Фото: Віденська кав

Фото: Віденська кав'ярня

Які львівські ресторани і волонтерять, і працюють. Перелік

5303 0
З початком вторгнення чимало закладів громадського харчування у Львові призупинили роботу, переключилися на допомогу переселенцям та військовим. Як діятиме бізнес і які заклади зараз працюють у центрі міста, Тvoemisto.tv розпитало у ресторанного маркетолога та керівниці департаменту економічної політики ЛМР.

Львівська міськрада просить рестораторів у Львові попри війну і волонтерство відчиняти свої заклади. Зокрема, у Ратуші просять власників кафе і ресторанів відчинятися о 08.00 годині ранку, щоб переселенці, які прибувають до Львова, могли харчуватися і платити за їжу, а економіка міста – далі працювати.

Відчиніть двері!

Директорка департаменту економічної політики Львова Ірина Кулинич каже, місто уже провело зустріч з 27 підприємцями міста.

«Ми мали із першим заступником міського голови Андрєм Москаленком Zoom-зустріч зі всіма підприємцями Львова, які мають ресторани, кафе, бари та мережеві сітки. На зустрічі було 27 підприємців. Ми обговорили з усіма поточні проблеми та просили відчиняти заклади. Ми розуміємо, що багато хто міг виїхати, враховуючи російсько-українську війну. Проте ми говорили з тими, хто готовий відкривати свої заклади і працювати», – говорить посадовиця.

Львів просить бізнес відкривати свої заклади о 8-й ранку, щоби там могли харчуватися переселенці, які приїжджають в центр із вокзалу. Натомість місто пропонує рестораторам певні пільги. Проте наразі єдине, про що просили бізнесмени – налагодити логістичні маршрути на схід країни, щоби постачати харчування у інші міста, каже Ірина Кулинич.

«Ми просили заклади, аби вони відкривалися о 8:00. Дуже багато внутрішньо переміщених осіб, які приїжджають на залізничний вокзал, сідають на трамвай до центру та шукають тепле приміщення, у якому можна з’їсти теплої їжі. Дуже багато рестораторів працює для підтримки і військових, і мешканців, які до нас приїжджають.

Ми пропонували підприємцям підтримку від міста та певні пільги. Проте про допомогу не просив ніхто. Єдине, про що вони просили, це те, що вони готують дуже багато харчування, яке не псується кілька днів і хочуть відправляти до Києва, Харкова та Дніпра. Тому ми теж об'єднали зусилля і запропонували свої варіанти логістики. Ми відправляємо машини із гуманітарною допомогою, тепер у цих машинах поїдуть і страви зі Львова», – розповідає Ірина Кулинич. 

Ресторани працюють як волонтери

Ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук почав складати список закладів громадського харчування у Львові та спільно із Львівською міською радою створює інтерактивну карту відкритих ресторанів. 

«Чомусь дуже багато людей вважають, що ресторани у Львові взагалі не працюють. Чимало закладів справді зачинилися ще в перший – другий день війни, але дуже багато ресторанів зараз працюють як волонтери. У них готують, збирають та відправляють продукти до Києва, Харкова, Миколаєва. Також є ресторани, які приймають гостей, де харчуються іноземні журналісти», – говорить Всеволод Поліщук.

Багато людей хочуть поїсти та заплатити за обід, тому що це важливо для економіки. Саме тому виникла ініціатива складати список закладів, розповідає ресторанний маркетолог.

«До мене звернулися з міської ради і сказали, що дуже багато запитів приходить від людей, які приїхали до Львова, але не хочуть навантажувати тих волонтерів, які годують на вокзалі. Саме тому вони цікавляться, де можна поїсти і заплатити за це, оскільки це є важливим для підтримки економіки. Тому ми складаємо цей список, щоб люди могли знайти собі місце для зустрічей, інтерв’ю чи просто поїсти. Дуже багато волонтерів не мають часу на готування і не хочуть навантажувати тих, хто годує армію, тероборону та переселенців», – розповідає він. 

Деякі заклади не можуть відкритися

Певна кількість ресторанів закрилися, бо переїхали власники, інші – бо евакуювалися працівники. Проте їх нестачу планують компенсувати, власне, переселенцями, каже Всеволод Поліщук.

