Фото: focus.ua

Фото: focus.ua

До Львівської міськради йде відверто проросійська ОПЗЖ. Що це означає

25941 0
Цього тижня «Опозиційна платформа за життя» опублікували список своїх кандидатів, які балотуються у Львівську міську раду, що могло стати несподіванкою для багатьох львів'ян. Tvoemisto.tv з'ясувало, якою може бути справжня ціль відверто проросійської політсили і чому не варто недооцінювати діяльність цієї партії у Львові.

Хто у першій п'ятірці 

Загалом у списку 31 кандидат. Здебільшого, це мешканці Борислава на Львівщині, переважно безробітні або пенсіонери. Є там також і старі політичні кадри та декілька бізнесменів. Перший у списку – Михайло Герман. Він колишній регіонал, був членом Опозиційного блоку з 2014 року, зараз – член партії ОПЗЖ, заступник голови регіональної організації політсили, пенсіонер МВС, адвокат. Також він був помічником депутата Верховної Ради Сергія Ларіна (ОПЗЖ).

Михайло Герман двічі безрезультатно балотувався від Опозиційного блоку у Львівську обласну раду та у парламент у 2014 і 2015 роках, також був депутатом Винниківської міськради. Працює директором ТОВ «Платон-Авто», живе у Винниках.

Другий номер – підприємець Андрій Цвик. Раніше він безрезультатно балотувався у Львівську міську та обласну ради, а  також у парламент. Займається оптовою та роздрібною торгівлею.

Олександр Смірнов – приватний підприємець, член ради регіональної організації ОПЗЖ, львів'янин. Йому належать частки у компаніях, що займаються готельним, будівельним бізнесом, а також оптовою торгівлею відходами та брухтом. Олександр Смірнов у цивільному шлюбі із Іриною Сердюк, депутаткою ЛМР із фракції «Громадянська позиція» і однією із найбагатших депутаток у міській раді Львова. 

Любов Клапач та Стефанія Ханас – четвертий і п’ятий номери у списку партії – пенсіонерки, членкині партії ОПЗЖ, живуть у Бориславі.

Хто у Львові може проголосувати за ОПЗЖ

«За життя» – чи не єдина велика політична сила в Україні із відверто проросійською ідеологією. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 4-7 жовтня, ця партія має досить високий рейтинг в Україні.

«За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах станом на 7 жовтня умовний 5% бар’єр долають п’ять партій: «Слуга народу» – 17,2% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, «Опозиційна платформа – За життя» – 12,6%, «Європейська солідарність» – 11,7%, «Батьківщина» – 7,5%», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Верховний головнокомандувач. Що робив Володимир Зеленський на Яворівському полігоні. Репортаж

У Львові цій партії, здавалось би, свого виборця не знайти, тим паче їхня політична діяльність малопомітна. Директорка українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак каже, що ОПЗЖ має найвищий антирейтинг у Львові.

«Це партія з найвищим антирейтингом в місті та області. Її сприймають як проросійську. Не викликає особливих сантиментів у львів'ян і фігура очільника ОПЗЖ – Віктора Медведчука. Для багатьох він є втіленням усього антиукраїнського. І водночас За життя претендує на роль великої національної, тому було б дивно, якби вона не була представлена на Львівщині. Є осередок – є сенс висуватися, щоб демонструвати політичну активність, щоб нагадувати про себе. Зрештою, вони мають свого виборця», – каже соціологиня.

У Львові є люди, які мають проросійські погляди, є ті, хто вважає себе утисненим у можливостях спілкуватися російською, чи ті, хто не підтримує прозахідного вектору руху держави. Їх небагато, але ОПЗЖ намагається їх консолідувати як свій електорат, говорить Наталія Зайцева-Чіпак.

«З часу здобуття Україною незалежності у Львові все менше людей, які готові підтримувати проросійські партії. Її цінності йдуть у розріз із цінностями, притаманними більшості львів’ян. Тому, я думаю, що їхня ціль – показати, що вони є, що вони працюють, а не наростити свій електорат тут», – додає соціологиня.

Обіцянки ОПЗЖ не ексклюзивні, каже Наталія Зайцева-Чіпак, вони перетинаються із тим, що обіцяють більшість українських партій (якщо винести за дужки ідеологічні речі).

