Photo by Dima Pima on Unsplash

Photo by Dima Pima on Unsplash

Чекайте на нові рейси та гастротури. Як Україна «продає» Львів

4226 0
Як туристичному Львову не втратити свого потенціалу і розвиватися надалі в умовах обмежень. Тvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему туристичного потенціалу Львова у час пандемії.

З 1 листопада Львів відноситься до «червоної» зони карантинних обмежень. Приїхати у місто та відвідати будь-які заклади можна тільки з сертифікатом про вакцинацію, або з дійсним експрес чи ПЛР-тестом. Обмеження, часом, суттєво впливають на туристичний бізнес. Дехто із гравців туристичного ринку змушені були закритися, такі як «Ґвара». Ця проблема актуальна не тільки для Львова. Такі туристичні міста, як Будапешт, Прага та Рим розробляють свої туристичні стратегії, щоби пережити кризу у сфері туризму. 

Тvoemisto.tv провело публічну дискусію разом із керівниками ресторанного бізнесу, туроператорів, представників міста та області, щоби окреслити нові перспективи та виклики для туристичної сфери Львова. Також редакція дослідила досвід інших міст у формування туристичної стратегії, залученні туристів, дізналася, що приваблює та відштовхує потенційних мандрівників та як зробити, щоби до Львова їхали навіть попри Covid-19.

Про виклики у туризмі

Незважаючи на виклики, головним з яких стала пандемія Covid-19, з них можна винести й позитивні уроки, каже Тетяна Романовськадиректорка міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. За її словами, раніше домовленості про пряме авіаційне сполучення із США зірвалися через початок пандемії і саме через коронавірус вони зараз є визначальними. 

«Пандемія одночасно стала викликом для нас, проте ми винесли з цього й позитивні уроки. Перед коронавірусом ми майже підписали договір про трансатлантичне авіаційне сполучення. Тоді все зірвалося через початок локдауну. Проте зараз саме ця причина є визначальною для прямого авіасполучення», – говорить директорка аеропорту.

Романовська розповідає, що однією із позитивних тенденцій є те, що Європа зараз відкрита більше, ніж Україна. На літаки у європейські країни, за її словами, заповненими є щонайменше половина салону.

«Ми знаходимо позитивні тенденції навіть попри всі мінуси, які, здавалося б, панують у інфопросторі. На сьогодні Європа відкрита для українців більше, ніж Україна для європейців. Зараз ми маємо багато відкритих напрямків. Тільки в Італію діє 10 різних рейсів. Ryanair додала ще чотири. Шість напрямків є у Німеччину, чотири – у Польщу. Раз на тиждень здійснюються польоти також у Саудівську Аравію. При чому на ці рейси заповненою є щонайменше половина салону літаків», – каже Тетяна Романовська.

Навіть коронавірус не зупинить відкриття нових напрямків, каже директорка аеропорту. Декілька перевізників відкривають нові маршрути, а з іншими ведуться переговори про це.

«Нові напрямки продовжують відкриватися попри все. Так, український лоукост перевізник Bees Airline оголосив продаж квитків до Барселони з грудня до січня та планує зробити його постійним, якщо протягом цього тестового місяця маршрут буде користуватися попитом. Є попит на рейси до Праги та до Києва», – говорить Тетяна Романовська.

Визначальним для більшості пасажирів є комфорт та безпека, каже Романовська. Без пересадок можна підвищити й те, й інше.  

«Для пасажирів пряме авіасполучення – це менше ризиків для пасажирів, коли немає дискомфорту під час пересадок. Будемо продовжувати комунікувати з компанією Delta Air Lines і налагоджувати контакти, щоби запустити нові рейси. У нас були переговори із МАУ про те, щоби відкрити прямі польоти до Чикаго та Торонто, проте зараз вони не можуть ствердно сказати, чи будуть у них взагалі літаки на ці рейси»– розповідає директорка аеропорту.

Прямі перельоти – річ коштовна. Саме тому перельот має бути проданий завчасно, говорить Тетяна Романовська. Проте, за її словами, саме з Канади та США будуть літати діаспоряни-українці, то як із країн Близького Сходу літають здебільшого туристи.

