На правах реклами
Фото: ELEKS

Фото: ELEKS

Баланс і підтримка. Компанія ELEKS стала лідером серед ІТ-компаній, дружніх до родин

3087 0
Коли робота з дому стала новою нормою, то у компанії зрозуміли, що межі «дім-робота» стираються повністю. Не рідкістю стала поява дітей співробітників під час робочих онлайнових зустрічей в Teams, адже садочки і школи також працювали віддалено або були повністю закриті. Фактично родини спеціалістів ELEKS стали частинкою компанії. Тvoemisto.tv розпитало, як це – бути компанією, дружньою до родин.

IT-компанія ELEKS посіла перше місце серед ІТ-компаній, дружніх до родин та друге місце у загальному рейтингу компаній, дружніх до родин, учасниками якого стали 50 компаній з 16 галузей економіки. Цей рейтинг визначає лідерів, які впроваджують політики рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, балансу роботи і сім’ї. Ми поспілкувалися з представницею компанії Катериною Андрущенко, Head of Employee Relations, щоб зрозуміти, чому для бізнесу важливо впроваджувати додаткові програми, які поширюються не лише на колег, а й на їхні сім’ї.

 

Розкажіть, будь ласка, що ваша компанія робить для родин спеціалістів?

Минулого року, коли робота з дому стала новою нормою, ми в компанії зрозуміли, що межі «дім-робота» стираються повністю. Багато з наших колег ділилися, що працюючи вдома, довше засиджуються за робочими завданнями, тож менше часу мають на відпочинок та якісне спілкування з рідними. Не рідкістю стала поява участі дітей співробітників під часу робочих зустрічей у Teams, адже садочки і школи також працювали віддалено або були повністю закриті. Фактично родини спеціалістів ELEKS стали частинкою компанії. 

У нас і до пандемії були різноманітні програми для підтримки працюючих батьків, але з приходом коронакризи, ми зрозуміли, що варто їх розширити, створити комфортні умови праці, допомогти елексівцям попіклуватися про рідних.

Наприклад, ми пропонуємо нашим спеціалістам придбати медичну страхівку за особливими умовами. Або ж, як тільки в Україну прийшли перші вакцини, ми запропонували елексівцям та членам їхніх сімей вакцинуватися в офісах, де представлена компанія.

Також у нас існує внутрішня платформа ELEKS Parents – це неформальний простір для спілкування батьків, де вони обмінюються рекомендаціями, обговорюють важливі питання щодо дітей, на платформі вони також дізнаються новини компанії і активності для родин, які пропонує ELEKS.

До пандемії в нас регулярно відбувалися свята для родин, а зараз ми перевели всі активності в онлайн-простір, і даруємо подарунки до Дня дітей та Дня Святого Миколая. Також компанія фінансово підтримує жінок, які йдуть у відпустку по народженню дітей, надає додаткові заохочення для спеціалістів з нагоди інших подій у родині.

Крім того, в нас є додаткові заохочення для наших спеціалістів з нагоди народження дітей та одруження.

Ми також підтримуємо родини, у яких стались нещасні випадки.

Хочу також відмітити, що компанія досить гнучка у своїх робочих процесах і це зручно для працюючих батьків. Ми можемо забезпечити колегам зайнятість і на 1-2 години, наприклад. Це особливо актуально для мам у декретній відпустці. Ми завжди йдемо назустріч спеціалістам, якщо є потреба приділити час лише родині.

Також вагомим кроком для нас стало підписання Декларації задля гендерної рівності та запобігання домашньому насильству.

Чому компанія інвестує час та ресурси в такі активності?

Нам важливо створити якісні і комфортні умови для елексівців, оскільки інтелектуальна робота потребує значних затрат енергії та часу.  

Ковідна криза показала нам, наскільки здоров'я важливе і які ми вразливі. Тож якщо ми, як компанія, можемо сприяти тому, щоб наша команда була більш уважною до себе та своїх рідних, то варто це зробити. 

Всім приємно працювати з позитивними і натхненними людьми, та у житті бувають різні ситуації. Хочеться, щоб наші спеціалісти не залишалися мовчки наодинці з труднощами, а знали, що компанія може їх підтримати, надаючи різноманітні можливості.

Необхідність поєднання робочих та сімейних обов'язків додає навантаження працюючим батькам. Такий тиск обов'язків та відповідальності може призвести до вигорання і навіть припинення співпраці спеціаліста з компанією. Звичайно ж, ми не зацікавлені у такому розвитку подій, тому пропонуємо елексівцям інструменти на випередження. А саме: у нас є розроблена програма well-being, яка включає в себе лекції на такі теми як здоровий спосіб життя, якісне харчування, фінансова грамотність. Задля профілактики вигорання у нас є групові заняття з психологом. 

