Якими є партійні розклади на виборах до міськради Львова. Інсайди

7201 0
Tvoemisto.tv продовжує аналізувати виборчі розклади до Львівської міської ради. Після кандидатів на міського голову Львова, тепер справа за політичними партіями.

25 жовтня в Україні уже точно пройдуть місцеві вибори – за це 15 липня проголосувала Верховна Рада. А наступного дня депутати змінили виборче законодавство і затвердили новий бюлетень. Це переводить раніше розмірену, мляву виборчу кампанію у Львові у більш активну фазу.

Основна боротьба до Львівської міської ради серед політичних сил, швидше за все, розгорнеться між «Самопоміччю» та «Європейською солідарністю» і це, насамперед, обумовлено тим, що саме у цих політичних силах є головні претенденти на міського голову Львова – Андрій Садовий та Олег Синютка.

Також цікавим обіцяє бути суперництво «за місце під сонцем» «Слуг народу» та менших, локальних партій.

Отже, «Європейська солідарність»

Наразі у Львівському міському осередку партії – консорціум із трьома основними факторами впливу: нардепом Олегом Синюткою, депутатом ЛМР Григорієм Козловським і очільником фракції в ЛМР Петром Адамиком. Навіть, виходячи з цих трьох прізвищ, зрозуміло, що проблем із фінансуванням партія не матиме. Ці люди, фактично, і формують виборчий список до Львівської міської ради.

За розмовами, перелік «щасливчиків» уже складений. Пріоритет – за чинними депутатами ЛМР. Однак, уже відомо, наприклад, що сам Козловський спробує свої сили на виборах до Львівської обласної ради. До речі, так само як і чинний міський голова Винників Володимир Квурт, і ексзаступниця голови ЛОДА (того ж Олега Синютки) в 2016-2019 роках Ірина Гримак.

Читайте також: Хто на мера Львова. Перший розклад на міського голову

«Свої» люди в обласній раді дуже потрібні Олегу Синютці для того, щоб хтось із них зміг би поборотись за посаду голови Львівської обласної ради. Звичайно, навряд чи він піде на те, щоб розміняти мандат нардепа на крісло голови обласної ради. Однак контроль над обласним парламентом та, що важливіше, майбутнім виконкомом – це настільки ласий шматок, що було б стратегічно неправильно віддати його, наприклад, «Слугам народу».

Сам же Синютка, зважаючи на численні біґ-борди у Львові, врешті вирішив позмагатись за посаду міського голови Львова.

Загалом же виборчою кампанією в місті займається депутат Львівської міської ради Петро Адамик, який керував виборами БПП і в 2015 році. Виборами міського голови займатиметься окремий штаб, сформований (і керований) особисто Синюткою. У цьому йому допомагатиме також нардеп із великим досвідом у ЗМІ Микола Княжицький.

У майбутньому саме ця політична сила стане ядром більшості – провладної, якщо переможе сам Синютка і опозиційної, якщо міським головою залишиться Садовий.

«Самопоміч»

Так само, як і в попередньому випадку, кістяк оновленої «Самопомочі» на виборах становитимуть чинні депутати міської ради. Окрім тих, хто встиг переметнутись в інші проєкти. Сюди ж варто додати екснардепів Любомира Зубача (зараз – заступник міського голови Львова) та Олега Березюка, який вже займається виборчою кампанією. Очікувано, Андрій Садовий намагатиметься додати в команду іще одну колишню народну депутатку Ірину Подоляк та очільницю міського штабу протидії поширенню коронавірусу Галину Слічну. Як і в минулі роки, за фінансову частину виборчого процесу відповідатиме теж екснардеп Олег Лаврик.

Зважаючи на рекламні щити з гаслом «Підтримай своїх!», «Самопоміч» повертається до концепту локальної політичної сили з акцентом на Львів. Після невдачі на всеукраїнському рівні стоїть завдання закріпитись на львівському плацдармі та не допустити остаточного розвалу партії.