«Рішення про пряме авіаційне сполучення може прийматися роками. Рейс може коштувати в межах 300 тисяч доларів за один політ. Тож щоби запускати якесь постійне сполучення, цей польот має бути проданий на два-три рейси наперед і пасажири мають бачити оголошення за півроку. Проте пасажир із Канади та США – це наш питомий українець, це постійний пасажир. Це можуть бути діаспоряни у другому чи третьому поколінні, які періодично приїжджають додому в Україні на свята. У рейсах із Франкфурта-на-Майні, Відня та Варшави громадяни США із Чикаго чи канадійці із Торонто становлять до 30% пасажирів. Саме тому налагодження прямого авіасполучення важливе. Рейси із Саудівської Аравії, Бахрейну чи Кувейту – це добре, але звідти їдуть туристи»– каже Романовська. 

Про виклики у туризмі розповіла також Наталя Табака, начальниця управління туризму та курортів ЛОДА. За її словами, основний викликом сьогодні є – залучити туристів попри коронавірус.

«Туристичному регіону, яким, безумовно, є Львівщина, варто переймати досвід та брати приклад із Трускавця та Моршина. Там проводять активну компанію з вакцинації тому, що до 70% місцевого бюджету становлять туристи. Для Львівщине це важливо, позаяк Львівська область входить до ТОП-3 напрямків в Україні для подорожей українців і іноземців й до ТОП-5 місць, де українці планують відпустку»– говорить Наталя Табака.

Можна сказати, що туристична сфера області потроху відновлюється від коронавірусу, каже держслужбовиця. Зокрема до деяких місць цьогоріч вдалося залучити туристів більше, ніж торік.

«Цьогоріч Тустань відвідали 200 тисяч туристів, тоді як у 2019 році їх було 150 тисяч. Зараз із іноземних туристів загалом область відвідують здебільшого громадяни Азербайджану, Польщі та США. Вони складають 18% серед усіх відвідувачів. Четверта частина з них планують повернутися»– говорить Табака.

Туристи вибирають Львівщину для відпочинку, за словами Наталі Табаки, в основному через позитивні відгуки тих, хто вже проводив відпустку тут. Саме тому держслужбовці, коли агітують відпочивати на Львівщині, розказують про безпечні та здорові умови. Для цього в управлінні туризму знімають відео, залучають блогерів та роблять промотури. 

«Агітуючи відпочивати у нас ми, перш за все, поширюємо меседж, що у нас безпечно відпочивати, чисте повітря, смачна їжа, гарні емоції, лікувальні ресурси й можливість пізнати культуру. Позитивний образ Львівщини складається з багатьох факторів, де часто суттєву роль грає позитивний досвід тих, хто вже відпочивав тут. Це може бути добра рекомендація друга, чи члена родини. Також щоби залучити туристів ми комунікуємо через ЗМІ та організовуємо промотури. У них ми знімаємо серію промоційних відео про визначні туристичні місця. Крім того для промоції ми залучаємо туроператорів та блогерів, робимо рекламу, зокрема, й через наші посольства. Зараз ми працюємо із туроператором із Бахрейна, з яким ми готуємо тури для їх громадян на 2022-й рік»– говорить Табака.

Як «продавати» Львівщину

Щоби «продавати» Львів – варто працювати на інформаційне поле потенційної аудиторії, вважає Віталій Кулик – директор ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львів». За його словами, до коронавірусу для цього проводилися міжнародні виставки та зустрічі із бізнесменами із різних країн.  

«Щоби нас відвідували туристи з-за океану, нам потрібно активно працювати на їх інформаційне поле. До 2019 року ми з українськими бізнесменами час від часу презентували потенціал міста на міжнародних виставках, давали інтерв’ю місцевим ЗМІ та зустрічалися із їх підприємцями», – говорить Віталій Кулик. 

Для того, щоби знати, з ким мати справу, важливо мати портрет туриста, каже Віталій Кулик. За його словами, місто формує портрет туриста формується завдяки даним від операторів мобільного зв'язку, прикордонників та інформації з готелів.

