Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Евакуація українців із Китаю. Хвилювання і шок

14622 0
Tvoemisto.tv проводить текстову онлайн-трансляцію.

В Україну прибув літак, який евакуював українців та іноземців із китайського міста Ухань – епіцентру коронавірусу. Рейс, який виконала українська лоукост-компанія SkyUp, приземлився у Борисполі на дозаправку. Потім він полетів у Міжнародний аеропорт Харкова. 

На етапі огляду китайські медики не допустили на борт 4 людини: 3 з них українці та 1 – іноземка. Після цього українські медики, які супроводжують цей рейс, додатково оглянули пасажирів. Всього на борт допустили 73 людини. 

20 лютого їх розселили санаторії Національної гвардії у Нових Санжарах на Полтавщині. При цьому доїзд евакуйованих із Уханю людей супруводжувався протестами місцевих мешканців, які палили шини і закидали автобуси камінням.

22 лютого

16:30 Затриманого під час сутичок у Нових Санжарах місцевого мешканця Володимира Сіренка, якого підозрюють у наїзді на працівників Нацгвардії, відправили під нічний домашній арешт (з 22 до 7 год) на 2 місяці – до 20 квітня 2020 року.

15:10 Президент Зеленський прийняв відставку голови Тернопільської ОДА, де також відбувалися протести, у зв’язку з ситуацією, що виникла в області через повернення українців з Китаю. 

14:50 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в протестах в Нових Санжарах 20 лютого брали участь провокатори з інших населених пунктів.

«Ситуація сьогодні є контрольованою, ніяких проблем немає. Ми чітко усвідомлюємо, що не лише мешканці Нових Санжар у цьому брали участь. Були люди, які до Санжар не мають ніякого відношення… Ці люди є професійними, і коли стається така ситуація, вони підбурення роблять, а потім трошечки зникають. Але і СБУ, і МВС розуміють, про кого йде мова», – сказав він.

21 лютого

23:00 Президент Зеленський прокоментував спів гімну у госпіталі у Винниках, куди так і не повезли евакуйованих із Уханю. Він порадив не забувати ключового рядка з гімну України про «козацький рід», який «ніколи не кидає своїх».

«Багатьох ыз нас вразили кадри, коли персонал медичного закладу, дізнавшись, що людей везуть не до них, почав співати гімн України. Нам не слід забувати ключового рядка з нашого гімну: "І покажем, що ми, браття, козацького роду". А козацький рід – це мужньо стояти один за одного, брат за брата, плече до плеча. І ніколи не кидати своїх. Водночас я впевнений, що людська байдужість не має географічної ознаки. І більшість людей на Львівщині та Тернопільщині були готові допомагати та прийняти у себе евакуйованих українців. А тому поведінка окремих лікарів та мешканців не може стати приводом таврувати весь регіон та роз’єднувати Україну – як би цього не хотілось нашим ворогам», – сказав президент. 

18:30 В єдину школу Нових Санжар не прийшла майже половина учнів. За словами керівника школи Миколи Решетила, з 900 учнів не з’явилося майже 400. Їх через ситуацію у селищі не пустили батьки.

15:00 У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що дата евакуації українців із Уханю випадково збіглася з річницею розстрілів на Майдані.

«Щодо збігу дат. Україна діяла сумісно з представниками уряду Китаю, і відправки і погодження, чи випустять тих чи інших громадян України чи інших країн, залежало в тому числі від уряду Китаю. Коли отримали дозвіл, тоді громадяни і прилетіли», – заявив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль під час години запитань до уряду.

14:30 Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька покинула територію медичного центру, де перебувають на обсервації громадяни України та іноземці. Згодом міністерка опублікувала знімок із медцентру і запевнила, що уже ввійшла в зону обсервації.

13:20 У соцмережах запустили флешмоб на підтримку українців, яких евакуювали з китайського міста Ухань. У Фейсбук та Інстаграм публікують фото з хештегом #ВірусуНеБоюсяЯзВами. Флешмоб запустили медійники та журналісти й уже підхопили інші українці.

12:05 Українка Олександра Волкова в Instagram Stories показала умови перебування евакуйованих. За її словами, у медичному центрі двері кімнати не мають замка, втім для них є ключ, у кімнатах старі меблі, а душ вдарив її струмом.

11:45 Ситуація у селищі Нові Санжари спокійна, тривають слідчі дії за фактом сутичок. Як повідомляють у МВС, усі затримані особи ідентифіковані, на період досудового розслідування 23-х із них відпустили додому, ще одна особа перебуває під вартою.

