Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

Благодійність як частина корпоративної культури. Як ІТ-фахівці допомагають іншим

3886 0
Що спонукає ІТ-спеціалістів долучатися до благодійних проектів та як це виглядає в EPAM.

Благодійність — одна з тих речей, на які, згідно з минулорічним дослідженням галузі, найчастіше витрачають гроші ІТ-фахівці, окрім подорожей, квартир та автомобілів. Допомога іншим — це частина особливої філософії цієї сфери, її цінностей та культури. Благодійна складова дуже розвинена і в EPAM. Компанія займається адресною допомогою, передає обладнання для лікарень, купляє необхідні речі для малозабезпечених, співпрацює з Мальтійською службою допомоги, центрами «Карітас» та «Джерело», а також дитбудинками.

В EPAM Ukraine Азіза Хамідова займається цим цілеспрямовано — вона є експерткою проєктів* з корпоративно-соціальної відповідальності (КСВ-проєктів). За її словами, якщо раніше в компанії більше займалися адресною допомогою — наприклад, збирали гроші на підтримку члена команди чи його родини, — то тепер усе розвинулося в корпоративну благодійність.

«Поштовхом до благодійності в ІТ-компаніях зазвичай є їхній менеджмент. Наприклад, корпорація-власник може самостійно здійснювати благодійні внески на якийсь із напрямків. А може бути й так, що люди самі готові ділитися. В EPAM ми опираємося скоріше не на власника, а на бажання самих людей, проте допомога стала системною», — каже Азіза Хамідова.

Системна благодійність в EPAM також буває різною. Одна може бути періодичною і приурочуватися до певних свят, а часом компанія просто обирає якийсь об’єкт для допомоги. У будь-якому випадку кошти спрямовуються в соціальні об’єкти всеукраїнського значення, тобто ті, які дозволяють вирішити проблеми більшої кількості людей.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

У львівських офісах EPAM «пік» благодійності припадає на початок нового навчального року та перед днем святого Миколая.

«Наші спеціалісти завжди долучаються до збору канцтоварів перед днем знань. А напередодні дня святого Миколая ми беремо в Мальтійської служби допомоги листи від їхніх підопічних діток. Минулоріч активність нашої команди була настільки високою, що по листи довелося ходити двічі», — розповідає координатор подій та КСВ-проєктів EPAM Lviv Олександр Чернологов.

За його словами, ті, хто не встигли взяти лист, об’єднувалися та допомагали реабілітаційному центру «Джерело» — закупили іграшки, принтери, частково умеблювали кімнати та придбали деякі лікарські препарати. Інші ж так само допомагали благодійному фонду «Карітас». Також львівські спеціалісти EPAM регулярно навідуються до дитячого будинку змішаного типу та привозять його вихованцям необхідний одяг, побутову і комп’ютерну техніку.

Читайте також: Бути наївними та здоровіше харчуватися. Чого можна повчитися у львівських ІТ-фахівців

Азіза Хамідова розповідає, що благодійність присутня і в реферальних (партнерських) програмах EPAM: програмісти рекомендують компанії своїх висококваліфікованих друзів, а отримані за це бонуси повністю або частково передають на допомогу іншим. Таким чином на благодійність акумулюються значні суми.

«За ці кошти для київської лікарні «Охматдит» ми уже придбали ендоскоп, що дозволяє проводити дітям складні операції на мозку, та облаштували кондиціонери в нейрохірургічних палатах. Ще частину грошей направили Інституту серця на ремонт фібробронхоскопа. Цей апарат здатен поставити точний діагноз пацієнту, у якого проблеми із системою дихання, а також врятувати життя», — каже Азіза Хамідова.

Також у ЕРАМі є проєкти, завдяки яким у школах та інститутах оновлюють комп’ютерну техніку. Із навчальними закладами компанія працює через всеукраїнську організацію Code Club. Минулого року ЕРАМ передав в університети майже тисячу одиниць техніки, а також обладнав комп’ютерні класи в декількох школах.

«Наші спеціалісти гуртуються у великі та малі волонтерські команди, які пропонують  та реалізовують власні благодійні проєкти. Наприклад, це допомога підопічній благодійного фонду «Крона», яка має специфічне захворювання і не може перебувати під прямим сонячним світлом. Для неї облаштували спеціальну альтанку, аби вона могла бути на свіжому повітрі. Так само кожен може запропонувати щось своє», — розповідає Азіза Хамідова.

Читайте також: 50 кандидатів на місце або Як знайти потрібну людину

Ще одна соціальна ініціатива EPAM — програма eKids — націлена на навчання школярів основам програмування. Азіза Хамідова каже, що спочатку її створили лише для дітей спеціалістів, які співпрацюють з EPAM. Вони і є викладачами азів програмування на волонтерських засадах. Але коли охочих долучитися до програми викладачів набралося багато, в компанії вирішили розширити її і запросили підопічних фонду «Карітас».

Цьогоріч у п’яти містах України, де є офіси EPAM, навчання пройшли сотні дітей. Також побільшало охочих стати волонтерами-вчителями, і найбільш активною була команда  львівського офісу.

«Для молодших груп навчання відбувалося в ігровій формі, а зі старшими вже працювали за робочими столами і з комп’ютерами. Упродовж десяти субот за допомогою мови програмування Scratch вони створювали мультики, ігри та різні інформаційні проєкти. Ці уроки також навчили дітей творчо і системно мислити та працювати в команді», — розповідає Олександр Чернологов.

Не забувають в EPAM і про екологію. Зокрема, минулого року львівські програмісти разом зі своїми сім’ями висадили фруктові дерева і кущі поблизу геріатричного пансіонату. Таку екоініціативу в компанії планують продовжувати і в наступні роки.

*згідно з новим українським правописом

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!