На фото: Американський солдат обіймає свою дівчину, лежачи на траві в парку, 1945 рік

На фото: Американський солдат обіймає свою дівчину, лежачи на траві в парку, 1945 рік

«Коли є питання життя і смерті, то є бажання продовжити рід». Як війна впливає на стосунки

8787 0
Війна, повітряні тривоги, стрес, розлука, невизначеність та події, які загрожують життю, можуть призвести до проблем у стосунках. Про те, як війна впливає на сексуальне здоров'я партнерів, Тvoemisto.tv розпитало у психологів, гінекологів та сексологів.

Бракує дуже емоцій

Львів’янка Зоряна разом зі своїми дітьми – 5 і 7 років – на початку березня поїхали до родичів у Польщу. Постійні повітряні тривоги, негативна інформація про можливий напад та вибухи дуже лякали дітей. Чоловік, звісно, залишився тут, удома.

За її словами, найбільше їм із чоловіком не вистачає особистого спілкування. «По телефону вирішуємо хіба що якісь справи. А ось емоцій дуже бракує», – додає вона.

Щоб розлука не була такою тривалою, Зоряна разом із дітьми вже чотири рази приїжджала до Львова.

«У Польщі тимчасово мешкаємо аж у місті Легніца, що за сто кілометрів від німецького Берліна. Щоб приїхати до Львова, затрачаємо цілу добу. Але нас це не зупиняє», – каже жінка.

У Польщі вони мають де мешкати, облаштували свій побут, діти ходять у садок та школу, все ж вдома краще, тому найближчим часом родина знову об’єднається.

«Те, що на якийсь час сім’я не може бачитися, не впливає на наші стосунки. Так, ми сумуємо один за одним, діти часто плачуть, що хочуть до тата, але розуміємо, що все тимчасове і скоро будемо знову всі разом», – додала вона.

Маємо велику кризу

Війна поставила під загрозу деякі стосунки, але коли постає питання життя і смерті, то люди все частіше задумуються про те, щоб продовжити рід. 

«Зараз, у зв’язку з війною, маємо дуже велику кризу. Досить велика кількість пар все-таки будуть під загрозою, адже у них є більше причин, аби розійтися. Але так є при будь-якій кризі, ось, наприклад, при коронавірусі також зросла кількість розлучень. Щодо народжуваності, то сказати важко – спаде вона чи ні.

Коли постає питання життя і смерті, то крім смерті все ж не забувають і про народжуваність. Люди частіше задумуються про те, що хочуть продовжити рід. Не дарма існує термін «діти війни». Тому багато пар, які сумнівались, чи мати дітей, тепер задумуються про це», – каже психологиня, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар'яна Франко.

За її словами, під час І та ІІ світових воєн пари також справлялися із розлукою. Щоправда, тоді люди більше листувалися, тобто, по-іншому підтримували стосунки на відстані.

На фото: Листівка українського художника, очільника мистецького відділу Пресової квартири Легіону Українських січових стрільців Осипа Куриласа

Зараз, навіть коли хтось один поїхав – чоловік на війну чи дружина за кордон – Мар’яна Франко радить не втрачати зֹв’язок, підтримувати його, тоді особливо зростатиме його цінність.

«Коли партнери почнуть показувати ігнорування, холодність, це може призвести до труднощів. Людина може почати замінювати цей стосунок чимось або кимось іншим – у чоловіків часто бувають труднощі з алкоголем, а в жінок – з депресією».

Як зазначила психологиня Мар'яна Франко, парам варто робити щоденні ритуали – це може бути телефонний дзвінок, маленьке повідомлення. Ще краще – відеозв’ְязок, що додає ефекту присутності. Якщо це робити регулярно, щодня, то психіка символічно реагуватиме, даватиме відчуття, що ви не самі.