Зазначається, що під час сутичок постраждало 9 поліцейських. Чотирьом надали першу домедичну допомогу у лікарні і відпустили додому. Ще п’ятеро перебувають на стаціонарному лікуванні та потребують додаткового обстеження. Окремі правоохоронці постраждали від жбурляння каміння.

11:15 Прем’єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що паніка і протести місцевих мешканців проти розміщення евакуйованих з Китаю громадян є частиною інформаційно війни проти України.

Він розповів, що вже зараз розганяють історію про те, що нібито громадянка Китаю, яка 5 днів тому прилетіла в Україну, пробула 4 дні в Києві і виїхала поїздом в Москву, на кордоні з РФ була зупинена, і там нібито виявили якийсь вірус.

10:30 Президент Володимир Зеленський пообіцяв українці Насті Зінченко, яку не евакуювали із Уханя разом із іншими громадянами України через відмову залишити собаку, знайти спосіб повернути її додому. У своєму Instagram вона написала, що Зеленський  зателефонував до неї і пообіцяв допомогти у вирішенні її проблеми.

 

08:30 Міністр МВС Арсен Аваков заявив, що до протестів в Нових Санжарах проти розміщення евакуйованих із Уханя осіб можуть бути причетні політичні та бізнесові кола.

На запитання, чи не причетні до цього політики, міністр відповів.

«Деякі "вуха" ми теж побачили і я думаю, що ми не залишимо це без уваги. Ці "вуха" і політичної і бізнесової властивості».

Арсен Аваков також зазначив, що одному із поліцейських пробили каменем голову.

«Ті люди, які кидали каміння і дуже серйозну травму завдали одному поліцейському, пробили голову каменем, ці люди зараз затримані. Ми будемо приймати рішення, як їх карати», – наголосив Аваков. 

08:05 Володимир Богданов, директор балетної трупи, яку такоє привезли з Китаю, на своїй сторінці у Фейсбук описав стан евакуйованих так:

«Складно мовчати коли потрібно сказати! Я директор FashionPa Ballet, мої 17 артистів із Кривого Рогу прилетіли з Уханю в Україну. Всі здорові, все добре, температури немає, симптомів немає. Є шок від дороги, негативу і дикості людей! Слава Богу вони вже заселяються! Дякуємо Всім адекватним людям за підтримку! Усім здоров'я!»

07:10 Під час зіткнень з поліцією в Нових Санжарах (Полтавська обл.), через розміщення на карантин в санаторії Нацгвардії України евакуйованих з Уханя українців і іноземців, затримали 24 учасники акції.

20 лютого

23:20 Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив, що серед евакуйованих є дворічна дитина, екіпаж літака, три медики і журналіст.

22:10 Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька вирішила приєднатися до людей в обсервації у Нових Санжарах. Разом з ними вона проведе наступні 14 днів, в одному приміщенні, в тих самих умовах.

21:30 Поліція розпочала два кримінальні провадження за фактом заворушень у Нових Санжарах. Під час прибуття колони автобусів з українцями,агресивно налаштовані громадяни розпочали закидати їх та поліцейських камінням. Окрім того, один чоловік намагався автомобілем наїхати на правоохоронців.

19:59 У селищі міського типу Нові Санжари правоохоронці відтіснили протестувальників і завезли у місцевий медичний центр людей. Сутички були нетривалими.

17:38 Серед евакуйованих з китайського міста Ухань українців є молода львів’янка. Про це під час брифінгу повідомив речник МВС Артем Шевченко.

За його словами, в Україну евакуювали мешканців Маріуполя, Кривого Рогу, Києва, Полтавської, Харківської, Миколаївської, Кіровоградської, Львівської, Волинської, Дніпропетровської, Вінницької, Хмельницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Закарпатської та Одеської областей.

16:16 У медичний центр Нових Санжар запевнили, що повністю готові забезпечити карантинні заходи для всіх громадян, що повернулися з Китаю.

«Установа забезпечена необхідними матеріальними засобами та має добре розвинену інфраструктуру. Фахівці медичного напрямку мають індивідуальні засоби захисту та знають необхідні процедури».

15:30 У Нових Санжарах люди заблокували центральний міст через річку Ворскла. На місце прибули міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Нацгвардія.

15:05 Спікер поліції у Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив, що в Нових Санжарах на місці протестів є до 100 правоохоронців. Туди направили додаткові сили Національної гвардії.

14:33 У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що немає підтверджених випадків коронавірусу.

