Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Менше популізму, більше технологій. Як 2020 рік змінив траєкторію світу

1909 0
Найбільший спокій після напружених і жахливих подій можна відчути тоді, коли бачиш їх у минулому. І хоч головні виклики 2020-го ще не вичерпали себе за ці неймовірні 12 місяців, наближення нового 2021-го року спонукає видихнути з полегшенням і перетнути цей ментальний поріг із готовністю до відновлення – як особистого, так і глобального. Tvoemisto.tv підбило підсумки основних подій у науці, політиці та економіці, щоб оцінити втрати і здобутки минулого року.

Нова світова гонка

2020-й рік гучно акцентував на пріоритетності медичної галузі, а також вніс кардинальні зміни в боротьбу країн за першість. Якщо раніше ознаками величі безкомпромісно вважались природні ресурси та розмір ВВП, цьогоріч основне змагання велося за те, хто швидше винайде ефективну вакцину від коронавірусу, що став ключовою ознакою минулого року.

Такий розвиток подій застав зненацька навіть авторитетних аналітиків Світового економічного форуму – можливість глобальної пандемії не була включена в топ-10 ризиків на 2020 рік.

Попри майже два мільйони смертей і падіння економік, пандемія спричинила безпрецедентне прискорення розвитку науки. Згідно з оглядом The Atlantic, геном вірусу був повністю розшифрований менше, ніж за два тижні після перших зафіксованих випадків захворювання у Китаї. Після цього розпочався найшвидший в історії людства процес створення вакцини: лише два місяці знадобилося для того, щоб американська компанія Moderna 16 березня оголосила про першу фазу її випробувань на людях. До того ж, це – перша вакцина РНК-типу, подібних раніше не виводили на ринок.

Зараз Moderna разом із Pfizer, яка також створила препарат на основі РНК, очолила масову вакцинацію, яку вже розпочали у Великій Британії та США, а також схвалили у Європейському Союзі.

Проте на цьому полі вже розгорілась глобальна конкуренція, адже першою масові щеплення ще на початку грудня розпочала Росія, використовуючи власний препарат Sputnik V (хоча не надала жодних доказів його ефективності). Окрім застосування на своїй території, Москва вже домовилась про постачання 100 мільйонів доз вакцини до Індії та 50 мільйонів – до Бразилії.

Читайте також: Потрібні нові холодильники. Як Львів готується отримати вакцину від коронавірусу

Третьою протиборчою стороною у так званій гонці вакцин потенційно стане Китай, вакцини якого перебувають на останній стадії випробувань. Хоч завойовувати ними світовий ринок Піднебесна розпочне далеко не першою, The Fortune прогнозує їй найбільший успіх у 2021 році, адже китайські вакцини, на відміну від західних продуктів РНК-типу, потребують значно простіших умов для зберігання і розповсюдження, що, ймовірно, зробить їх більш популярними серед країн, що розвиваються. Не виключено, що до України вони також дістануться найшвидше, адже, за прогнозами The Economist, наша країна не належить до тих, хто отримає широкий доступ до наявних щеплень проти коронавірусу першими.

Популізм захитався?

2020-й рік став трансформаційним для світових політичних тенденцій і завдав удару популізму в глобальному масштабі. До настання кризи, лідери правого спрямування стали надзвичайно популярними серед широких мас населення в країнах різного рівня достатку і розвитку – від США та Британії до Індії та Бразилії. Але потреба діяти в екстремальних умовах швидко виявила їхні слабкі сторони.

Так, Британія опинилась практично сам-на сам із кризою – навесні вона якраз перебувала у завершальному періоді Брекзіту (виходу зі складу Європейського Союзу). А вже після першого півріччя країна зазнала падіння ВВП на одну п’яту частину – карантин особливо вдарив по галузі послуг, що важить найбільше у британській економіці. До того ж, обмеження у країні ввели значно пізніше, ніж в інших європейських країнах, через що Туманний Альбіон першим перетнув позначку в 50 тисяч смертей від коронавірусної хвороби.

Як показало дослідження VoxEU, найбільше схвалення громадян здобула політика тих урядів, що вчасно ввели карантин для стримування захворюваності, на відміну від інших, що зосередились на короткострокових економічних цілях і всіляко уникали обмежень. Наприклад, найбільший ріст довіри за перших пів року отримали уряди Австралії (90%) та Словаччини (71%). Водночас, британський прем’єр-міністр Борис Джонсон відчув падіння довіри на 11%, а колишній президент США Дональд Трамп – на 17%.

Читайте також: Будьте гнучкими. Як спланувати 2021 рік, коли невідомо, що буде за тиждень

У ці тенденції вписується і Україна, де, за даними опитування, найбільшим розчаруванням року для 42% громадян став президент Володимир Зеленський, який здобув владу риторикою про загальний добробут і прості рішення.

