Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

«До них зараз особлива увага». Що варто знати про коронавірус у дітей

54234 0
Що варто знати про коронавірус у дітей, чим він небезпечний і як не допустити ускладнення та госпіталізації.

Якщо ще місяць тому у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, яка є єдиною лікарнею в області, де створене дитяче «ковідне» відділення, на стаціонарі лікували 25-29 дітей, то станом на сьогодні їх 48. Якщо ситуація буде надалі тривожною і кількість дітей із підтвердженим Covid-19 збільшуватиметься, ковідну зону у лікарні ОХМАТДИТ розширять із 50-ти ліжок до 120. А при потребі, у Львові дітей із коронавірусом почне приймати ще й дитяча лікарня на вул. Пилипа Орлика.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

Від простого кашлю до апарату ШВЛ

За словами керівниці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталії Тімко-Іванченко, якщо на старті пандемії приблизно 5% серед усіх захворілих це були діти і більшість з них хворіли вдома, то сьогодні цей показник зріс до 8%.

«Частка дітей серед хворих на коронавірус виросла. Штам Дельта уражає дитяче населення більше, ніж раніше. Зокрема у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ сьогодні перебувають 48 дитини, чого раніше не було. До цього ми спостерігали в стаціонарах не більше 8-10 дітей», – каже вона.

Ще велика частина дітей перебуває вдома і клінічна картина в них може бути легка: банальний нежить, температура. Батьки не думають, що це може бути Дельта, а це власне і є той вірус, який може передаватись і викликати небезпечні захворювання. Тому до дітей зараз особлива увага.

У дитячій лікарні ОХМАТДИТ Тvoemisto.tv підтвердили, що станом на початок цього тижня на лікуванні перебувало 42 дитини. Вже сьогодні – 48 із підтвердженим Covid-19. З них, 17-ть дітей є віком від 0 до 3 років.

Двоє дітей перебувають у реанімації під апаратами ШВЛ (тримісячне немовля і 10-річний хлопчик) і ще троє на неінвазивній кисневій підтримці.

Зазвичай, коронавірус проявляється у дітей тими ж симптомами, що і в дорослих, однак минає набагато легше, а самі діти не потребують госпіталізації. Проте невеликий відсоток дітей все ж може захворіти серйозно.

За словами заступника директора Львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ із хірургічної частини Богдана Мальованого, перебіг захворювання на Covid-19 у дітей, на відміну від попередньої хвилі, дещо змінився. Наприклад, коронавірус провокує важкі ускладнення, а протікання та лікування є важчим і довшим.

Читайте також: У львівському ОХМАТДИТі розширюють Сovid-зону для дітей

Як зазначила заступниця генерального директора Львівського обласного лабораторного центру Марія Озірковська, генетичного аналізу коронавірусу – секвенування геному дітям зараз не роблять. Тестування проводять на визначення вірусу SARS-CoV-2. Оскільки штам Дельта тепер є домінуючим в Україні та Львівщині, усі випадки прирівнюють до Дельта-штаму.

Серед головних симптомів хворих на коронавірус дітей – висока температура тіла, кашель, шлунково-кишкові розлади.

Важлива відмінність у тому, що коронавірус у дітей став швидше прогресувати – за 2-4 дні у дітей легкий стан із кашлем та нежиттю може перерости у середній або й важкий стан з ускладненнями, коли доводиться застосовувати кисневі маски чи апарати штучної вентиляції легень, оскільки діти самі не можуть дихати.

Також, за словами лікаря, тепер коронавірусна хвороба у дітей важче піддається лікуванню, зокрема – тривалий час не можливо збити температуру тіла та пролікувати легеневі ускладнення.

Оскільки при коронавірусі уражаються стінки судин, йде порушення системи згортання крові, можливе запалення всіх систем в організмі.

Захворіли – звертайтесь до лікаря

Переважно малі діти і більш старші коронавірусом заражаються через своїх батьків або членів родини, тобто хтось з дорослих хворів або був носієм Covid-19. Почастішали випадки виявлення Covid-19 у новонароджених, які інфікувались від матерів.

Читайте також: Перебіг став важчим. Яким є портрет дитини з Сovid-19 на Львівщині

Проте, у лікарні ОХМАТДИТ кажуть, що хворобу деякі діти могли «підчепити» у школі чи садку. Зараз львівські школярі на канікулах, а з 1 листопада будуть ще два тижні на дистанційному навчанні. Це, кажуть у мерії, має зменшити активність дітей і кількість не обов'язкових соціальних контактів, що у свою чергу вплине на поширення Covid-19.

Вже у лікарню діти потрапляють з різними симптомами – переважно це висока температура тіла (навіть до 40-41 градуса), проноси, болі в животі.

Щоб не пропустити хворобу, а тим більше не допустити ускладнень, лікарі радять при перших же симптомах нездужання – високій температурі тіла, нежиті, загальній слабкості, задишці, розладах шлунку, відсутності апетиту, болі в животі чи голові, проносі – відразу звертатися до сімейного лікаря.

Особливо має насторожити дихання дитини – якщо воно прискорене і ускладнене, варто терміново бити на тривогу.

Лікар має не лише прослухати легені, а й скерувати на аналізи, наприклад, експрес-тест. Це тестування передбачає взяття мазка з носа, тому за словами Марії Озірковської, його можна робити дітям різного віку. Якихось обмежень немає. Далі, за результатами огляду та показників аналізів саме сімейний лікар має визначити тактику лікування та, чи потрібна госпіталізація.