«Нам усім варто навчитися говорити на тему сексуальності. Це додає життя, більше барв, комфорту і безпеки. Адже сексуальність – це не лише продовження роду, а й певне спілкування між людьми. Тому треба більше спілкуватися, говорити, переписуватися», – каже співрозмовниця.

Труднощі у стосунках, за словами Мар’яни Франко, часто виникають через те, що один з подружжя може думати, що інші воюють, страждають, а ми тут насолоджуємося. Також на подружнє життя впливають новини. 

Але дуже важливо завжди мріяти і обов’язково все проговорювати, наголошує психологиня.

Звісно, на початку повномасштабної війни при гострих стресах сексуальність відійшла на другий план. Особливо після новин з Бучі, Гостомеля, де багато розповідали про звірства росіян і згвалтування. Власне, ці новини про згвалтування негативно впливали на жінок, які через це відмовлялися від сексуального життя.

Зараз, коли усі перейшли до стадії хронічного стресу, дещо адаптувались і зрозуміли, що життя триває, люди знову почали більше замислюватися про близькість, задоволення своїх бажань і потреб.

Війна забрала у 23-річної Оксани Баландіної із Лисичанська здатність ходити, але не позбавила мужності і сили жити у своїй державі, одружитися в лікарняній палаті з коханим чоловіком, з яким уже виховує двох дітей
У Трускавці одружилися захисник Маріуполя Олександр Пікуль та його наречена Тетяна. Військового доправили з фронту на лікування до госпіталя у Трускавці
 

Стрес та сексуальне бажання

Негативна інформація через війну, стреси, а на фоні цього відсутність статевого життя у парах, коли жінка виїхала за кордон, а чоловік залишився тут, або ж чоловік поїхав на війну, а жінка залишилася вдома, можуть призвести до гормональних збоїв, каже сексолог, андролог Львівського обласного перинатального центру Василь Черепанин.

«Через постійні стреси, переживання, а також відсутність статевого життя у чоловіка та жінки може відбутися гормональний збій, у жінок – проблеми із менструацією, у чоловіків – із ерекцією. Також у тих чоловіків, які на війні, можуть виникнути застійні явища та запальні процеси. Останнє може бути пов’язане із перепадами температур (перегрів чи переохолодження), довгим перебуванням у землянках і окопах. На фоні відсутності статевого життя та гігієни проблеми можуть ускладнитися», – каже лікар.

За словами завідувачки консультативно-діагностичного відділення Львівського обласного перинатального центру Олени Свищо, медики уже помічають спад народжуваності невеликими темпами. Війна цю проблему може загострити ще більше. Завідувачка каже, що із року в рік все більше з’являється пар з непліддям, де присутній і жіночий, і чоловічий фактор. Але пройшло ще не так багато часу, щоби робити точні висновки.

Проблеми у стосунках, за словами Василя Черепанина, можуть виникати не лише у тих парах, яких розлучила війна, а й тих, які нікуди не виїхали та живуть разом. Часто, відмовляючись від близькості з партнером, від одного з них можна почути: «яке там статеве життя, коли в країні війна», «давай пізніше, зараз буде повітряна тривога», «мені зараз не до того».

«Коли всі думки чоловіка чи жінки зосереджені лише на новинах, негативній інформації, у пари може зменшитися або взагалі бути відсутнім сексуальне бажання. Відтак, усе вищеперелічене впливає на якість сімейного інтимного життя та народжуваність. Вже через 6-7 місяців спостерігатимемо його падіння», – каже Василь Черепанин.

Для цього, як зазначив сексолог, є всі фактори – крім того, що пари розділені війною, багато з них планову вагітність відкладають на майбутнє. Серед причин – стривоженість війною, невизначеність та невідомість. Люди частіше задумуються, де опиняться вже завтра, чи буде фінансова стабільність у майбутньому.