Чи справді ОПЗЖ потрібна Львівська міська рада

Реальна ціль політсили аж ніяк не представництво у львівській Ратуші. ОПЗЖ «грає» у парламентські і президентські вибори, мобілізує електорат, вважають політологи.

«Діяльність цієї партії у Львові зовсім непомітна. Вони, як і кожна загальнонаціональна політична партія, розглядають місцеві вибори як елемент підготовки до загальнонаціональних»,– каже політолог, викладач ЛНУ імені Івана Франка Анатолій Романюк.

Тож коли бачимо рекламу ОПЗЖ, Пальчевського, «За майбутнє», Гройсмана, то маємо розуміти, що вони зараз грають у парламентські і президентські кампанії, говорить у коментарі Тvoemisto.tv політолог Віктор Таран.

«Немає значення, підтримують партію в тому чи тому регіоні, їм треба набрати 5% по всій країні. Вони по крупинці збирають свої голоси. Такий підхід дозволить партіям зайти в Раду на майбутніх парламентських виборах. А тим, які мають підтримку, це дозволить наростити рейтинг, як от ОПЗЖ», – додає він.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Кожні вибори, вважає Віктор Таран – це тест для партії. «Це мобілізаційна кампанія – просування кандидатів, перевірка як працюють дільничі комісії, як партія здатна захистити результати, як працюють юридичні служби, навчання членів – це все важливо. ОПЗЖ у Львівську міську раду не пройде, але вони отримають поживу для аналізу, змобілізують електорат», – зазначає він. 

ОПЗЖ, зі слів політолога, працює передусім на президентські вибори. «Слуга народу, ЄС, ОПЗЖ і Батьківщина уже грають у президентську кампанію. Львівська міська рада не є для цієї партії великою електоральною цінністю. ОПЗЖ в Україні мають підтримку. Чому так, це вже інше питання. Також питання, чому у нас працюють певні телеканали, які пов’язані з Медведчуком», – роздумує він.

Чи справді ОПЗЖ – маргінали у Львові?

Таких політичних сил не мало б бути на політичному ландшафті України взагалі, вважає історик, колишній очільник Інститут національної пам'яті Володимир В'ятрович.

«ОПЗЖ ставить під сумнів незалежність України. Це не та політсила, що має претендувати на якусь роль в державі. Та частина громадян готові підтримувати цей відверто проросійський проєкт, тому вони і є представлені в парламенті. Але я дуже сподіваюся, що принаймні на заході України, де є досить великий рівень патріотизму, ця політична партія не матиме жодних шансів», – каже він.

Недооцінювати можливості і вплив тієї чи іншої партії, навіть якоїсь з тих, яку вважаємо маргінальною – це велика небезпека, додає Володимир В'ятрович. Тож варто бути максимально уважними на виборах, бо єдине, що потрібно для тріумфу зла, це щоб добрі люди нічого не робили.

«Неуважний підхід на виборах у 2019 році поставив Україну на край прірви. Треба бути пильним, щоби не було будь-яких спроб проросійських сил проявити себе, навіть якщо вони виглядають маргінальними. Ми маємо робити усвідомлений вибір», – додає він.

Партія ОПЗЖ із відверто проросійською ідеологією. Очільники Вадим Рабінович та Віктор Медведчук російсько-українську війну називають «громадянською», спекулюють мовною темою, нібито захищаючи російськомовне населення. Їхні головні медіа-рупори – NewsOne, 112 Україна, Rabinovich TV та ZIK. Останній, до речі, заснований у Львові.

Дисидент, політв'язень та віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович вважає, що маємо бути пильними і викривати задуми цієї партії.

«У мене немає сумніву, що ця партія несе зло для України. Але важливо, щоби це був вибір людський, щоби люди не підтримували її, щоби не було заборон, а щоби партія усвідомила, що вона обрала неправильну тактику. Але у нас, на жаль, все ще багато людей, які живуть в минулому і тому реагують позитивно на цю партію», – говорить Мирослав Маринович.

«Без сумніву, треба бути пильними. Це партія, що проводить лінію Путіна в Україні. Маємо викривати те, що вона задумає», – додає дисидент.

Читайте також: Інвестуйте правильно. Владика Венедикт про спілкування, відеоблог та потребуючих

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня. Керівництво держави запевняє, що вони відбудуться навіть попри пандемію коронавірусу.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!