Фото: Роман Балук Пресслужба ЛМР

Фото: Роман Балук Пресслужба ЛМР

Без бюджету та з виконкомом. Як на сесії домовлялись депутати і Андрій Садовий

2278 0
Очікувалось, що на учорашньому засіданні міськради Львова депутати нарешті ухвалять бюджет розвитку міста, з якого, передусім, фінансуються інфраструктурні проєкти. Утім, це питання наразі відклали. Tvoemisto.tv розповідає, як минуло засідання сесії ЛМР, чому депутати не розглядали бюджет і за які важливі питання голосували натомість.

Гроші не поділили

Загальний бюджет Львова, що передбачає фінансування захищених статтей (зарплати бюджетних працівників, видатки на комунальні послуги, інші обов'язкові платежі) міськрада Львова ухвалила на засіданні 29 грудня. Наступним кроком мало стати затвердження бюджету розвитку, з якого фінансуються дорожні роботи, розвиткові проєкти, закупівля транспорту і обладнання, покращення інфраструктури тощо. Але цього депутати досі не зробили.

По-перше, новий депутатський корпус вимагав детального звіту про виконання минулорічного бюджету розвитку. Заслухали вони його якраз учора. По-друге, хоча виконавчі органи ще раніше підготували проєкт бюджету розвитку на 2021 рік, депутати кажуть, що до нього є багато зауважень і кожну статтю видатків потрібно розглядати окремо.

«Бюджет розвитку не розглядаємо, тому що ми його ще не дивились на бюджетній комісії.  Його ще допрацьовувати треба. Розглянули окремі позиції, які ухвалити потрібно було негайно, аби функціонувало місто. Ідеться про кошти на вивіз сміття, на лікарні тощо», –  каже голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Наталія Шелестак.

Є ще третя причина – нові депутати не хочуть, щоб бюджет розвитку затверджував старий склад виконкому, що вони вважають нелегітимним (хоча за законом це не так).

Четверта причина, про яку депутати говорять у кулуарах, це те, що грошей на розвиток практично не залишається.

«У нас є багато робіт, які виконані, але не оплачені. До прикладу, ремонт вулиці Бандери. Також приєднані території перейшли зі своїми боргами. Тому спершу оплатимо усе недофінансоване, тоді будемо більш конкретно знати, що ми маємо. А маємо ми дуже мало», – розповів Тvoemisto.tv голова фракції «ЄС» у Львівській міській раді Петро Адамик.

Тож депутати відклали розгляд бюджету розвитку, допоки ще працюють ліквідаційні комісії, що обліковують стан справ у приєднаних територіях.

Читайте також: Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

Аби ретельніше контролювати витрачання виділених коштів, зокрема і комунальними підприємствами, депутати наполягають на створенні окремого управління у департаменті «Секретаріат ради».

Коли потрібно терміново

Директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич не погоджується із тим, щоб чекати до завершення роботи ліквідаційних комісій. Вона каже, що бюджет розвитку треба ухвалити якомога швидше, тому що у місті зупинилось багато процесів.

«Якщо ми не матимемо бюджету розвитку, то не зможемо оголосити тендери, розрахуватися з підрядниками, які виконали роботи. Так ми взагалі зупинимо роботи ще на два місяці», – говорить чиновниця.

У бюджеті розвитку також ідеться про кошти для ЛКП «Львівелектротранс»: на погашення зарплатних боргів, на відшкодування боргів підприємства за електроенергію та сплату ПДВ. Працівники ЛЕТ вже погрожували депутатам пікетом, а заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Андрій Білий навіть зняв відео про те, що електротранспорт у місті може зупинитись, якщо депутати не розглянуть бюджет розвитку.

Напередодні засідання сесії голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що про ці борги стало відомо в останній момент: ніхто у профільній комісії, ані він сам не чули про них і подивовані, що ці видатки не включили у загальний бюджет міста. За словами депутата, тут потрібно би розібратися із кожним рядком видатків окремо.

Утім, 72 млн грн для ЛКП «Львівелектротранс» депутати учора все ж виділили – окремо від розгляду бюджету розвитку. При чому, мовчки, хоча на попередніх засіданнях і у розмовах не втомлювались нагадувати, що вливання у статутні фонди комунальних підприємств – невдячна справа. У бюджетній комісії ЛМР кажуть, що голосування за окрему статтю не є порушенням.

Також депутати погодили кошти на місцеві/регіональні програми у 2021 році, фінансування яких не включили під час розгляду загального фонду бюджет у грудні і на які зарезервували понад 260 млн грн.

Бюджет розвитку загалом депутати, імовірно, розглядатимуть наприкінці лютого.

Читайте також: У міськраді створили новий департамент міської мобільності і вуличної мережі

Торги закінчились прощанням

Основним питанням учорашнього засідання стала структура виконавчих органів міської ради та склад виконавчого комітету. Виконком у Львові, до речі, не засідав півтора місяці, тому що депутати погрожували оскаржувати його рішення, бо «це виконком старої каденції, старих правил».

Читайте також: У Львові затвердили новий склад виконавчого комітету

Склад виконкому – прізвища і кількість членів – пропонує на розгляд депутатам міський голова. Ще раніше почались кулуарні торги за виконком між Андрієм Садовим та депутатською більшістю, а вже напередодні сесії звільнився перший заступник міського голови Геннадій Васьків, який обіймав цю посаду 4 роки.

