Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Наше майбутнє визначається в Білорусі та у головах українців Covid-19 уже не є жахіттям. Висновки тижня

3166 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Мартін Паркер, професор організаційних досліджень Брістольського університету пише, що коли починалась коронавірусна криза було відчуття, що світ змінюється. Повітря у містах стало чистішим, люди отримали більше часу для себе, світ став більш організованим.  Здавалося, що Сovid-19 може стати стимулом для вирішення проблем зі зміною клімату, нерівністю, расизмом. Однак  – старі моделі поведінки дуже швидко повернулися.  

Читайте також: Що таке «нова нормальність» і як із нею жити

Covid-19, на жаль, на зробив людей іншими. За словами Паркера, люди, які це зробили, «не дурні або злі, а просто політики, бізнесмени і звичайні люди, які хочуть повернутися до того, що у них було». До тих благ, які існували раніше, і які уже ніколи не повернуться. 

Далі буде. Зараз – підсумки тижня.

1. Топ-тема тижня – Білорусь. Народні протести, які розпочалися після фальсифікації виборів поки що чинним президентом країни Лукашенком, не вщухають уже котрий день. Білорусів, які вийшли на вулиці, буквально «вбивав» ОМОН. 2 700 затриманих, понад 200 людей в лікарнях, наразі відомо про двох убитих, тортури у переповнених СІЗО. Такі реалії Білорусі. Однак репресії Лукашенкові не допомогли – піднялися робітники найбільших підприємств країни. На сторону протестантів переходять окремі силовики.   

Рятувати Лукашенка будуть штики Росії. Учора Лука, саме так називають його протестанти, віддав РФ 32-ох затриманих бойовиків Вагнера та заручився підтримкою Путіна. Той готовий за першого прохання Лукашенка увести війська в Білорусь.

Британський економіст, експерт з питань України Тімоті Еш вважає, що Росія не відпустить Білорусь. Для неї це передній край фронту з цивілізованим світом, з НАТО, поразка тут означатиме повний крах і в РФ.  

Що таке Путін в іншій країні українці дуже добре знають по Донбасу. Правда, цього разу Захід навряд чи пробачить перезиденту РФ Білорусь, які б волання про допомогу не вичавив з себе Лукашенко. Скільки б не розповідав про міфічну загрозу з Чехії, Польщі та України. Білоруси вимагають справедливості, а не двох диктаторів в країні.

До слова, МЗС України оприлюднило заяву про результати виборів у Білорусі, у якій закликало опозицію до компромісів і уникло заяв про невизнання результатів голосування.

Читайте також: В якій зоні Львів і чи мали б закрити кінотеатри, спортзали та фітнес-центри

2. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень становить знову рекордних 10 407 особи (станом на 16 серпня 91 356  – станом на 9 серпня 80 949).  Для розуміння, 7 днів назад ця цифра склала 8 781 нових хворих (станом на 2 серпня 72 168). Ще раніше 7 319 осіб (на 26 липня – 64 849), 6 007 (станом на 19 липня – 58 842), 5 321 (на 12 липня – 53 521), 5 018 (на 5 липня – 48 500).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень становить 1 100 осіб (станом на 16 серпня 11 951  – станом на 9 серпня 10 851). Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 1 068 хворих (станом на 2 серпня 9 783). Далі 951 (станом на 26 липня 8 832), 832 (на 19 липня – 8 000), 981 (на 12 липня – 7 009), 812 хворих (на 5 липня – 6 197).

3.  Сovid-19 знову б’є рекорди  – кількість нових хворих наближається до 2 000 щодня. Маємо чи то другу, чи уже третю хвилю коронавірусу.  Україна зустріла ці спалахи хвороби різними зонами карантину – при цьому в межах однієї області можуть бути як помаранчеві, так і червоні кольори (зокрема, у Самборі).

Але проблема в іншому – усіх цих обмежень, на жаль, мало хто дотримується. Не зважають навіть на прохання медиків, які збиваються  з ніг від втоми. Коронавірус  мутує і його форми стають все більш важкими. Covid-19 уже не є жахіттям в головах українців. Врешті, і для громадян інших країн. Світ хоче повернутися до свого звиклого життя, незважаючи ні на що.

Читайте також: Львів – уже не Епіцентр. Де на Львівщині найбільше хворіють на Covid-19

Згадайте, масові і безглузді протести у Винниках та у Нових Санжарах, коли українців повертали з Китаю. Щось подібне зараз не можливе.   

4. Представник України у ТКГ  щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Кравчук готовий спілкуватися з цивільними представниками окупованих територій, аби вони схилили Кремль до припинення війни.  Він підтримує ідею експрем’єра Фокіна поїхати на окуповану територію, однак ще не визначився щодо участі в переговорах лідера ОПЗЖ Медведчука.

Кравчук також допускає можливість більш широкого застосування російської мови в ОРДЛО і він не вбачає поки що потреби у пошуку нового майданчика для переговорів ТКГ замість Мінська.  

Експрезидент проведе першу онлайн зустріч в ТКГ 18 серпня, однак головний висновок з усіх цитат екс-президента – звільнення окупованих Донбасу та Криму зараз відбувається в Білорусі на народних протестах. Аж ніяк не Кравчуком чи Фокіним.

5. Колишньому голові Офісу президента Богдану спалили електромобіль «Tesla». Пізніше він розмістив  у своєму Фейсбуці відео, як горить його авто і заявив, що готовий впритул зайнятися тими, хто це зробив. «Я розумію, що замовник цього злочину має певний кримінальний досвід, а його співучасники сидять у найвищих владних кабінетах, проте дорогенькі, кризові історії – моя робота. Перекладаю – це ви зараз бахнули керасінчіку у кастрік», – написав він у Фейсбук.  

І це не чистий кримінал. Таким як Богдан просто так авто в Києві не палять.

Пізніше у медіа повідомили, що голова ОП Єрмак вимагав від п'ятьох членів ЦВК написати заяви про відставку, бо вони нібито "люди Богдана". Нібито єдина причина такої вимоги «бажання президента». В ОП цю інформацію заперечують.

Читайте також: Ніхто нічого не виграє. До чого може призвести підвищення мінімальної зарплати в Україні

Натомість голова ЦВК Діденко офіційно заявив, що від людей, наближених до Офісу президента, надходила "рекомендація" щодо звільнення його і членів ЦВК за власним бажанням і натяки щодо можливих наслідків у разі відмови.

Нам ще доведеться зрозуміти, що насправді відбулося, однак очевидно, що усі ці рухи пов’язані з майбутніми місцевими виборамиі впливом на них.  

***

Коронавірус ще не змінив світ, нашу поведінку. Американський фінансист Рей Даліо у книзі «Принципи» описуючи свої життєві установки переконує, що для того, щоб отримати ексклюзивні результати, потрібно виходити за межі можливого, а інколи і за межею. Така стратегія часто призводить до сильного болю і провалів.

І ще. Гроші, на яких будується зараз світ,  самі по собі не роблять нас щасливими, їх потрібно не так і багато для комфорту, свободи. Важливий світ, в якому ти живеш, люди, з якими спілкуєшся, ідеї, які тебе наповнюють. Без цих речей – порожнеча. І це буде головний урок, який повинне людство винести з цієї «вірусної» чи інших криз, які обов’язково прийдуть, якщо не буде зроблено правильних висновків.   

Гарного Вам тижня!

Фото: Радіо Свобода

 

 

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!