«Ми підготували інформацію про портрет туриста у Львові. Щоби це зробити ми оперували даними з трьох центрів туристичної інформації у місті, також збираємо дані з готелів і хостелів. Також для того, щоби сформувати портрет і кількість туристів, нам надають дані з прикордонної служби. Крім того, ми користуємося аналітикою та data set мобільних операторів, зокрема мережі «Київстар», – говорить Віталій Кулик. 

Хоча загалом кількість туристів у Львові порівняно з минулим карантинним роком зросла на понад 50%.

Складаючи стратегії туристичного розвитку, варто розуміти відмінність між різними туристами та їх пропозицією, каже Кулик. 

«Формуючи портрет туристів ми маємо розуміти, що пропозиція для туристів із Саудівської Аравії та Італії – це дві кардинально різних пропозицій. Збільшенню кількості туристів із країн Близького Сходу ми маємо перш за все завдячувати указу Президента «Про встановлення безвізового режиму для громадян Австралії, Нової Зеландії, Королівства Бахрейн, Держави Кувейт, Султанату Оман, Королівства Саудівська Аравія», – розповідає директор ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львів».

Інфографіка «Твого міста» за даними Центру розвитку туризму у Львові

У різні часи для туризму були свої виклики, говорить Віталій Кулик. Якщо раніше це було війна на Сході та анексія Криму, то зараз – це коронавірус.

«До коронавірусу стримуючим фактором для американців було протистояння з Росією на сході України. Пересічний американець не розділяє Україну, і коли я кажу, що від фронту Львів відділяє 1200 кілометрів – це не спрацьовує. Крім того, для американців у нас низький рівень вакцинації. Тому я б підсумував, що вакцинація і комунікація є надважливими для англомовного ринку», – розповідає Віталій Кулик.

Як Україна «продає» Львів для зовнішнього туриста

Зі всієї України туристичним попитом користується тільки Львів, Київ, Чорнобиль, та Одеса, розповідає Мар’яна Олеськів, очільниця Державного агентства розвитку туризму. Для промоції найбільш популярних регіонів державне агенство знімає відео, робить публікації в закордонних ЗМІ та залучає блогерів. 

«Наша робота полягає у тому, щоби залучити авіакомпанії та рейси, допомогти їм маркетингово та з усіма бюрократичними процедурами. Загалом для зовнішнього туриста ми продаємо практично тільки Львів та західний регіон, Київ, Чорнобиль та Одесу. Інші міста та локації не готові інфраструктурно приймати туристів. Зокрема ми зараз запускаємо дві маркетингові компанії –окремо про Львів і Карпати. Ми відзняли шість роликів про Україну і три з них – про цей регіон. Також ми запускаємо платну рекламу для Туреччини, Білорусі, Азейрбайджану, Казахстану та Саудівської Аравії, позаяк очікуємо туристів саме з цих країн. Крім цього, ми плануємо зробити декілька публікацій на BBC та National Geographic», – говорить Мар’яна Олеськів. 

Доносити позитивні меседжу – найважливіше для туристів, говорить очільниця держагентства. Також вона вбачає потенціал саме у розвитку гастрономічного туризму в Україні.

«Для нас важливо комунікувати із туристами та розказувати їм про туристичні «родзинки» України. Для цього ми нещодавно варили борщ у Стамбулі та запросили на це дійство журналістів і експертів. Також ми запрошуємо їх в Україну, щоби вони могли відвідати наші гастрономічні локації і популяризувати кухню. Гастрономічний туризм – це також важлива ніша, адже Італія та Грузія славляться зокрема цим. Тому важливо підвищувати якість цієї сфери», – розповідає Мар'яна Олеськів.

Щоби в Україні були туристи, кожному українцю варто подумати про позитивний імідж України та докласти до цього зусиль особисто. За словами очільниці держагентства, імідж країни може змінюватися зокрема й через туризм.  

«Навіть шалена маркетингова компанія може провалитися від новин про погану вакцинацію, чи підробки сертифікатів про вакцинацію, а про такі випадки нещодавно було декілька публікацій на BBC. Якщо ми самі не будемо поводитися притомно, то жодна реклама буде не дієвою. Цьогоріч я вперше була у Саудівській Аравії і можу із упевненістю сказати, що всі місцеві жителі, з ким я спілкувалася і хто відвідував Україну, мали приємне враження від поїздок. Через туризм ми можемо змінювати імідж країни. Через телебачення це дуже дорого, у нас немає таких грошей», – каже очільниця держагентства.