Міжнародні організації також не оцінили політику української влади, що було особливо помітно з програмою Standby від МВФ. Через перипетії зі звільненням голови Нацбанку та скандальним рішенням КСУ, Україні відтермінували більшу частину 5-мільярдного траншу. Отримати цей транш та наступні кредити вона зможе лише в разі всебічних змін у політиці та серед керівництва країни, вважає головний економіст Atlantic Council Андерс Аслунд. Позитивні зрушення, які експерт вбачає в діях українського уряду, стосуються зменшення дефіциту бюджету на 2021 рік з 6 до 5,5% від ВВП, а також макроекономічної політики, хоча збільшені видатки на будівництво доріг і недофінансування медицини залишаються дискусійною проблемою.

Тим не менш, не варто очікувати цілковитої поразки популізму, адже були його представники, які вміло впоралися зі стриманням пандемії та збереженням економіки, зокрема, це Анджей Дуда в Польщі та Віктор Орбан в Угорщині. Тому, як вважає Мартін Вольф, головний коментатор економіки у Financial Times, на заміну популістичним лідерам не обов’язково прийдуть ефективні демократичні уряди – можуть просто з’явитись більш ефективні диктатори, що розуміють потреби населення і розбираються в складних механізмах урядування.

Наслідки буремного 2020-го проявились і на значущих для всієї планети виборах президента США, які стали своєрідним тестом для американської демократії. Вперше в історії цієї держави передача влади новому президенту наштовхнулась на опір її попереднього очільника. Більше того, не обраний Дональд Трамп не лише відмовлявся визнавати свою поразку, але й почав говорити про змови і фальсифікації, що, згідно з Washington Post, може серйозно підважити національну безпеку та репутацію американської демократії у світі. Тим не менш, у декількох штатах був проведений перерахунок голосів, і його результати лише підтвердили перемогу Джо Байдена.

Економіка: найбільша криза та інновації

Падіння ВВП та несподівані видатки на медицину згуртували уряди для створення спільних фондів і допомоги бідним країнам, але, водночас, це не зупинило боротьби за гегемонію в світі, а лише змінило баланс сил.

Китай, економіка якого єдина зросла за 2020-й рік, відповідатиме за третину світового зростання у постпандемійний період, а от Європа та Північна Америка матимуть значно менший вплив на цей процес, вважає Лоуренс Бун, головний економіст OECD.

Читайте також: Гроші є, інвестиції - будуть. Що чекає на економіку України у 2021 році

У загальному масштабі, за оптимістичними прогнозами організації, світова економіка після падіння на 4,2% протягом минулих 12 місяців має шанс цілковито відновитися до свого попереднього рівня за наступний рік. Головним сприятливим чинником при цьому стане успішна вакцинація населення, що має повернути стабільність і зменшити непевність на фінансових ринках.

Звісно, викликів може бути більше, ніж надій – труднощі з поширенням вакцин, спалахи нових інфекцій, побоювання щодо мутацій нинішнього коронавірусу, останню з яких зафіксували в Британії, що можуть звести нанівець весь прогрес у виробництві дієвих препаратів. Проте, зважаючи на досвід, що отримало людство за минулий рік криз і нестабільності, його подальший розвиток мав би стати куди більш осмисленим, а дії – ефективнішими.

Особливо помітним може стати прогрес у розвитку технологій, прогнозує глобальна консалтингова компанія Gartner. Зокрема, протягом наступних кількох років набуде поширення Інтернет поведінки (IoB) – механізми для збору та аналізу даних про нашу щоденну діяльність, що стануть наступним кроком після стрімкого розвитку систем моніторингу протягом пандемії. Компанії зможуть використовувати ці технології, щоб аналізувати поведінку працівників під час їхньої роботи і контролювати якість її виконання. Іншою інновацією стануть механізми безпечної обробки даних, що забезпечуватимуть захист і секретність під час роботи з ними. Такі технології виглядають особливо доречними після численних спроб хакерських атак, що здійснювались проти дослідницьких установ, пов’язаних із розробкою вакцин від Covid-19.

Знаковою подією року став і прорив у космічній індустрії, адже вперше в історії приватна компанія доправила людей до міжнародної космічної станції на власній ракеті. Йдеться про SpaceX Ілона Маска, який за останніх 12 місяців піднявся із 35-го на 2-ге місце в рейтингу найбагатших людей світу.

Читайте також: Вікенд у Львові. Скільки коштує оренда помешкання і де його шукати

Раніше NASA змушена була користуватись послугами російських ракет для транспортування своїх астронавтів. Але тепер багаторазові ракети Маска дадуть змогу США не лише зекономити по 30 мільйонів доларів на кожного з астронавтів, а й посилять позиції у стосунках з Росією, адже саме співпраця в освоєнні космосу була основною точкою дотику між цими двома державами.

Висновки

2020-й дав людству багато уроків, серед яких кожен має знайти свій. Спільним можна вважати той, що наскільки б світ не був заможним і розвиненим, він ніколи не забезпечить себе цілком від несподіваної кризи. Після минулого року в центрі уваги стали медицина та професійні уряди, але стабільності це все одно не гарантує. Головне – готовність, що дасть змогу почуватись впевнено в дедалі динамічнішому світі.

Віталій Голіч

Фото: Unsplash

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!