Фото: Тvoemisto.tv

Фото: Тvoemisto.tv

Архаїчна перлина. Як пам'яткоохоронці рятують дерев'яну церкву у Кугаєві

1579 0
Реставратори, пам'яткоохоронці та волонтери рятують дерев'яну церкву XVII ст. у Кугаєві.

У селі Кугаїв, що розташоване в 12 км від Львова, знаходиться справжня перлина архітектури – дерев'яний греко-католицький храм XVII ст. Таку унікальну пам’ятку збудували у 1693 році.

Читайте також: Іконостас із церкви-пам'ятки в Кугаєві тимчасово перенесуть у Шевченківський гай

Храм звели за зразком бойківського типу церков. Особливість святині полягає в її архаїчності. Це дерев'яна тризрубна церква, центральний вверх якої увінчаний тризаломним, а два бічні – двозаломним наметовим гонтовим дахом. На одвірку є надпис 1693, який свідчить про рік будівництва святині. До вівтарної частини з півночі прибудовано ризницю.

Дзвіниця святині датується кінцем XVII ст. та має вигляд каркасної конструкції. Дзвіниця дерев'яна, триярусна, перший ярус якої є частково відкритим. Ще однією особливістю є іконостас 1702-1806 рр., створений вправними народними митцями. Відомо, що у 1874 році коштом громади отця Олександра Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів церква була реставрована.

А тепер з плином часу церква занепала. Тривалий час не функціонує та потребує реставрації.

Читайте також: Вона може просто не вистояти

Ще наприкінці 2012 року завдяки зусиллям громади в соціальних мережах виникла ініціатива «Врятувати церкву у Кугаєві», однак зробити це швидко не вдалося. Тому порятунок храму відбувався в декілька етапів.

За допомогою зібраних волонтерами коштів, у 2013 році в храмі встановили охоронну та протипожежну сигналізацію і дах перекрили паропроникною плівкою. Другий етап відбувся 13 вересня 2017 року, тоді розпочався збір коштів на нову паропроникну плівку, а після – на перекриття новим дерев'яним гонтом. І, зрештою, було вдруге перекрито дах храму новою спеціальною паропроникною плівкою. Вже в 2018 році завдяки зусиллям громади, волонтерів та меценатів, відреставрували дзвіницю храму.

Наразі реставраційні роботи знову відновили. Задля цього приїхали спеціалісти та волонтери зі Львова.

«Зараз ми укріплюємо церкву зсередини, аби вона не зруйнувалася. Плануємо провести стабілізаційні роботи як ззовні, так і зсередини», – каже голова обласної організації Українське товариство пам'яток та історії культури Андрій Салюк.

У храмі проводять демонтаж іконостасу, задля того, аби без перешкод укріпити дах. Іконостас планують передати у музейну установу на тимчасове збереження для того, аби на період ремонтних робіт він не руйнувався, оскільки має велику цінність.

За словами реставратора та іконописця Романа, іконостас є дуже цікавий та унікальний. Він є асиметричний, а це один із найдавніших типів іконостасів.

«Тут є кілька авторів різного часу, що теж цінно», – каже реставратор.

Цьогоріч на реставраційні роботи виділили 1 млн грн з обласного бюджету.

«Ситуація є досить складною. Є розроблений проєкт реставрації, який проходить погодження. Однак цьогоріч повномасштабні реставраційні робити в церкві не зможуть початися, оскільки зима близько. Є загроза несподіваного обвалу пам'ятки, яка є в аварійному стані. Також є загроза для іконостасу, який в церкві. За ініціативи волонтерів ми домовилися з музейною установою щодо передачі та тимчасового зберігання іконостасу. Ми плануємо віднайти кошти з обласного бюджету, аби належним чином реставрувати іконостас», – каже начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Василь Петрик.

За його словами, також є надія, що депутати обласної ради підтримають подальшу ідею реставрувати церкву в Кугаєві.

«Сподіваємося, що до кінця 2022 року пам'ятку буде реставровано», – наголосив Василь Петрик,.

Дізнатися більше про святиню та долучитися до її порятунку можна на Фецсбук-сторінці «Врятувати церкву в Кугаєві».

Лілія Мазур

Фото і відео Тараса Бабенчука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!