Доки Україні не вдасться перебороти коронавірус, доти не буде й американських туристів, вважає Мар'яна Олеськів. За її словами, громадяни США не відвідують країн, у яких є проблеми із вірусами.  

«Поки що ринок США для нас закритий, бо американці дуже бояться вірусів – під час епідемії вірусу Ебола у Мальдіви і Домінікани не їздили туристи зі Штатів і це дуже сильно вдарило по економіці тих країн», – говорить Мар'яна Олеськів. 

Як реагує бізнес

Ресторатори зацікавлені у тому, щоби зберегти заклади із унікальною кухнею, говорить Володимир Гнатюк, генеральний директор компанії FFS (мережа ресторанів Pizza Celentano) та Kumpel Group. Проте зараз можна помітити, як вони закриваються.

«Для арабських туристів у Львові є привабливою, зокрема, й кухня. Ми не хочемо, щоби Львів перетворився на столицю фастфудів. Ми бачимо динаміку закриття ресторанів, взяти хоча б ту саму «Ґвару» (Ресторан «Ґвара» на вулиці Братів Рогатинців, 32), який був відомий як заклад львівської кухні для містян та гостей та як туристична локація нещодавно закрився - прим. ред.). Ми зацікавлені в тому, щоби зберегти автентичні заклади та цікаву кухню. Проте під час пандемії всі ресторани працювали зі скороченим персоналом», – говорить Володимир Гнатюк.

Львів раніше привертав увагу не тільки розвагами, а й різноманітними подіями, тому на портрет туриста варто дивитися широко. Зараз бізнесмени очікують Різдва, бо розраховують на приплив туристів із азійських країн на святковий час. 

«На портрет туриста треба дивитися широко, бо це далеко не завжди стереотипний образ. Раніше у Львові був популярний спортивний туризм: забіги, змагання та велопробіги залучали до міста безліч людей на декілька днів. Це величезний пласт, який насправді ще поки недооцінений. Зараз ми очікуємо Різдва. Ми цінуємо це свято, бо його дух завжди привертав увагу туристів до Львова. Сподіваємося, що туристи із Туреччини та Саудівської Аравії теж захочуть відчути цей святковий дух», – розповідає Гнатюк.

Іншою тенденцією, яку можна простежити, зі слів Володимир Гнатюка, це те, що центр Львова перестав бути туристичною точкою для містян. 

«Ми можемо помітити тенденцію того, що центр став більше капсулюватися. Містяни стали частіше залишатися у себе у спальних районах та проводити там час. Відповідно виросло споживання у спальних районах», – каже генеральний директор компанії FFS.

Те, що туристів стало менше, помітив також PR-директор холдингу !FEST Тарас Маселко. Вирішення проблеми він вбачає у комунікації.

«Ми розуміємо проблематику того, що туристів стало менше. Як на мене, розв’язання цієї проблеми полягає перш за все у комунікації. Це не для всіх очевидно, але це працює. Перше, що мені спало на думку, це промокампанія #МандруйУкраїною. Її можна оцінювати по-різному, але коли під час локдауну український бізнес зрозумів, що іноземних туристів немає, тоді всі зрозуміли, що треба робити акцент на подорожах Україною», – говорить Тарас Маселко.

Завдання бізнесменів, на його думку, у тому, щоби заставити говорити туристів про їх позитивні досвіди від подорожей. 

«Зараз ми бачимо, як змінилася парадигма туристів, що українці стали більше цікавитися подорожами Україною. Людей почав більше приваблювати той самий Львів, Тустань чи трамвай у Карпатах. Тому наше завдання – змусити людей говорити про їх досвід та змінити їх сприйняття», – каже Тарас Маселко.

Туризм – змінює, певен Маселко. За його словами, подорожі уже призвели до того, що Львів зараз є на якісно іншому туристичному щаблі, ніж декілька років тому.

