Фото: ЗУСМДЦ

Фото: ЗУСМДЦ

Вітрянка та мозкова кома. Історія хлопця, в якого після Covid-19 розвинувся рідкісний синдром

3720 0
Тvoemisto.tv поспілкувалося з 17-річним Віталієм, який перехворів на мультисистемний запальний синдром, його мамою Оленою, яка не відходила від сина ні на крок за увесь час лікування та з медиками, аби розпитати, що це за рідкісний синдром, кого він найчастіше вражає та чи можна від нього вберегтися.

17-річний Віталій Боднар уже зараз веселий, жваво спілкується і його стан здоров’я лікарі розцінюють, як позитивний. Але ще два місяці тому його привезли у критично важкому стані у реанімацію Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру, що на вул. Дністерcька, 27. Він був у мозковій комі, із нирковою, печінковою, серцевою, дихальною недостатністю та важким дефіцитом тромбоцитів. Хлопцеві поставили діагноз – мультисистемний запальний синдром, або як його ще називають Kawa Covid-19, що є наслідком перенесеного коронавірусу.

Віталій зі сім’єю мешкає поблизу Буська, що на Львівщині. У нього ще є два менших брати. Усі – високі, мужні та майже ніколи не хворіли. Мама Віталія Олена Боднар каже, що два місяці вона жила, наче у фільмі, де все стрімко розвивалося і щодня сюжет набирав нових обертів. Спочатку прихований коронавірус, потім скарлатина у наймолодшого, вітряна віспа у всіх трьох синів, мозкова кома та реанімація у найстаршого.

Читайте також: У Львові врятували 16-річного хлопця, який після Сovid-19 впав у кому

За словами Олени Боднар, спочатку у родині захворів наймолодший 10-річний син Арсен. Наприкінці вересня у нього почався нежить, боліло горло, згодом виникло висипання, змінився колір язика. Лікарка з районної поліклініки поставила діагноз скарлатина. Вже через 4-5 днів у середнього 15-річного сина Андрія також почалися висипи, але вже інші, ніж у молодшого. Тій дитині вже вказали на вітряну віспу. Вірусне захворювання швидко поширилося і на братів – і у меншого, і у старшого також була вітрянка. Усі були кволі та ослаблені.

Спочатку ускладнення від вітряної віспи отримав Андрій – від розчухування в нього утворилася рана на нозі. Виявилося, що в дитини флегмона – гнійне запалення м'яких тканин. Мама з сином поїхали у Львівську дитячу лікарню на вул. Орлика, далі була Мостиська лікарня, а завершилося все у 8-ій міській лікарні Львова, де хлопцеві зробили операцію та пересадку шкіри.

За словами Олени, коли та з меншим сином перебувала у Мостиській лікарні, старший Віктор написав повідомлення, що почувається вкрай погано – гарячкує, почалася рвота. Родичі і його привезли до лікарні, де підлітка відразу підключили до крапельниць. Тест вказав позитивні антитіла G, тобто сини недавно перехворіли на коронавірус.

Стан Віталія щоразу погіршувався – він був ослаблений, нічого не їв і навіть не пив. Тиск та пульс впали до критичних позначок, почали відмовляти органи. У реанімації хлопця заінтубували, підключили до апарату ШВЛ та вирішили звернутися до львівських лікарів.

«Лікарі мене відразу попередили – дорогу син може не пережити. Та я вірила, що все буде добре. У карету швидкої мене не впустили. Цілу дорогу до Львова молилася», – каже Олена Боднар.

За її словами, у львівській лікарні після всіх аналізів та оглядів лікарів дитині поставили два попередні аналізи. Обидва важкі – сепсис або мультисистемний запальний синдром. Підтвердився другий.

Віталій у мозковій комі пробув три дні. Загалом у реанімації 2 тижні. Ще три тижні лікувався у педіатричному відділенні. Увесь час з ним була мама Олена.

Три тижні тому Віталія виписали, хоча час від часу він буде змушений приїжджати на огляди та здавати аналізи. Удома щодня має виконувати фізичні вправи та вживати ліки, зокрема, гормональні.