«Голос»

Після демаршу Святослава Вакарчука партія частково втратила голоси виборців, в тому числі – у Львові. Тож партія в пошуку нового харизматичного лідера, який здатен буде перезапустити політсилу на цих і на наступних виборах.

Читайте також: Розгляд скандального законопроєкту про навчання державною мовою. Напередодні

Чинна голова «Голосу», нардепка (у минулому ІТ-шниця) Кіра Рудик після відходу Вакарчука максимально технологічно підійшла до становлення партії. Звідси – організовані по всій країні протести проти Авакова, чітка позиція щодо екрегіонала в. о міністра освіти Шкарлета, врешті – відхід в опозицію у Раді.

Однак Кіра Рудик – не публічна, а в Україні всі виборчі кампанії, на жаль, досі будуються на особистостях. Із інсайдів, що «засвітилися» у Львові, партію має очолити харизматичний телеведучий та волонтер Сергій Притула.

З того, що вже відомо, то керівник місцевої організації «Голосу», нардеп Ярослав Рущишин оголосив про свій намір балотуватися у мери Львова. Тепер чекатимемо на стратегію позиціонування партії в місті, а також, хто ці кандидати до міської ради.

Фейсбук-сторінка львівського «Голосу» почала оприлюднювати районних координаторів Львова та координатора міського осередку. Зокрема, міським координатором став голова Комітету підприємців Львівщини (КПЛ) Андрій Дячишин.

Нагадаємо, у 2006–2007 роках Ярослав Рущишин був головою КПЛ. Усі інші координатори – або вихідці з КПЛ, або з середовища Українського католицького університету (Рущишин – Почесний сенатор УКУ).

Це може вказувати на те, що саме Рущишин має повний карт-бланш по формуванню міської (а швидше – і обласної) організації.

Також цілком можливо, що у майбутній міській раді «Голос» співпрацюватиме з «Самопоміччю», виходячи з близьких особистих стосунків Рущишина та Садового. Ймовірно, у разі перемоги Садового, партія претендуватиме на посаду секретаря міської ради.

«Свобода»

Через те, що ідеологічну нішу ВО «Свободи» на Західній Україні зайняла медійно і фінансово потужніша «Європейська солідарність», підтримка львів’янами націоналістів суттєво скорочується. Основний (і останній) козир партії – кандидат на посаду міського голови Руслан Кошулинський. Однак у його кампанії (як і в партії загалом) уже спостерігаються серйозні фінансові проблеми. Це єдина з партій, що претендують на серйозний результат на виборах, яка поки не розпочала виборчого процесу в місті.

Читайте також: Що потрібно знати виборцю про соціологічні дослідження і маніпуляції

Частково грошей бракує через те, що партію покидають середні та дрібні спонсори, які розуміють, що партія переживає не найкращі часи, і важко сподіватись на місце у списках для себе і для своїх людей. Частково – через те, що лідер партії Олег Тягнибок бачить у Кошулинському суперника за посаду лідера партії і не бажає мобілізовувати ресурси на підсилення конкурента. А частково – через те, що основний донор партії – Ігор Кривецький хеджує виборчі ризики.

На політичному ток-шоу «Великий Львів», що на каналі НТА, який нібито фінансує Кривецький у спілці з Козловським, регулярними гостями є політики з «Європейської солідарності», в тому числі – Олег Синютка.

А нещодавній візит до готелю «Едем Резорт», що належить Кривецькому, Юлії Тимошенко породив обґрунтовані підозри про співпрацю цих двох політиків на місцевих виборах.

При формуванні списків перевагу в «Свободі» мають чинні депутати міської ради, які до того ж володіють власними фінансовими ресурсами і можуть провести кампанію, не залучаючи сторонніх коштів – Маркіян Лопачак, Андрій Рікота, Андріян Гутник, насамперед.

