Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Хто на мера Львова. Перший розклад на міського голову

8330 0
Львів поступово очухується від коронавірусної сплячки і заходить в активне політичне життя. Його першою ознакою є дискусії/конфлікти між політиками та борди з різними персонажами, що починають з'являтися на вулицях міста. Tvoemisto.tv вирішило проаналізувати, а хто ці люди, які після 25 жовтня (саме в цей день мають пройти місцеві вибори) можуть керувати містом.

Садовий

Зі штабу Андрія Садового долинає суперечлива інформація. То «шеф» уже готові йти на мера, то «шеф» знову ще думають. Однак, принаймні два фактори дозволяють стверджувати, що чинний міський голова вже активно включився у виборчу кампанію.

1. Тема карантину. Точніше його послаблення. Йдеться про ситуацію, коли міський штаб із питань ТЕБ і НС дозволив роботу фітнесцентрів, спортзалів та басейнів, не маючи на це жодних повноважень.

До слова, понеділкове (6 липня) рішення обласного штабу, який фактично легалізував роботу того, що вже і так у місті працює, викликаний теж виборами.

«Слуги народу» вирішили не віддавати «лаври першості» у цьому питанні Садовому, додавши до усіх дозволів ще й дозвіл на масові релігійні заходи. Що дуже важливо для віруючого Львова.

Читайте також: Без нюху та запаху. The New York Times про наслідки від Covid-19, який вражає імунну систему

Але і в цьому випадку Андрій Іванович не спасував – він зняв усі обмеження на відвідування ресторанів, кафе, спортзалів.

2. Це те, що він дав старт проєктуванню ще однієї трамвайної колії на Сихів і його активність в медицині. Спочатку трамвайну колію мали б запустити від вулиці Замарстинівської до Мазепи, а потім і до Сихова.

Садовий добре вивчив стару, але таку виграшну виборчу формулу – за кого проголосує Сихів, той і стане мером. Тому чергова увага до цього мікрорайону – це не просто так.

Додайте сюди історію з реконструкцією площі Двірцевої та вулиці Черінвецької біля залізничного вокзалу у Львові та ремонт магістралей Шевченка та Хмельницького (не враховуючи ще кілька дрібних вулиць) і виходить таке собі «Велике будівництво імені Андрія Івановича Садового».

Цей розклад міг би перевершити тільки Олег Синютка, якби ще досі залишався на своїй посаді і продовжував ремонтувати дороги в області. Але не склалося... 

Садовий став особливо уважним до проблем медицини. Для прикладу, 4 липня після того, як в клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова вперше провели операцію з пересадки серця, а також – трансплантацію двох нирок, туди з грамотами нагрянув мер Львова. Він також поообіцяв кожному медпрацівнику, які брали участь у цих операціях по 10 тис. грн. 

В цю лікарню було закуплено систему для ПЛР-досліджень на коронавірус вартістю 1 млн 221 тис. гривень. Ще раніше купили новий унікальний мультиспіральний 64-зрізовий комп’ютерний томограф за 23,5 млн грн. 

Додайте сюди по 20 тис.грн допомоги від міста для медиків, які захворіли на Covid-19. 

Тому, Андрій Іванович 100% не закрив для себе тему великої політики. Окрім того, на Садовому ще висить кримінальна справа, яка стосувалася індустріального парку у Рясному-2. Без посади мера Андрій Іванович точно не матиме тих можливостей себе захистити, як зараз.

Синютка

Тепер Олег Синютка змушений доганяти свій рейтинг політичними заявами. Спочатку в Олега Михайловича це виходило, чесно кажучи, так собі. Але ексголова ЛОДА здібний учень, тож швидко навчився.

Читайте також: Чи можна застрахуватись на випадок інфікування коронавірусом

Тим більше, його шеф, експрезидент Петро Порошенко, зараз має багато клопотів у судах – тому увага медіа надзвичайно прикута до нього. А скільки триватиме суд проти Порошенка – стільки триватиме й ріст його рейтингу, а одночасно і рейтингу Олега Синютки.

