд. Також на підприємстві мають бути роздягальні, душові кабіни та окреме приміщення для кухні. І ми все це запровадили і продовжуємо вдосконалюватися, адже головна мета — захистити споживачів, для яких ми працюємо», — каже він.

Читайте також: Куди українці вкладають вільні гроші та як навчитися пасивно заробляти

Підприємець розповідає, що одного разу під час сушки грибів на металевих решітках шматочок цієї решітки потрапив у готовий продукт. Клієнти з Харкова виявили цей шматочок металодетектором і повернули партію назад. Після цього на «Боровику» з’явився спеціальний пристрій, який виявляє метал у продукції.

На експорт «Боровик» планує постачати сушені гриби, оскільки вони мають довгий термін придатності. На підприємстві звертають увагу, у першу чергу, на Німеччину, де є багато компаній, що виготовляють різні приправи, спеції, а також супи і каші швидкого приготування.

«Завдання кожного підприємства — формування прибутку. На ринку ЄС рентабельність вища. В Україні ми продаємо свою продукцію у гривнях, а на європейському ринку будемо у вільно конвертованій валюті», — пояснює Мирон Турчин.

Вихід на європейський ринок «Боровик» планує вже наступного року. Допомогти у цьому може українське виробництво компанії «Нестле».

«Ми з ними домовилися: якщо з нашої сторони будуть виконані всі зобов'язання, запроваджені всі європейські вимоги до виробництва та до продукції, дотримані вимоги безпечності та терміни доставок, то вони будуть нас рекомендувати іншим заводам "Нестле", але вже в Європі», — каже Мирон Турчин.

За його словами, наразі на підприємстві залишилося покращити рівень безпечності продукції, а вимоги до її якості та термінів поставки вже відпрацьовані та виконані.

Читайте також: Ми цікаві іноземним компаніям. Як науковець зі Львова шукає кошти та промує місто

Мирон Турчин зазначає, що Україна має значний потенціал у розвитку грибного бізнесу.

«У нас культура споживання грибів, вирощених у теплицях, ще формується. Українці лише почали звикати до них, адже продукт на ринку лише років 15. Один європеєць, американець, австралієць споживає набагато більше тепличних грибів, ніж один українець», — пояснює він.

Бізнесмен впевнений, що грибний ринок України має величезний потенціал і сміливо зможе конкурувати з підприємствами ЄС.

Доступ українських виробників до ринків 28 країн ЄС з більше ніж 500 мільйонами споживачів став можливим завдяки положенням про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Угода повністю набрала чинності у вересні 2017 року, до цього частково застосовувалась із січня 2016 року.

Вільна торгівля збільшує бізнес-можливості для приватного сектору України та ЄС, зобов’язує Україну привести свої правила і стандарти в різних секторах у відповідність з правилами та стандартами ЄС і сприяє зростанню прямих іноземних інвестицій в українську економіку. Для українців це означає більш високі стандарти безпечності продукції замість застарілих норм не лише для експорту, але і для внутрішнього ринку, ширший вибір товарів і послуг завдяки більшій конкуренції, нові робочі місця, всесвітнє визнання українських виробників та економічне зростання в Україні.

Мар’яна Цимбалюк

Фото Андрія Соломки

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!