Українська Галицька Партія

Після остаточного «розлучення» із «Голосом» Вакарчука партія намагається знайти свою нішу в місцевій політиці. Якщо оцінювати по зовнішній агітації, то ця партія точно не має проблем із фінансами. Спонсор партії – власник Радехівського цукрового заводу Володимир Матковський і далі фінансує партію. Тож із коштами для наметів, біґ-бордів та реклами у фейсбуці в цієї політичної сили проблем немає.

Швидше за все, УГП при складанні списків розраховуватиме  на чинних депутатів міськради. Однак електоральна база УГП буде скорочуватись при нарощуванні активності «Голосу» та ЄС, тому все буде залежати виключно від активності членів партії.

«Батьківщина»

Після «великої чистки», яку влаштував чинний голова обласної організації Михайло Цимбалюк від людей братів Дубневичів, партія фактично позбулась кістяка міської організації, до якого входили підприємці-забудовники. Тому партія відчуває певний брак і людей, і ресурсів.

Команда «Молодої Батьківщини», яку представляє імовірна кандидатка на посаду міського голови Львова від партії Наталія Тимчій, не може похвалитись відомими політиками.

За фінансування міської кампанії відповідає підприємець, член партії Богдан Рабешко, який вирішив будувати собі публічний імідж на боротьбі за права споживачів газу та комунальних послуг.

«Слуга народу»

За інформацією партія на цих виборах, в тому числі і до міської ради, піде двома потоками. Перший очолять нардепи Ростислав Тістик та Святослав Юраш, який після минулорічної бурхливої виборчої кампанії дещо зник із радарів. Із іншого – голова ЛОДА та очільник обласного осередку партії Максим Козицький.   

Читайте також: Конституція vs імпровізація. На що насправді не має права Зеленcький

Як ділитимуть грошові потоки та галузі впливу наразі невідомо. Поки що ніби триває процес домовляння. Перед партією стоїть «скромне» завдання – «завести» фракцію у міську раду. Хоча апетити можуть і зростати. Усе буде залежати від поточної ситуації.

«Варта»

Команда новоствореної партії «Варта» – залишки «Народного контролю», УДАРу та УКРОПу. Фактично всі депутати ЛМР від «Народного контролю» перейшли до «Варти». УКРОП представляє лише один міський обранець Ігор Зінкевич.

Ще один член нового проєкту – депутат міськради попереднього скликання від партії УДАР Юрій Мартинюк. Організаційна основа для партії – волонтерська організація «Народна самооборона Львівщини», заснована під час Революції Гідності.

За чутками, інтерес до партії мають одразу кілька «спонсорів», зокрема, брати-олігархи Дубневичі та уже згадувані Козловський та Кривецький.

За майбутнє

Перейменований УКРОП у ЛМР уже найближчим часом оголосить про перейменування фракції на «За майбутнє». Голова партійної організації – депутат ЛМР Ігор Телішевський відповідальний за виборчу кампанію в місті. Ці ж «укропівці» за винятком Ігоря Зінкевича, і сформують виборчий список партії.

Зважаючи на участь у виборчому проєкті Дубневичів та Батенка, проблем із фінансуванням партії не буде. Швидше за все, Дубневичі відповідатимуть за вибори в області, крім Золочівського ОТГ – тут і у Львові, як кандидат від партії на міського голову, відповідатиме Тарас Батенко.

Таким є перший партійний розклад у Львівську міську раду. Визначальним є те, що у місті вперше уже за довгий період часу є інтрига навколо посади міського голови. Це зумовлює і відповідну конкуренцію між партіями. 

Цікавою також буде і виборча кампанія інших партій, які мають свої амбіції і точно не мають наміру «відсиджуватися в окопах».   

Врешті-решт, не слід відкидати і фактор «Слуг народу», які поки що у місті про себе слабо заявили, однак точно ще не сказали останнього слова.  

Петро Місцевий

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!