«Близько 20% пар, які мали певні ускладнення і вже були у програмі лікування від непліддя, з початку повномасштабної війни призупинили призначене лікування. Дзвонять, пишуть або приходять і кажуть, що оскільки лікування є тривалим, наразі медикаменти не прийматимуть. Аргументують просто – бо такий час. При тому, проблеми далеко не у фінансах, а, власне, невідомості та нестабільності. Чоловіки думають: а що, коли завтра дружина завагітніє, а мене заберуть на війну і загину. Жінки ж думають про те, як складеться у них із вагітністю та пологами, чи зможуть вони виносити у такий складний час, чи не виникнуть у них загрози», – додає лікар.

Але бувають випадки, коли війна у партнерів провокує гіперактивність у статевих стосунках. Так, невеликий відсоток пар все ж хочуть залишити по собі потомство і навпаки намагаються завагітніти та народити.

«Рідко, але гіперсексуальність може виникнути тоді, коли чоловік знає, що його скоро можуть призвати. І це є така собі реалізація себе «на запас», – додав лікар.

Не припиняйте мріяти і планувати навіть у час війни

Загалом є два види стресу – гострий (короткочасний) та хронічний (тривалий). На початку війни у більшості був гострий стрес. Люди не могли спати, їсти, більшість робили все на інстинктах. У декого це вже увійшло у звичку і зберігається досі.

Психологиня відділення жіночої консультації Львівського перинатального центру Надія Бартновська каже, що на час війни знизиться лише планована вагітність, а ось непланована не повинна. «Секс – це природній потяг, тому навіть у стані війни, якщо пари живуть разом, не розлучені, сексу не повинно бути менше», – каже психологиня.

Тому медики радять налаштуватись на позитив, радять планувати та мріяти навіть у час війни.

«Є чимало випадків, коли пари несподівано вирішують одружитися навіть, якщо скоро поїдуть двоє чи хтось один на війну. Люди дають собі установку, що в них буде сім’я, житло, діти, спільне майбутнє і немає значення, коли вони зустрінуться. Навіть вимушена пауза у стосунках, якщо пари це обговорили, ніяк не нашкодить. Рано чи пізно ці події закінчаться...», – каже лікарка.

Експерти наголошують, що регулярні сексуальні стосунки стабілізують ситуацію в сім’ї, дають впевненість у партнері. Жінка відчуває надійне плече, чоловік – визначеність, що є кого захищати.

Парам, які розлучені війною, варто розвивати вербальну чутливість і залучати фантазію, практикувати різні зустрічі. Це може бути як офлайн, наприклад, влаштовуючи різні вікенди (дружина на вихідні може приїхати з-за кордону), так і онлайн (спілкуватися по телефону чи через відеозв’язок). Також можна обмінюватись еротичними повідомленнями, вдаватися до сексу по телефону та самозадоволення. Це нормальна практика для пар, які на даний час розлучені.

Поради, як повернутись до нормального стану та налагодити сімейне життя:

  • Менше дивитися телевізор, гортати телеграм-канали та читати новини.
  • Не зосереджувати свою увагу лише на темі війни.
  • Більше присвячуйте час один одному.
  • Подумати, як розв’язати проблему – можливо звернути більше уваги для двох.
  • Виконувати дії, що направлені на відчуття безпеки, а також прояви близькості з партнером – відверті розмови. обійми, романтичні вчинки, будь-що, що дає приємні та радісні емоції.
  • Якщо пара планувала дітей, варто разом обговорити чи відкласти це, чи все ж ні, зваживши всі за та проти.
  • Правильно харчуватися.
  • Дозувати фізичне навантаження.
  • Мріяти та налаштуватися на позитив.
  • Говорити з партнером про те, що відчуваєте.
  • Будь-яка реакція на теперішні події – це нормально. Від збільшення бажання до повної його відсутності. Перш за все поважайте право мати саме таку реакцію, яка є. Тому що повага до себе та партнера найважливіші у сексуальних стосунках.

Ольга Шведа

Фото з Фб-сторінки Володимира Зеленського і сайту Ukr.media 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!