12:25 Медичний центр Національної гвардії у Нових Санжарах буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки. Про це заявив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. Він також  запросив до Нових Санжар фахівців медичної галузі Полтавщини. До оглядів евакуйованих також залучать спеціалістів з Києва, які вже виїхали на місце.

11:55 Літак з евакуйованими з Уханя українцями та іноземцями приземлився в аеропорту Харков" та прибув на спеціально підготовлену стоянку. 

За даними місцевих журналістів, до літака подали трап. Біля борта ходять люди в білій формі. Зазначається, що у Харківському аеропорту ситуація залишається стабільною. Паніки немає, люди продовжують реєструватися на рейси і зустрічати тих, хто прилетів.

11:20 У мережі з'явилися фото з літака, який везе в Китаю українців.

10:50  Не панікувати через евакуйованих українців та іноземців та проявити людяність і терпіння закликав українців президент Володимир Зеленський. За його словами, усі, хто сів на борт літака здорові, проте є інша небезпека.

«Небезпека забути про те, що всі ми люди і всі ми – українці. Кожен з нас. Включно з тими, хто опинився в Ухані під час епідемії», – зазначив він на своїй сторінці у Фейсбук.

Із розумінням поставитися до ситуації закликав українців і прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. За його словами, не потрібно піддаватися на провокації.

10:20 Мешканці селища міського типу Нові Санжари у Полтавській області протестують проти завезення до них евакуйованих із Китаю людей: перекрили дорогу й палять шини, а також вступили у сутички з поліцейськими.

На місце виїхав голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

 

10:00 Куди прибув літак із українцями з Китаю. Стрім Tvoemisto.tv 

Усі перипетії з посадкою літака з Китаю детальніше можна прочитати тут.

9:37 Літак прибув до аеропорту в Бориспіль. Там він знову дозаправиться пальним, і, як повідомили на сайті МВС, вилетить у Міжнародний аеропорт Харкова. За доповідями екіпажу та медперсоналу супроводу, усі на борту літака здорові та можуть продовжувати політ.

Пізніше спеціальним транспортом ДСНС України у супроводі та під охороною поліції їх доправлять на територію медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» у Полтавської області. Впродовж 14 днів там вони перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

Зазначається, усі протиправні спроби перешкоджання розміщенню евакуйованих на цьому об’єкті або порушення режиму їхньої обсервації будуть припинені Нацполіцією та Нацгвардією відповідно до вимог Закону та рішення урядового штабу.

8:51 Літак із евакуйованими з Китаю людьми кружляє над Харковом, який затягло туманом, евакуйованих планують відвезти у санаторій УМВС у Нових Санжарах на Полтавщині.

8:40 Як повідомляють на сайті УП, евакуйованих планували відвезти у санаторій УМВС у Нових Санжарах на Полтавщині. Мешканці селища блокують дорогу і протестують проти того, аби у Нові Санжари привозили евакуйованих українців з Китаю.

8:05 Як повідомили у МОЗ, понеділок пройшло рівно 14 днів відтоді, як останній прямий регулярний авіарейс із Китаю приземлився в Україні. Інкубаційний період для появи COVID-19 у людей, які були на бортах прямих рейсів, завершено.

Під час медико-санітарного спостереження у жодного пасажира та члена екіпажу не виявлено симптомів хвороби.

06:55 У результаті зараження китайським коронавірусом за період епідемії померли 2128 осіб. Вилікувались та були виписані з лікарень 16353 людини. У порівнянні із попередніми даними, за добу було зафіксовано 81 смерті від спричинених вірусом ускладнень. Водночас успішно пройшла лікування 1821 особа.

01:05 В 4.37 20 за місцевим часом (0.37 за Києвом) літак, що виконував рейс PQ7302 української авіакомпанії SkyUp з китайського Ухань, здійснив посадку в аеропорту Алмати (Казахстан). Такі дані наводить ресурс Flightradar24.

Згідно з планом польоту, стоянка і дозаправка займуть годину, після чого літак попрямує до Борисполя.

19 лютого

21:00 У МОЗ уточнили, що на борт не пустили 4 особи із 77 заявлених. «На етапі огляду китайськими медиками не допущено на борт 4 людини: 3 з них українці та 1 – іноземка. Після цього українські фахівці, медики, які супроводжують цей рейс, провели додатково фінальний огляд. Всього на борт допущено 73 людини... Ті, кого не було допущено до евакуації, знаходяться під наглядом китайських лікарів та перебувають на постійному зв'язку з консульською службою».