Як підтвердження, рейтинг довіри з-поміж політиків на Львівщині очолює лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко – йому довіряють 37% опитаних, не довіряють – 54%. Як свідчать дані соціологічної групи Рейтинг, на другому місці – Анатолій Гриценко, відповідно 32% та 46%. Чинний президент Володимир Зеленський – на третьому місці із результатом у 29% довіри і 59% недовіри.

До слова, сам Олег Синютка досі не підтвердив, але, що важливо, і не спростував свій похід на мера. Хоча медіа Садового вважали цей факт майже доконаним і приділяли максимум уваги Олегу Синютці. Хіба що за винятком останнього періоду, коли їхня увага переключилась на іншого персонажа – бізнесмена та депутата Львівської міськради Григорія Козловського.

Козловський – Кривецький

Якраз недавно вони зафіксували цікаву публічну зустріч Григорія Козловського та спонсора «Свободи» Ігоря Кривецького (в народі «Пупс»). За неофіційними даними, обидва вкладаються у телеканал НТА. Правда, раніше ходили чутки, що між ними пробігла «чорна кішка», бо Кривецький був незадоволений малою присутністю своїх партійців на цьому каналі, тож відмовився вкладати кошти, однак, ймовірно, зараз уже все гаразд.

Чи це так, зрозуміємо згодом, зараз повертаємося знову до теми виборів. І Григорій Козловський, і Ігор Кривецький пробували «бавитися» у політику – Козловський безрезультатно спробував завести у Раду мера Винник Володимира Квурта, а Кривецький зі «Свободою» з неї вилетіли і зараз ніяк не можуть повернутися на давні позиції.

Також очевидно, що обидва явно невдоволені своїм впливом на місто та можливістю реалізувати тут ті чи інші свої проєкти.

Не виключено, що і цього разу Ігор Кривецький підтримає «свободівця» Руслана Кошулинського, а Козловський знову «посуне в дамки» Квурта, однак є сумніви, що на цьому вони зупиняться.

У цьому контексті згадується кримінальна справа колишньому голові Львівської ОДА Маркіянові Мальському. Нагадаємо, тоді йшлося про продаж землі курорту «Едем Резорт», що належить власне Кривецькому.

«Під час моніторингу рішень влади виявили таке розпорядження і з’ясувалось, що це не земля, як ідеться в розпорядженні, а велика, на 9 гектарів, водойма, що, в принципі, ніколи і ніким не може бути відчужена», – пояснювала тоді прокурорка Львівської області Ірина Діденко.

Читайте також: «Рай і пекло» майбутнього та «саджати треба»-3. Висновки тижня, що минув

Сам Мальський у коментарі Tvoemisto.tv назвав цю підозру безпідставною, бо провадження стосувалося документу, датованого 7 серпня 2019 року, а тоді він перебував на посаді близько місяця.

Окрім того, фактично, процедура оформлення цієї ділянки орендарем у власність розпочалась ще у 2018 році. Тобто, за Олега Синютки. Правда, про кримінальну справу, що стосувалася б саме Олега Михайловича, поки що не повідомлялося. Очевидно, якщо б це було можливо, то її б уже відкрили.

З іншого боку, можливо через це Кривецький швиденько землю повернув. Нижче ще кілька кандидатур, в які могли потенційно вкластися Козловський з Кривецьким.

Тут також ще варто згадати ще одних львівських бізнесменів – братів Дубневичів. За неперевіреною інформацією, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, якого пов'язують з ними, акурат зараз шукав для купівлі розкручений львівський сайт. Правда всі спроби наразі закінчилися нічим: то Ганущин малі гроші давав, то те, що йому пропонували його не влаштовувало. 

Зінкевич

Ще один потенційний кандидат на мера – засновник спільноти «Варта» Ігор Зінкевич. Буквально минулого тижня він разом депутатом ЛМР із фракції «Народний контроль», керівником «Народної самооборони» Валерієм Веремчуком оголосили, що йдуть на вибори під брендом нової партії – «Варта».

Як розповів Tvoemisto.tv Ігор Зінкевич, у партії також будуть керівниця ГО «Варта700» Наталія Шелестак та голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський, який неодноразово брав участь у пікетах Львівської міської ради. Інші прізвища назвати обіцяють згодом.

