«Лікуємо за 5 км від фронту». Історія стоматологині зі Львова

830 0
«Ми їздимо на прифронтові території та надаємо стоматологічну допомогу дітям і військовослужбовцям. Доводилося працювати навіть за 5 кілометрів від лінії фронту, під звуки обстрілів та градів».

Ліана Шульган – мама трьох дітей, лікарка та підприємиця, яка стала героїнею другого епізоду проєкту «На першій лінії. Довготривала стійкість». Керуючи мережею дитячих стоматологічних клінік, вона мала життя, про яке багато хто мріяв. Проте в 2014 році росія почала війну на сході України й анексувала Крим. Тоді Ліана ухвалила рішення, яке змінило її життя. Вона разом із командою допомогла вже 400 пацієнтам у 10 містах на сході України.

«Від початку повномасштабного вторгнення не було думки залишати свою країну, свою державу, свій нарід, свою землю. Можливо, це й спонукає до того, що наша нація має бути здоровою, доглянутою, найкращою. Ми маємо довести всьому світу, наскільки ми сильні», – каже Ліана.

Цю справу Ліана з командою почала ще в 2014 році, тоді, коли тільки почали формуватися наші війська. У Новояворівську був створений проєкт, який називався «Санація». Туди мали можливість долучитися охочі стоматологи. Вони мали лікувати тих військових, які проходили навчання на цьому полігоні.

Їхня команда має різний склад, різний характер та різну кількість. Це 10-15 жінок і чоловіків. Мотивацію, каже Ліана, не шукають. Вона або є, або немає: «Можливо, вона вроджена або набута прикладом того, хто для тебе важливий, на кого ти орієнтуєшся».

Перший мобільний стоматологічний кабінет сформували на Яворівському полігоні. Згодом, схожий – у Донецькій області, в селі Карлівка. Саме тоді допомога військовим змістилася з тилу країни на фронт. На Яворівському полігоні команді волонтерів-стоматологів вдавалося лікувати по 90 військових за тиждень. Із їхніх слів, ургентного стоматологічного втручання потребують 9 із 10 бійців на фронті.

«Вони великими групами, у великій кількості приїжджали в цей кабінет, там можна було отримати стоматологічну допомогу. Ми долучалися, періодично туди їздили і допомагали в лікуванні наших хлопців та дівчат військових».

Ліана та її команда їздять на прифронтові території кожного сезону. За період волонтерської діяльності стоматологи допомогли майже 400 пацієнтам у 10 містах на сході України, навіть за 5 км від лінії фронту.

На початку повномасштабного вторгнення вся команда була збентежена, не знала, яка буде ситуація. Цей хаотичний рух не дозволяв сформувати їхню діяльність. Але коли зрозуміли, що все серйозно й надовго, то запланували першу поїздку в 2022 році у Дніпро. Далі команда рухалася ближче до наших захисників та захисниць, туди, де їх багато. Там вони вже мали більший обсяг роботи, більше досвіду.

Щоб устаткувати стоматологічний кабінет, треба було знайти машину. Її знайшли друзі-голландці: привезли в Україну автомобіль швидкої допомоги, який переобладнали на стоматологічний мобільний кабінет. Фінансували та дообладнували вже самі стоматологи.

Повністю обладнати стоматологічний кабінет медикам допомогли друзі та волонтери. Наповнення мобільної стомклініки коштувало їм близько 20 тисяч доларів. Щоб зібрати кошти і створити технічні умови, знадобилося два місяці. Голландські благодійники, які передавали авто, наголосили на використанні його для роботи з цивільним населенням, тому команда Ліани обрала дитячу стоматологію.

«Мінімально, чим може бути забезпечений стоматологічний кабінет – це рентген. Саме він не завжди доступний у районах, де відбуваються бойові дії. Саме цей мобільний стоматологічний кабінет обладнаний якісними інструментами, і ми можемо тут проводити великий обсяг стоматологічної допомоги. Маємо якісний рентген і якісний датчик, який допомагає відразу перевести інформацію на монітор. Також наш кабінет обладнаний інструментарієм для якісного лікування кореневих каналів. Ми можемо проводити профілактику, бо маємо інструменти для проведення гігієнічних процедур».

Доступ до стоматологічної допомоги в прифронтових зонах обмежений. Багато стоматологів, які працювали з дітьми, переїхали, тому кількість лікарів значно менша. Обладнання, яке тут є, каже Ліана, може використовуватися і для дорослих пацієнтів. Тому остання їхня поїздка була розрахована тільки на лікування військових у прифронтовій зоні. Останній раз вони відвідували Краматорськ. Це був кінець січня – початок лютого. Там стоматологи провели тиждень. За цей час пролікували 20 військовослужбовців. Це було орієнтовно 70 візитів, оскільки робота займала різну кількість часу для одного військовослужбовця.

Бували такі ситуації, коли бойові дії загострювалися в районах, де військові проходять службу. Тоді команда скасовувала візити через неможливість приїхати на стоматологічний прийом. На початку вони старалися швидко реагувати, робити дії, які приносять швидкий результат, але згодом уповільнилися і почали накопичувати сили, щоб потім їх реалізувати.

Своє активне волонтерство Ліана поєднує з підприємництвом. Вона керує мережею дитячих стоматологічних клінік «Смайлик» у Львові.

Клініка спеціалізується на дитячій стоматології, а також на лікуванні та веденні вагітних.

У перші дні повномасштабної війни Ліані та її колегам доводилося працювати в посиленому режимі. Попри те, що люди переїжджали, стоматологічний статус не змінювався, проблеми із зубами залишалися.

Ліана розповідає, що тоді був великий обсяг роботи, вони працювали в посиленому режимі, мали більше змін та довший робочий день, щоб задовольнити всі потреби там, де були в той момент. Благодійність і волонтерство – це безоплатна та безумовна допомога. Якщо кожен залишатиме частинку свого часу та емоцій в цьому великому «казані», українці зможуть вийти на якісний рівень. 

«Ми іноді виснажуємося, ми не роботи, ми люди. У нас є свої певні бажання, які ми б мали втілювати. Але наразі маємо щось залишати поза межами своїх бажань. Це цілком природно. Бути волонтером нескладно. Це твоє бажання, на яке ти знаходиш ресурси та час і рухаєшся в певному напрямку. Складно знайти команду. Нам не вистачає фахівців, які могли б працювати на волонтерських умовах у напрямку дитячої стоматології», – каже Ліана Шульган.

«Ми маємо розуміти, що війна скоро не закінчиться. Проте наші емоції мають бути максимально позитивними. Перемога буде за нами, адже ми надзвичайно потужна нація, прекрасні люди. Таких людей треба згуртовувати, а робити це ми можемо тільки на своїй території в межах своєї держави Україна». 

Відеопроєкт «На першій лінії. Довготривала стійкість» – це документальні відеоісторії про військових, волонтерів, організації, активістів, правозахисників та підприємців, які щодня наближають нашу перемогу. Слідкувати за новими випусками можна на YouTube-каналі «Твого міста». 

Проєкт створено за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку(USAID). Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

___________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!