20:02 Завідувач першого ортопедичного відділення міського  госпіталю у Винниках Андрій Підлісецький сказав під час стріму Tvoemisto.tv, що хворі залишилися в лікарні, на завтра заплановані операції. Він також вважає, що протести могло викликати те, що суспільство до останнього дня не знає, де ж все таки їх буде розміщено для карантину.   

«Це просто трохи є нагнітання обстановки  в суспільстві. Я думаю, що багато людей з Китаю повернулися в Україну і ми навіть не знаємо, що вони там були. А це або політична акція, або я не знаю як це», – сказав він.

19:25 Літак SkyUp Airlines вилетів з аеропорту Ухань в Україну з проміжною зупинкою в Алмати. Інформація про це зявилась на міжнародному ресурсі flightradar24.

18:36 Усі заявлені 48 громадян України, а також 29 іноземців, прибули на евакуацію з Китаю, пройшли перевірку на наявність коронавірусу і виявилися здоровими.

За словами держсекретаря Міністерства закордонних справ Андрія Заяця, на посадку з'явилися всі 48 громадян України і 29 іноземних громадян: вісім – Аргентини, п'ять – Домінікани, п'ять – Еквадору, чотири  Сальвадора, по два – Казахстану і Коста-Ріки. Також летітимуть по одному громадянину з Ізраїля, Чорногорії та Панами. Зазначається, що громадяни Казахстану покинуть борт при посадці в Алмати. Там же зміниться екіпаж рейсу.

Літак прилетить в Україну в четвер о 8 ранку. При цьому аеропорт і 4 місця обсервації евакуйованих з Ухань українців і іноземців влада не називає.

17:40 Депутати Тернопільської облради ухвалили звернення до президента Володимира Зеленського та прем’єра Олексія Гончарука з вимогою не розміщувати в регіоні українців та іноземців, яких евакуюють з китайського Уханя.

Перший заступник голови облради Василь Деревляний заявив, що уряд і МОЗ мали підготувати «відповідні придатні для лікування цих людей приміщення».

«Вони цього не зробили, до них всі інші питання, не до нас. Ми просто сказали своє слово, що людей просто кидати будь-де в непристосовані приміщення не можна», – сказав він.

Заступник голови облради також зазначив, що не вважає дискримінацією вимогу не розміщувати евакуйованих з Уханя на Тернопільщині.

16:50 Під військовим госпіталем у Винниках протестують проти ймовірного розміщення евакуйованих українців з Китаю. Стрім наживо.

16:24 Літак, який евакуюватиме 48 українців і 29 іноземців із китайського міста Ухань, де був спалах коронавірусу Covid-2019, приземлився в місці призначення. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов. Він переконаний, що переліт в Україну буде комфортним і спокійним. 

16:15 Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що мав розмову з міністеркою охорони здоров'я Зоряною Скалецькою і почув від неї, що ще невідомо, куди саме привезуть евакуйованих українців з Китаю. Усе буде залежати від того, скільки саме цих українців буде. Він теж закликав львів'ян не панікувати і не розпускати фейки.

15:19 Українців та іноземців доставили до аеропорту китайського Уханя для евакуації, повідомило посольство України в Китаї. Розпочалася реєстрація пасажирів та багажу на спецрейс авіакомпанії SkyUp. За даними посольства, в евакуаційному списку 48 громадян України та 29 іноземців.

14:41 У Винниках люди перекрили під’їзд до госпіталю. Близько 14:00 до брами шпиталю почали звозити автомобільні шини. Паніка почалася у середу зранку, коли з госпіталю почали евакуйовувати пацієнтів.

14:15 В авіакомпанії SkyUp повідомили, що для виконання рейсу з добровольців сформували 3 екіпажі у складі 17 осіб: 6 пілотів, 10 бортпровідників та 1 технік. Крім того, пасажирів і команду супроводжуватиме кваліфікований медперсонал від МОЗ України – 2 лікарів та 1 медсестра і представники МВС України. Рейс з Китаю в Україну прибуває завтра о 8.05 ранку.  

13:56 У Львівській ОДА на оперативному брифінгу заявили, що у них немає підтвердженої інформації, що у госпіталі у Винниках та у Львівській обласній інфекційній лікарні, можуть розмістити 49 українців, які прибувають з Китаю. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови ЛОДА Іван Собко.

13:14 У Львові затвердили Комплексний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, на територію Львова, Винників, Брюховичів і Рудного у 2020 році.