Як стало відомо Tvoemisto.tv, у результаті перемовин з депутатами міський голова погодився зменшити кількість своїх заступників із шести до чотирьох, хоча раніше навпаки хотів на двох заступників більше. Попри тривалі перемовини учора після обідньої перерви голови фракцій зачинились із міським головою на остаточну нараду.

У підсумку, першим заступником міського голови – заступником з економічного розвитку призначений Андрій Москаленко, який раніше був заступником міського голови з питань розвитку. Для цього йому довелося скласти депутатський мандат. Ірина Маруняк залишилась заступницею міського голови з питань житлово-комунального господарства, Галина Слічна –заступницею з гуманітарних питань, Любомир Зубач – заступником міського голови з містобудування. Розпрощався Андрій Садовий і зі Сергієм Бабаком, який раніше був його заступником із питань безпеки міста.

Також у структурі міськради є двоє омбудсменів – Сергій Кіраль залишився бізнес-омбудсменом, а посада уповноваженого з прав людей з інвалідністю наразі вакантна, як і попередні 4 роки.

Менше працівників, але більше департаментів

Загалом працівників виконавчих органів ради стало менше: працюватиме 1710 людей замість 1970, як пропонував міський голова. Попри зменшену кількість людей, департаментів буде більше – 12 замість 11, адже депутати створили департамент міської мобільності та вуличної мережі, до складу якого увійдуть управління вуличної інфраструктури та управління міської мобільності. Раніше цим займався департамент ЖКГ.

Окрім того, департамент поводження з відходами перетворять в управління, що прямо підпорядковуватиметься заступнику міського голови з питань ЖКГ.

«Секретаріат ради» стає однойменним департаментом, що тепер не лише забезпечуватиме роботу депутатського корпусу, а й матиме управління зв'язків з громадськістю та управління контролю за виконаннями рішень ради. Управління зі схожими функціями є і в департаменті міського голови, тож, певно, депутати вирішили не відставати.

Хто ці люди у виконкомі?

Щодо виконкому, то він матиме дев’ятьох членів, а не 11-х, як було за попередньої каденції. Раніше до виконкому входили шестеро заступників міського голови, тепер – лише двоє. У виконкомі не буде Галини Слічної та Любомира Зубача. 

Натомість буде більше людей, наближених до членів «Європейської солідарності». Так, до виконкому увійшов бізнесмен Артем Хмиз, який колись був депутатом ЛМР від партії «Пора» разом із Петром Адамиком, нинішнім головою фракції «ЄС», та є співвласником кількох кав'ярень із ще одним колишнім депутатом Андрієм Дзюбаном. Також Артем Хмиз був уповноваженим партії «Українська стратегія Гройсмана» на минулих парламентських виборах. Володимир Гройсман був прем'єром в уряді президента Петра Порошенка.

Утім, за словами співрозмвоників Tvoemisto.tv, новий член виконкому представляє у виконкомі не інтереси бізнесу як такого, а присутній у якості фахівця із містобудування. Додамо, що Артем Хмиз на виборах у жовтні ішов до ЛМР від партії «Варта» разом із представником будівельного бізнесу Орестом Печенком. На відміну від другого, до ради він не потрапив.

Ще одним членом виконкому ЛМР став екс-заступник міського голови Винник Богдан Шустер. Винники матимуть представника у виконкомі, тому що це найбільша громада, яка увійшла до складу Львова, пояснив Андрій Садовий. Додамо, Богдан Шустер був заступником міського голови Винник Володимира Квурта, який балотувався до Верховної Ради від тієї ж «Європейської солідарності» і який тепер є депутатом Львівської обласної ради від «ЄС» разом із бізнесменом-забудовником, екс-депутатом ЛМР Григорієм Козловським.

У перемовинах з міським головою, депутати пропонували аби до виконкому увійшов представник з облради.

Читайте також: Нова рада і старий виконком. чи легітимно ухвалює рішення виконавчий комітет та коли його оновлять

Зазначимо, що представників інших приєднаних територіальних громад – старост – не включили до складу виконкому через те, що ще немає законодавчих рішеннь Верховної Ради щодо них.

Також у склад нового виконавчого комітету ЛМР увійшли міський голова Львова Андрій Садовий, секретар міської ради свободівець Маркіян Лопачак, нова керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва (із Мартою Литвинюк, яка понад 10 років обіймала цю посаду, Андрій Садовий теж попрощався), заступник міського голови з економічного розвитку Андрій Москаленко, заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк, начальник головного управління ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін.

Нова структура виконавчих органів Львівської міської ради запрацює з 1 травня 2021 року.

За зачиненими дверима

Упродовж засідання у сесійній залі атмосфера була доволі спокійною, десь зник запал до відвертих протистоянь між депутатами і міським головою. Вочевидь, найгарячіші суперечки відбувались за зачиненими дверима, а не у залі, як це було на попередніх засіданнях. Згадати хоча б конфлікт, з якого розпочалась робота нової ради, коли депутати на перше засідання зібрались ще до того, як оголосили офіційні результати виборів міського голови і склали присягу окремо. Також на попередніх засіданнях сторони сперечалися про регламент ради, про банк, у якому місто тримає кошти, запекло дискутували про загальний фонд бюджету.

Та, вочевидь, кадрові питання вони навчились вирішувати тихіше. Так, раніше без особливих скандалів секретарем ради став свободівець Маркіян Лопачак.

Побачимо, як ухвалюватимуть наприкінці лютого бюджет розвитку. Наступне засідання має відбутись 25 лютого.

Вікторія Савіцька 

Головне фото ЛМР, Роман Балук

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!