ФОТО: WROCLAW.PL

ФОТО: WROCLAW.PL

В якій зоні Львів і чи мали б закрити кінотеатри, спортзали та фітнес-центри

8744 0
В Україні почали діяти нові правила карантину – тепер львівська обласна і міська влада не мають впливу на послаблення обмежень. Карантин знову став «централізованим» – рішення про ті чи ті послаблення/посилення ухвалює Державна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, керуючись постановою уряду №641 від 22 липня. Tvoemisto.tv пояснює, які механізми працюють тепер.

Україна поділена на чотири зони – відповідно до епідеміологічної ситуації. Львів, за рішенням Державної комісії з питань ТЕБ і НС, потрапив у помаранчеву. Це означає, що у місті має бути заборонена робота закладів розміщення – окрім готелів, а також – спортивних та фітнес-клубів, закладів культури – театрів, кінотеатрів, музеїв, галерей.

Читайте також: Львів потрапив у помаранчеву зону через Covid-19. Що це означає

Додаткових наказів не буде

Кілька мереж фітнес-центрів, що є у Львові, відмовились коментувати нові правила і навіть те, чи вони відчинені, чи ні. Утім, як стало відомо Tvoemisto.tv, деякі фітнес-клуби сьогодні працювали – мовляв, жодних наказів чи розпоряджень не було. Хоча деякі тренери все ж повернулись до проведення тренувань на вулиці – як було у часи жорсткішого карантину.

Заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень у коментарі медіа-хабу «Твоє місто» сказав, що додаткових наказів бути і не повинно – достатньо рішення Державної комісії про визначення «зони» та тлумачення заборон у цій зоні постановою уряду №641.

«Постанова КМУ передбачає чіткі обмеження. Державна комісія з питань ТЕБ і НС – центрального рівня – кожні 5 днів ухвалює рішення стосовно зонування. Хоча може і частіше, вона може скликатись і за дві години. Обласна і міська комісії тепер не впливають на рішення щодо карантину абсолютно. У нас сьогодні було засідання комісії з питань ТЕБ і НС, ми привели наші рішення у відповідність до нової постанови – тобто встановили обмеження, передбачені постановою. Вводити чи пом’якшувати ті чи ті карантинні заходи ми не можемо», – каже Тарас Грень.

Функції у львівської обласної комісії з питань ТЕБ і НС загалом залишились ті ж – боротись із поширенням в області коронавірусу та вирішувати інші, не пов’язані із коронавірусом питання. Також вона може ухвалювати рішення про посилення обмежень.

Керівник обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру Андрій Васько додає, що навіть у помаранчевій зоні в окремих частинах можуть бути введені норми червоної зони – якщо того вимагає епідеміологічна ситуація.

Читайте також: Радійте життю, але без масових гулянь або Чому Львів скоро опиниться у червоній зоні

Контролювати ситуацію із дотриманням обмежень у тій чи тій зоні мають Національна поліція, Держпродспоживслужба та створені при районних адміністраціях рейдові комісії.

«Це з юридичної точки зору. Але питання боротьби з Covid-19 – це не питання поліцейського, працівника держслужби чи журналіста. Це питання спільне, це наша відповідальність – біля кожного із 2,5 мільйонів мешканців області поліцейського не поставлять. Перехід із помаранчевої зони у червону може статись дуже швидко. А у червоній зоні, наприклад, заборонений громадський транспорт. Якщо зараз зросте захворюваність, то винні у цьому будемо ми самі», – говорить Тарас Грень.

Чому в Україні змінили правила карантину?

Нагадаємо, в Україні з 22 травня запрацював адаптивний карантин. Він передбачав, що регіони самостійно ухвалюватимуть рішення про послаблення або посилення обмежень, спираючись на епідеміологічну ситуацію на тій чи тій території.

Президент Володимир Зеленський напередодні зміни правил карантину в Україні заявив, що нова модель може стати більш дієвою для контролю поширення коронавірусної інфекції в країні, повідомляє Офіс президента. А міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав, що головними причинами зростання захворюваності на Covid-19, про що, за його словами, свідчать епідеміологічні розслідування, є проведення богослужінь у церквах, громадський транспорт, а також переміщення людей у зв’язку з відпочинком.

Читайте також: Світ шукає, як протидіяти коронавірусу. У нас крайня – Церква

Тоді ж прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що узгоджується співпраця з правоохоронними органами, які допомагатимуть впроваджувати епідеміологічний контроль за правилами адаптивного карантину. На його думку, це буде найбільш ефективний спосіб.

Сьогодні ж під час брифінгу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сказав, що рішення про зміну моделі карантину в Україні мотивоване тим, що регіональні комісії з питань ТЕБ і НС не виконували своєї роботи.

«Було 8 областей, де швидко зростала захворюваність. Комісії там мали що три дні збиратись, визначати причину поширення і вживати конкретних заходів. Але вони цього не робили, тому тепер рішення ухвалює Державна комісія з питань ТЕБ і НС», – сказав Віктор Ляшко.

«Коронавірусний» сепаратизм

На відміну від Львова, до червоної зони потрапили обласні центри сусідніх регіонів – Луцьк і Тернопіль. Але обидва міста заявили, що не погоджуються з таким рішенням, що воно не відповідає Конституції і є проявом диктатури.

Заступник міського голови Луцька Ігор Поліщук на своїй фейсбук-сторінці написав, що у місті, попри рішення уряду і Державної комісії, громадський транспорт курсуватиме і надалі, також працюватимуть підприємці. Якщо ж на когось із них складуть протокол за порушення правил карантину, місто надасть юридичну допомогу для його оскарження у суді.

«Протокол Державної комісії ТЕБ та НС та відповідна Постанова Кабміну є такими, що не ґрунтуються на нормах Конституції України, а міська рада не буде вводити у зв‘язку з віднесенням Луцька до «червоної» зони жодних обмежень», – каже Ігор Поліщук.

Читайте також: Ця мутація коронавірусу захопила світ. Вчені намагаються знайти причину

У Тернополі ж міські депутати під час засідання сесії «скасували» рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС. Таким чином, вважають у Тернополі, громадський транспорт, підприємства та освітні заклади можуть тут працювати і надалі.

«Така блoкада міста була хіба за часів татар. Це неприпустимo, щoб люди були пoзбавлені кoнституційнoгo права працювати», – цитує міського голову Тернополя Сергія Надала УП.

Наразі у Львові не чути про протести підприємців, яких знову відправили на карантин, але не виключено, що їх і не буде, а заборони без гучних публічних заяв просто тихо проігнорують. Наприклад, посилаючись на якісь норми у постанові Кабміну чи в інших законодавчих актах.

Додамо, що станом на 3 серпня на Львівщині підтвердили 9 921 випадок інфікування коронавірусом. За вчорашню добу лабораторні центри провели 845 ПЛР-тестів, з яких 138 – позитивні, зокрема у 74-х львів'ян.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!