12:07 Екскерівниця Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак, яка у 2009 році була в епіцентрі боротьби з епідемією пандемічного грипу переконана, що найбільшими ворогами українців у ситуації з поширенням коронавірусу є небажання дотримуватися правил особистої гігієни та паніка.

За її словами, за різними джерелами, за два місяці епідемії коронавірусу його жертвами стали близько 1900 осіб. При цьому, за різною інформацією рівень смертності населення від епідемій грипу у різні роки перевищував нинішні трагічні цифри.

09:22 Львовознавець, гід Ігор Лильо вважає, що причиною «коронавірусної» паніки на Львівщині є недовіра галичан до влади і те, що людям не пояснили, як буде відбуватися евакуація та які заходи у зв’язку з цим вжиті.

18 лютого

22:00 Відеоблог Tvoemisto.tv Коронавірус у Львові – факти чи паніка? Чи евакуюють українців з Китаю у львівський аеропорт, а пізніше у санаторій «Шкло»? Зберігати спокій чи перекривати дороги? 

20:27 Близько 300 людей зібралися в Микулинцях Теребовлянського району на протест проти ймовірного ввезення 98-ми евакуйованих sз Китаю людей.

19:05 Голова Комісії справедливість і мир, референт Бюро Екології УГКЦ у Стрийській єпархії УГКЦ священник Олег Кобель вважає, що українці не мають відвертатися від співгромадян у складній ситуації.

18:24 Міністерство охорони здоров’я досі підбирає приміщення, куди можна помістити евакуйованих з міста Ухань китайської провінції Хубей. Про це заявила очільниця МОЗ Зоряна Скалецька під час брифінгу.

«Ми аналізуємо сьогодні ще, підбираємо, щоб мати запасні варіанти. Кожен з них ще перебуває в процесі підготовки і в процесі завершення всіх епідемічних безпек. Є багато вимог, які необхідно зробити, які робляться під наглядом епідеміологів в кожному регіоні є фахівці, які мають можливість і знають, як готувати приміщення, щоб воно було епідемічнобезпечним», – сказала вона.

16:45 Стало відомо, що пасажирів літака, які потенційно можуть бути уражені небезпечним вірусом, не допустять на борт ще у Китаї.

12:56 Голова Львівської ОДА Максим Козицький на своїй сторінці у Фейсбук заявив, що в Україні є лише кілька аеропортів, які здатні прийняти літаки такого класу. У тому числі і львівський аеропорт. Однак питання розміщення українців, що прибудуть з Китаю, у Львові чи області не розглядається.

Він також закликав відповідально ставитися до евакуації українців, оскільки «на борту літака – наші з вами співгромадяни, тому ми не маємо морального права покинути їх у біді».

00:29 Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив як саме відбуватиметься евакуація українців з Китаю. Зокрема, в усіх пасажирів перевірять температуру тіла і не допустять на борт тих, у кого вона становитиме 37,2 і більше градусів.

Усі члени екіпажу та супроводжуючі перебуватимуть у костюмах біозахисту. Літак буде розділений на зони. Пасажири забезпечуватимуться їжею, засобами особистої гігієни та санітарними засобами, в тому числі – медичними масками, які будуть змінюватися під час польоту.

На місці прильоту літака в Україні працюватиме Нацгвардія та інші силові структури. Пасажирів, їхній супровід та членів екіпажу пересадять в автобуси та скерують у спеціальне місце на карантин на 14 днів.

Літак пройде складну процедуру дезінфекції, що включає навіть заміну повітряних фільтрів. Усі відходи будуть спалені.

17 лютого

20:34 Колишній голова Львівської ОДА, а тепер нардеп Олег Синютка, на своїй сторяінці у Фейсбук написав, що Львівщина може стати епіцентром біологічної небезпеки. За його інформацією, яку він отримав від Міністерства охорони здоров‘я та Міністерства інфраструктури, цього тижня на Львівщині очікується прибуття літака з евакуйованими людьми із Китаю в зв’язку з поширеннямкоронавірусу.

«Що це за крок нової влади: це визнання області як найбільш організованого та підготовленого регіону з відповідальними фахівцями чи це банальна помста за патріотизм і проукраїнську позицію під час виборчих кампаній»написав він.

15 лютого

11:07 Голова ЛОДА Максим Козицький цю інформацію спростував.

10:09 У соціальних мережах повідомили про те, що евакуйованих українців з Китаю можуть привезти на Львівщину у санаторій Шкло. Громада Шкла на зборах селища спільно вирішила, що виступає проти таких дій, адже вони наражають усіх мешканців на велику небезпеку.

Тарас Смакула

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!