«Є ресторани, які закрилися тому, що виїхали їхні власники, в основному – власниці. Є такі заклади, які не можуть відкритися, бо виїхали працівники. Величезна кількість працівниць ресторанів – це жінки, які взяли дітей та виїхали за кордон. По-друге, у багатьох ресторанах працівники пішли в тероборону. Я нарахував вже більше десятка закладів, які не можуть відкритися просто тому, що немає персоналу. Ми зараз намагаємося організувати їх роботу та компенсувати нестачу робочих рук тими, хто евакуювався», – пояснює Всеволод Поліщук.

Він сподівається, що певна кількість переселенців з досвідом і бажанням зможуть допомогти ресторанному бізнесу Львова. Адже є проблема не тільки з працівниками на кухні, але з офіціантами та адміністраторами.

Відкриті заклади у центрі Львова, де можна пообідати:

Austrіan Apart Hotel

Площа Старий Ринок, 9

Відчинено з 9.00 до 18.00

Подають комплексні сніданки та обіди 

Віденська кав'ярня /Vienna Coffee House Lviv 

Проспект Свободи, 12

Подають сніданки, бізнес-обіди

MAD bar

Вул. Шевська, 12

10:00 - 20:00 

Весь дохід заклад віддає на армію з першого дня війни

Працює перший поверх з меню їжі інших поверхів (паста, стейки та інше)

Чотири Чебуреки 

Вул. Староєврейська, 16

11:00 - 20:00

Чебуреки, супи, салати, смузі

Кафе На Вірменській

Вул. Вірменська, 4

13.00 - 20.00

Спеціалізується на пасті та фондю

Човен 

Вул. Вірменська, 35 

12:00 - 20.00

Піца, закуски, напої

Бар Que Pasa 

Друкарська, 12

11:00 - 19:00

Кава, десерти, закуски

Світ Кави

пл. Катедральна

09:00 - 17:00

Кава, десерти, сніданки

Моцарт і селера

Пл. Яворського, 2

9:00 - 20:00

Сніданки, супи, пасти

Buffalo Pub 

Вул. Богдана Хмельницького, 15

10:00 - 21:00

Супи, крильця, деруни, вареники, пельмені, бургери 

Ресторан WA Lviv 

Вул. Князя Романа, 7 

10:00-19:00

Заклад спеціалізується на азійській кухні.

Маменорі

Вул. Братів Рогатинців, 4

12:00-19:00

Суші та інші азійські страви

Ахалі

Вул. Джохара Дудаєва, 7 

12:00 - 20:00 

Грузинська кухня: хінкалі, хачапурі, шашлик, оджахурі

Криївка 

Площа Ринок, 14

11:00 - 20:00

Українська кухня

Львівська копальня кави

Пл. Ринок, 10

10:00 - 19:00

Кава, десерти

Grand Cafe Leopolis 

Площа Ринок, 1

10:00 - 20:00

Кава, сніданки, десерти

Кілішкова 

Пл. Ринок 16

09:00 - 20:00

Суп і чай безкоштовно, є також кава, сендвічі, равлики

Пструг, хліб та вино

Вул. Братів Рогатинців, 49

12:00 - 20:00

Риба і канапки (+доставка Glovo) 

Кафе Bubble Waffle

Вул.Театральна 20

Щодня 11:00-19:00

Бельгійські вафлі з начинками

Про те, що підприємці Львівщини мають повернутися до роботи, сьогодні також заявив керівник Львівської військової адміністрації Максим Козицький. Він закликав підприємців та власників бізнесу повернутися до роботи попри те, що вже два тижні область допомагає війську та внутрішньо переміщеним особам. 

«Працюйте! Українцям потрібна робота. Ваші працівники мають отримувати зарплату, а місцеві бюджети – ваші податки та надходження. Бо так само зарплату мають отримувати освітяни і комунальні підприємства. Громади мають жити. Саме тепер Львівщина мусить стати економічною опорою для України», – сказав Максим Козицький.

Нагадаємо, що Росія розпочала вторгнення в Україну 24 лютого. За словами міського голови Львова, до міста прибули уже понад 200 тисяч переселенців із територій, де тривають зараз обстріли і бої, однак місто потребує допомоги у міжнародних організацій, оскільки вже працює на межі своїх можливостей.

 

Роман Тищенко-Ламанський

Головне фото: Євгеній Кравс
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!