«Навіть попри коронавірус ми можемо бачити, що глобалізація почала змінювати нашу країну. У 2019 році до Львова нарешті зайшли лоукостери, аеропорт почав рости. Знання українців про Україну теж почало рости. Направду, туризм розширює горизонти та змінює сприйняття. Ті, хто хоч раз виїжджав з України – він більше схильний вакцинуватися, тому що розуміє, чому це важливо», – говорить Тарас Маселко.

Туристичний потенціал PR-директор бачить у нішевих подіях, зорієнтованих на специфічну аудиторію. 

«Зараз все дещо змінюється. До Львова раніше приїжджали дивитися культуру і архітектуру. Тепер Львів часто відвідують через нішеві події. Навіть на маленьких івентах, які розраховані на 100 людей, можна зустріти іноземців. Одна із моїх подруг із діаспори постійно проводить час на доволі нішевих подіях на ревіталізованих заводах – це один із моїх особистих прикладів, що підтверджують гіпотезу, що люди схильні спілкуватися у маленьких спільнотах», – розповідає Маселко.

Приблизно третина з клієнтів відмовилася від подорожей через коронавірус, каже виконавча директорка ГС «Львівський Туристичний Альянс» Діана Борисенко. Проте представників ІТ-сфери, які воліють відвідати Львів, за її спостереженнями, не поменшало.

«Як гід я постійно працюю з іноземцями. Через загострення ситуації із коронавірусом третина клієнтів відмовилася від подорожі до Львова і перенесли її на інший час. Проте є й клієнти, що приїжджають із США, цьогоріч вже вдруге. Є ті, що закохані у Львів і Галичину. Солідну частину туристів становлять і представники ІТ-сфери. Можу сказати, що за час загострення проблеми із коронавірусом та введенням у місті червоної зони їх менше не стало. Принаймні, у травні та червні була завантаженість хай не повністю, але на 70-80% точно», – говорить Діана Борисенко.

Директорка «Львівського Туристичного Альянсу» бачить потенціал у історичних туристах, тих, хто воліє віднайти своє коріння. За її словами – це абсолютно недосліджений пласт і вона сама проводить час у архівах, щоб віднадходити матеріали.

«Я працюю із величезною кількістю діаспорян та з тими із них, хто приїжджає відшукати свої корені. У цьому насправді великий потенціал, оскільки в Україні лише 5% відцифрованих документів. Я особисто працюю в архівах, щоби відновлювати родинні зв'язки для тих, хто зараз проживає у США та Ізраїлі», – розповідає Борисенко.

Те, що Covid-19 проблема для туристів відмітила також і Вікторія Довжик – радниця міського голови Львовате. Проте саме завдяки бізнесу у Львові пришвидшуються темпи вакцинації, каже вона. 

«Для туризму вакцинація є шаленою проблемою. Ще гірше – новини про підробку сертифікатів про вакцинацію. Нещодавно я спілкувалася із колегами із Швеції і вони казали, що вони просто не можуть цього збагнути. Однак я би казала, що саме завдяки розумінню бізнесу та заклику вакцинуватися всім працівникам сфери послуг, у Львові за місяць зросла кількість вакцинованих з 18%, до майже 40%», – говорить Вікторія Довжик.

Довжик також розповіла, що саме свята приваблюють до Львова найбільшу кількість туристів. Також вона поділилася думками про те, що варто робити, щоби збільшити туристичну атрактивність міста.  

«Основна наша родзинка – це Різдво і Великдень. Саме на свята до Львова їдуть дуже багато туристів. Гастротуризм буде розвиватися й надалі, але, у той же час, він найбільш чутливий для обмежень. Крім того, варто очікувати, що так само буде розвиватися медичний, спортивний і культурний туризм. – каже Вікторія Довжик. – У розвиткові потенціалу дуже важливо дбати про інфраструктуру для туристів. Ми вже багато реалізували, взяти хоча б Мистецьку галерею, та будемо продовжувати розбудовувати, як, до прикладу, канатну дорогу та колесо огляду. На тому, що вже є, довго не протримаєшся»

Роман Тищенко-Ламанський

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


 

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!