 

Організатори рейтингу відзначили ваш проєкт “Kids Month”. Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю активність. Чому, на вашу думку, він справив враження?

Влітку, коли розпочалися канікули, а карантинні обмеження ще були в силі, у нас виникла ідея допомогти колегам-батькам вивільнити трішки часу на себе. Наш відділ запропонував різні активності для дітей впродовж червня і частково навіть деякі ініціативи мали у липні. 

Спершу ми розподілили всіх дітей по вікових категоріях і для кожної категорії запропонували активності: уроки англійської, майстер-класи з поробок і малювання, 5 лекцій від музею “3 після опівночі”, IT Online Camp. 

Діти вивчали комп’ютерну грамотність, створення презентацій, графіку, фото- та відеомонтаж, створення електронної пошти, базових сайтів, інфографіки, роботу з основними програмами Microsoft, створення сайтів (html, css), WordPress, 3d-проектування, вступ до створення комп’ютерних ігор. 

Ми також не могли залишити дітей без сюрпризів, тож всім замовили брендовані подарунки.

Як результат, діти були щасливі поринути у світ батьків, дізнатися більше про їхню роботу та в інтерактивному форматі разом проводити час, а батькам було цінно, що компанія запропонувала цікаві формати дозвілля для їхніх дітей та об'єднала сім’ї на спільних активностях.

Напевно, саме це привернуло увагу організаторів.

 

Які з програм для родин можна назвати нормою галузі?

Зараз все настільки швидко змінюється, тож складно говорити про якусь норму галузі. Ми живемо тепер в епоху невизначеності і те, що було нормою вчора, сьогодні вже неактуально.

Проте, я помітила, що досить поширеними практиками у компаніях, представлених у рейтингу, були: дисконти на пакети медичного страхування для родин спеціалістів, вихідні дні та виплати при народженні дитини, додатковий вихідний при одруженні, сімейні дні.

 

Що для вас перемога в рейтингу?

Для нас участь у рейтингу – це можливість порівняти себе з іншими гравцями ринку, зрозуміти, наскільки актуальні наші практики, що цікавого є ще на ринку, про що ми не знаємо, отримати зворотній зв'язок від експертів та галузі.

Завдяки рейтингу ми з командою актуалізували наші практики в компанії і зрозуміли, що вони вже "зашиті" на рівні цінностей – вони про турботу, гнучкість, гарні умови для працюючих батьків, добробут та соціальну відповідальність.

Також рейтинг – це розвиток, адже ми мали нагоду попрацювати над зворотнім зв'язком експертів і розробити кроки для вдосконалення наших програм. Тому дякуємо організаторам за таку нагоду і досвід, а нашій команді дякую за залученість та підтримку.

Чим важлива практика"дружності до сімей"

Спеціалістка ELEKS, мама учня 6-класу каже, що їй дуже зручно працювати у компанії, де розуміють і враховують потреби її сім'ї.

«Мені подобається, що компанія дає можливість співпрацювати віддалено і за гнучким графіком. Це дуже зручно, особливо коли садочки та школи час від часу закривають на карантин, чи діти повертаються до дистанційного навчання. Також я ціную можливість застрахувати своїх рідних за програмою корпоративного медичного страхування і бути спокійною, що за потреби ми можемо отримати якісну медичну допомогу».

Психологиня Наталія Раїник каже, що така практика "дружності до сімей" є дуже актуальною, оскільки позитивно впливає не тільки на самих фахівців, а й на результат роботи цієї компанії загалом. 

«Те, що компанія ставиться лояльно до сімей своїх фахівців – це дуже позитивна практика. Взагалі в ІТ-сфері є тенденція, коли компанії конкурують між собою за спеціалістів. Завдяки різним бонусам і перевагам вони намагаються їх втримати. В Україні є чимало добре прописаних законів, які, наприклад, дозволяють брати відпустку людині, якщо її дитина хворіє, але на практиці це рідко застосовується. Тому підтримка керівниками компаній своїх підлеглих та їх родин є однозначно великим плюсом», – пояснює Наталія Раїник.

Психологиня пояснює, що якщо у людей налагоджений баланс «особисте життя – робота», вдома все в порядку, то й працювати такий спеціаліст буде значно ефективніше.

«Думаю, у тих компаніях, які потрапили у рейтинг, також залучають психологів. Наприклад, у скандинавських країнах досить лояльне ставлення керівників фірм до свого персоналу. Там батьки мають багато різних переваг, навіть можуть приходити на роботу з дітьми, оскільки роботодавці створюють для цього умови. Будь-хто з нас обере те місце праці, де отримає бонуси, де керівники практикують програми лояльності, щоб бути дружніми до родин своїх спеціалістів», – пояснює психологиня Наталія Раїник.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!