Сам Віктор каже, що почувається добре і його вже нічого не турбує. Зараз він навчається в 11-му класі. Щоправда, до школи не ходить, вчиться індивідуально. Його улюблене хобі – гра на гітарі. Куди вступатиме після закінчення школи точно не знає, але, швидше за все, це буде музичний виш.

Є у Віталія велика мрія – потрапити на виступ групи Metallica. Із таким же логотипом у нього світшот.

Каже, що як все почалося, як і те, як протікало захворювання, не пам’ятає. Мама ж каже, що для неї це був, наче фільм із стрімким сюжетом. Повірити, що це все пережила їхня сім’я, не може.

До речі, вчора у Віктора був день народження – йому виповнилося 17 років. З цієї нагоди для медиків, які врятували сина, Олена сама спекла торт.

Читайте також: «До них зараз особлива увага». Що варто знати про коронавірус у дітей

Зараз, єдине, що нагадує про хворобу у Віктора – це проблеми із ногою, адже розвинувся неврит стегнового нерва.

За словами завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру Романа Собка, шанси вижити у Віктора були мізерні.

«Пацієнт поступив у критичному стані – пульс і тиск були слабкі, заінтубований, на ШВЛ, із сатурацію 70, що є критично низькою для організму. У хлопця була дихальна, серцево-судинна, шлункова, ниркова недостатність, критично низький рівень тромбоцитів. Шанси вижити і одужати були мізерні. За час епідемії коронавірусу в нашому центрі пролікували більше 10 пацієнтів із мультисистемним запальним синдромом і однозначно – цей випадок був найскладнішим. Але ще кілька місяців реабілітації і все в нього буде гаразд», – каже Роман Собко.

Лікар каже, що синдром спричинила аж ніяк не вітрянка. Це вже супутнє захворювання. Усьому винен коронавірус, а вітряна віспа ситуацію лиш ускладнила.

Загалом, як наголосив завідувач реанімації, мультисистемний запальний синдром у дітей розвивається внаслідок перенесеного коронавірусу і протікає доволі важко, бо передбачає ураження відразу кількох систем і органів. Крім того, він потребує складного та інтенсивного лікування у відділенні інтенсивної терапії. Наприклад, на лікування Віктора, як каже Роман Собко, пішло близько пів мільйона гривень. Усіма ліками хлопця забезпечила лікарня.

Як наголосила педіатр дитячого медичного центру Віта Волощук, передбачити мультисистемний запальний синдром практично не можливо. Він розвивається бурхливо з такими симптомами як висока температура, кон’юктивіти, висипи на тілі, «малиновий» язик, серцева недостатність, зниження тиску.

Завідувачка педіатричним відділенням, професорка кафедри клінічної імунології та алергології медуніверситету, спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Лариса Костюченко розповідає, що вже доведено, що мультисистемний запальний синдром спричиняє вірус SARS-CoV-2. Але не у всіх, а здебільшого у дітей до 18 років.

«Мультисистемний запальний синдром справді у світовій медицині став зустрічатися лише тоді, коли почався коронавірус. Хоча подібна патологія раніше також описувалася. Йдеться про синдром Кавасакі. Ці два синдроми схожі. Загалом коронавірус у дітей проходить легше, ніж у дорослих. Але на певному етапі йде активація: організм атакує судини та інші органи та системи. Передбачити чи виникне цей синдром у дитини, чи ні – неможливо, бо до кінця так і не вивчено. Усе залежить від генетичної схильності, а відтак чи може справитися організм, чи ні», – каже імунологиня.

За її словами, коронавірус у дітей може бути малосимптомним або взагалі безсимптомним, а далі може статися важка форма.

«Мультисистемний синдром – це новий діагноз і зовсім не вигадка. Тому батьки повинні звертати увагу на перші ознаки хвороби, звертатися вчасно до лікарів, а ті правильно і вчасно розпізнавати хвороби», – додала Лариса Костюченко.

Ольга Шведа

Фото Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!