«Ніхто не помер, поки живе пам'ять». Про кафе у Львові, відкрите на спогад про бійця

2421 0
Дмитро Пащук у свої 27 років був успішним ресторатором, активним пластуном і навіть служив у Французькому легіоні. Повномасштабна війна завадила йому втілити новий проєкт, тому друзі Дмитра зробили це заради пам’яті про нього.

«Медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт «На першій лінії. Довготривала стійкість» – документальні відеоісторії про тих, хто залишається стійким, наближає перемогу і творить майбутнє в кожному куточку України. Перший випуск цього проєкту – про історію кафе «Республіка саду», ідея якого належить Дмитру Пащуку, львівському ресторатору, пластуну, французькому легіонеру, що загинув під час оборони Херсонщини у березні 2023 року.

«Ми відкрилися в травні 2023 року, за кілька місяців після загибелі Дмитра. Всі були шоковані, не знали що робити», – каже Віка Гнівушевська, керівниця кафе «Республіка саду».

До повномасштабного вторгнення Дмитро мав один свій найбільший проєкт – Port, який тепер називається Plav wine bar. Він розвивав його, повернувшись із Французького легіону. Це було його «маленьке дітище». Також Дмитро розвивав галерею «Світло». Це другий його проєкт натхнення і любові до мистецтва. Паралельно він планував і думав над «Республікою Саду» і ще кількома варіантами різних проєктів, бо в нього завжди було дуже багато думок і мрій.

У Дмитра вже був військовий досвід завдяки службі у Французькому легіоні. Тому за кілька днів після повномасштабного вторгнення він вирушив на війну. Дмитро був одним із тих бійців, що визволяли Херсон у листопаді 2022 року.

«Люди дуже сильно їх обіймали. Хлопці казали, що в них було відчуття, ніби залишаться синці. Бо люди були в моменті ейфорії та щастя. Він розумів, що ті речі, які тут, він може попросити про допомогу друзів чи делегувати комусь. А речі, які там, делегувати складно. Дмитро розумів, що свій досвід він нікому не делегує. Тому вирішив, що піде на війну», – каже Віка Гнівушевська.

«Пласт» навчив Дмитра цінувати і знаходити цінність в Україні, сильно її любити, каже вона. «Пласт» – це організація, побудована на патріотизмі, патріотичному баченні. Це дало йому розуміння цінності України.

«У Дмитра дуже багато різних ідей, які він носить у собі, а потім комусь розповідає. «Республіка» мала відкритися в березні 2022 року. І прийшов лютий. З грудня ми активно шукали когось керуючого, але нікого не могли знайти. Тому Дмитро був у сумному стані. Останній раз, коли він приїжджав до Львова, ми дуже багато говорили про «Республіку» і домовилися, що шукаємо когось, хто буде мене курирувати, я пробую місяць і тоді кажу йому, чи мені це імпонує. Оскільки я ніколи не була в цій ролі. Я нагадала йому про це в суботу, а в неділю дізналася, що Дмитро загинув. Його останнім рішенням було те, що це буду я. Тому я вирішила зробити це».

Після загибелі Дмитра його друзі відкрили волонтерський збір, щоб втілити один із проєктів, про який він мріяв. 

Одним із проєктів, який Дмитро хотів відкрити і мріяв про це в далекому майбутньому, був реабілітаційний центр у Тухлі. Це одна з його мрій, яку ми постараємося втілити в майбутньому.

Концепція «Республіки» Дмитра полягала в тому, що він хотів створити тихе «своє» місце, для «своїх» людей, у якому вони будуть збиратися, розмовляти, бачитися в різні важливі для них дні та просто в дні. Це мав бути затишний, естетичний і красивий «свій» простір. 

«Я думаю, те, що про нас дізналося багато людей, це точно заслуга Дмитра, заслуга його мрій і його відкритості того, як сильно він любив людей».

На місці, де сьогодні розташоване кафе, у радянські часи збиралося молодіжне об'єднання «Республіка Святого Саду». До нього входили хіпі та активна молодь, що грала ту музику, яку радянський режим не підтримував. 

Друзі Дмитра хочуть перейняти від них цінності свободи та вільності. Для Дмитра важливою була соціальна відповідальність. Тому ми з командою придумали ініціативу «Добра страва». Весь прибуток з цієї страви відправляють на якийсь збір.

«Республіка Саду» активно підтримує волонтерські збори, організовує благодійні заходи, вечори поезій, виставки. Щоб зберігати українські традиції, у закладі цьогоріч організували коляду, яку поєднали зі збором на дитячий пластовий табір.

«Як ти можеш допомогти?» – думаю, це питання ставить собі дуже багато людей. Один із найбільш доступних методів допомоги, коли ти не воюєш, це допомагати хлопцям і дівчатам забезпечити їхні потреби».

За перший рік роботи команда «Республіки Саду» в співпраці з іншими фондами та організаціями зібрала близько пів мільйона гривень на підтримку українського війська. Вони переконані, що спільно можна зробити ще більше. 

«Щоб ці жертви не були марними, ми маємо бути чесними перед собою і відповісти собі чесно: чи достатньо я роблю для того, щоб ми перемогли? Мені хотілося б, щоб суспільство, яке ми будуємо зараз, мало одне бачення та одну ціль, мало одні цінності, які всіх об’єднують. Тому що, мені здається, це найважливіше – коли ми об’єднуємося довкола однієї цілі та цінностей. Точно хочеться, щоб це було суспільство, яке дивиться вперед, а його цінності – це чесність, патріотизм і бачення України в майбутньому прекрасною та сильною країною».

Відеопроєкт «На першій лінії. Довготривала стійкість» – це документальні відеоісторії про військових, волонтерів, організації, активістів, правозахисників та підприємців, які щодня наближають нашу перемогу. Слідкувати за новими випусками можна на YouTube-каналі «Твого міста». 

Проєкт створено за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку(USAID). Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

___________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

На першій лінії. Довготривала стійкість

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!