Спринського раніше пов’язували з Козловським, якого той використовував у боротьбі з Садовим, а Веремчука через Добродомова знову ж таки – з Козловським та Кривецьким.

Добродомов

Наразі активностей нуль. Проглядається зв’язок як із Кривецьким, так і з Козловським, особливо через канал НТА. Серед офіційних засновників цього телеканалу є Андрій Мисик та Андрій Кісера, соратники Дмитра Добродомова за партією та телеканалом ZIK, на якому Дмитро Добродомов працював перед обранням його в нардепи.

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину»

Гірняк

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. У народі його називають «вічний кандидат». Найбільший успіх – це минулі вибори, коли він зайняв почесну третю сходинку – одразу після Андрія Садового і Руслана Кошулинського.

Про свої чергові мерські амбіції Гірняк ще не заявляв, однак уже відзначився біг-бордами на вулицях Львова з текстом «Сила змінити Львів». До слова, успіхи Гірняка на останніх виборах пов’язують із роботою львівського політтехнолога Олега Кузана.

Васюник

Ще один бігбордовий кандидат – Ігор Васюник. Також кілька разів уже пробував йти на мера, однак кожного разу з тріском провалювався. Львів’янам особливо запам’ятався рекламною кампанією про «два Львова».

Цього року уже відзначився бордами про безкоштовний транспорт – акурат перед коронавірусним карантином.

Рущишин

Найбільша проблема львівського підприємця Ярослава Рущишина – це уже колишній голова партії «Голос» Святослав Вакарчук. Точніше, його не постійна політична позиція.

Прикметно, що за рік після виборів рейтинг партії в регіоні просів (9,1% опитування групи «Рейтинг» – 23,01% підтримка під час парламентських виборів 2019 року).

***

Серед тих, хто ще визначається, є Українська Галицька Партія, яка в пошуку кандидата після того, як ексміністерка Уляна Супрун відмовилась йти на вибори.

Також є інформація, що на мера від «Слуг народу» нібито готовий податися нардеп Ростислав Тістик. 

Післямова

Політичний консультант Олександр Антонюк у своєму дописі на Фейсбук, аналізуючи львівські розклади, пише, що при підрахунку переможця, можуть стати визначальними соті відсотки.

Зокрема, за його словами, традиційно Андрій Садовий матиме 35% – це його стала підтримка ще з 2006 року. Далі йде Олег Синютка та Руслан Кошулинський по 14% з хвостиком кожний.

Отже, пише Антонюк, виходить електоральне поле 35% проти 28%.

«Попередньо, в другий тур виходять Садовий та Синютка. Це вимальовується як з цифр, так і з інформації, яку я чув, що ніби є попередні домовленості, що Руслан Кошулинський (ВО Свобода) підтримуватиме Олега Синютку (ЄС) взамін на посаду голови Львівської обласної ради», – наголошує він.

Далі битва у другому турі будуть за голоси: Ігор Зінкевич – 8%; Ярослав Рущишин – 5,3%; Ігор Васюник – 3,7%; Юрій Михальчишин – 3,6%; Оксана Юринець – 3,2%.

За його словами, якщо гіпотетично припустити, що виборець Рущишина у другому турі підтримає Садового, то у нього буде 40%. Поки що невідомо, як поведе себе виборець Ігоря Зінкевича, але, швидше за все, розділиться.

Олександр Антонюк робить висновок, що у Львові буде цікава і запекла змагальність.

«Тут може стати вирішальною кожна дрібничка, оскільки виглядає, що для перемоги у Львові на мерських перегонах різниця в результатах підрахунку голосів може вимірюватись сотими числами», – пише він.

Читайте також: «Лідерство в період глобальних викликів». Скромність, стресостійкість та смиренність

Це звичайно у випадку, якщо місцеві вибори таки відбудуться цієї осені. По штабах активно циркулює інформація, що їх можуть і перенести. Тому неофіційна виборча кампанія, стартувавши активно у червні, зараз перейшла у мляву фазу.

Офіційна причина – друга хвиля Covid-19. Не офіційна – рейтинги «Слуг народу», які пішли униз.

Петро Місцевий

Фото: Роман Балук, 4studio, Zaxid.net, Досьє

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!