Як уточнила Тvoemisto.tv Наталія Тімко-Іванченко, у перший же день нездужання можна робити як швидкий експрес-тест, так і ПЛР-тест.

«Діяти треба негайно. Робити тестування можна вже у перший день захворювання. Якщо раніше казали, що вірус наростає і тести найкраще робити на 4-5 день, то тепер концентрація висока і чим швидше людина дізнається, що в неї ковід, тим швидше почне боротися», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Постковідні ускладення

Середня тривалість лікування коронавірусу у дітей невелика. За словами Богдана Мальованого – приблизно 5-7 днів. Далі, згідно із наказом, вони проходять амбулаторне лікування. Щоправда, все залежить від стану дітей. Найдовше у львівському ОХМАТДИТі лікували дитину упродовж двох місяців.

Діти, які пройшли через реанімацію, часто мають неврологічні ускладнення. Спеціальної реабілітації в лікарні малі пацієнти не проходять, лише у найскладніших випадках з ними працюють спеціальні люди – реабілітологи.

Тому якихось рекомендацій, таких як-от здавати аналізи, перевіряти серце, нирки чи печінку, дітям чи батькам дітей, які хворіли на Covid-19, немає. Якщо ж скарги на здоров’я є вже після виписки з лікарні, лікування повинно продовжитись амбулаторно – під наглядом сімейного лікаря.

Як зазначив Тvoemisto.tv завідувач неврологічного відділення дитячої лікарі на вул. Орлика Олег Куксенко, неврологічних патологій після перенесеного ковіду він не спостерігає. Також немає хвилі розсіяного склерозу, про що все частіше говорять.

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

«Усі діти різні. Лише сімейні лікарі можуть визначити, чи потрібно здавати після хвороби аналізи, чи робити якісь дослідження, чи взагалі нічого не потрібно. Має бути індивідуальний підхід», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Що стосується постковідних синдромів, то зараз найпоширенішим рідкісним ускладенням, яке може виникнути на тлі коронавірусної інфекції – це мультисистемний запальний синдром у дітей. Він має ознаки синдрому токсичного шоку, атипової хвороби Кавасакі.

«Віддалені наслідки ковіду нам ще невідомі. Гадаю, про це ми дізнаємося трохи пізніше», – додала вона.

Дитяча вакцинація

Оскільки кількість хворих і госпіталізованих дітей стрімко зростає, все частіше почали говорити про вакцинацію від коронавірусу дітей.

Починаючи з кінця липня, врахувавши наукові дослідження, рекомендації ВООЗ, вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech дозволили використовувати дітям віком від 12 років в Україні. Міністерство охорони здоров'я України дозволило вакцинацію дітей у віці від 12 до 17 років від коронавірусу з використанням вакцини виробництва Pfizer/BioNTech.

Вакцинація для дітей дозволена, незалежно від їх приналежності до певних груп ризику. Станом на вчорашній день, 26 жовтня, в Україні першою дозою від ковіду щепили 13,5 тисяч дітей віком 12-17 років. Щеплення двома дозами отримали 9 тисяч дітей.

На Львівщині, за словами координатора із вакцинації на Львівщині Олега Когута, від Covid-19 вже провакцинували 688 дітей. Більшість з них – це діти 16-17 років, лише троє у віці від 12 до 16 років.

Як уточнив Олег Когут, на щеплення від Covid-19 дітей можна записати у будь-який центр чи пункт вакцинації.

В Україні від початку пандемії коронавірус виявили у понад 153 тисяч дітей. Хвороба уже забрала життя 42 неповнолітніх українців. За інформацією МОЗу, зараз у країні інфіковані понад 29 тисяч дітей. Лише за минулу добу коронавірус підтвердили у 1 532 дитини. Зайнятість ліжок, призначених для неповнолітніх із Covid-19, в Україні становить 22%.

Довідково

Основні правила, яких варто навчити дітей, аби вони не захворіли на коронавірусну хворобу:

  • Навчіть дітей правильно мити руки

Розкажіть їм про те, чому важливо та як правильно мити руки – не менше 20 секунд, ретельно та з милом, особливу увагу варто приділяти місцю під нігтями, там збирається найбільше бруду.

Щоб дитині було простіше орієнтуватись, чи достатньо часу вона миє руки, вивчіть з нею пісню чи вірш, який би тривав 20-30 секунд або попросіть рахувати її до 30.

Нагадайте, що торкатись обличчя немитими руками – небезпечно.

  • Поясність дітям, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання:

Під час кашлю та чхання потрібно прикриватись серветкою, після цього викинути її та вимити руки. Поясніть дітям, що таким чином можна попередити поширення вірусу.

  • Розкажіть їм про те, що захисну маску важливо використовувати не лише у школі, а у всіх інших громадських місцях. 

На своєму прикладі покажіть, як це правильно робити:

Вона має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот. В Україні діти з 12 років мають користуватись захисними масками у громадських місцях.

Захисну маску треба змінювати кожні дві години та тоді, коли вона стала вологою.

  • Попросіть дитину дотримуватись дистанції у громадських місцях.

Якщо дитина захворіла, то тримайте її вдома. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтесь із сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтесь тримати хворих і здорових дітей окремо.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!