Мрія про велике. Навіщо у Львові хочуть об’єднати Охматдит і Чорнобильську лікарню

8027 0
Після реорганізації двох лікарень у Львові має запрацювати єдиний центр медицини дитинства.

Комісія з охорони здоров’я Громадської ради при ЛОДА 10 жовтня зібралась обговорити об’єднання двох обласних дитячих медичних закладів — лікарні «Охматдит» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру, відомого як Чорнобильська лікарня. Журналістка Tvoemisto.tv побувала на зустрічі і розповідає, чому і як хочуть реорганізувати лікарні, що буде з працівниками та з приміщеннями, а головне — з пацієнтами.

Напередодні в мережі почали ширитись чутки, що «Охматдит» закриють, ліквідують, а приміщення продадуть. Згадували навіть братів Дубневичів, які давно намагаються забудувати ділянку неподалік. А за пів години до початку обговорення голова ЛОДА Маркіян Мальський на своїй фейсбук-сторінці написав, що ЛОДА відкликала поданий до Львівської облради проєкт рішення про об’єднання медзакладів, бо він потребує експертного обговорення.

Коли виникло питання про обєднання

Уперше львів’янам повідомили про плани на об’єднання двох дитячих медзакладів 17 вересня під час відкритого інтерв’ю, організованого Tvoemisto.tv. Ірина Микичак сказала, що департамент охорони здоров’я ЛОДА з такою ініціативою звернувся до ЛОР, як до власника обох закладів. Наступного дня профільна комісія облради повідомила, що підтримує таке рішення.

Втім, як сказала під час обговорення 10 жовтня Ірина Микичак, у медичному середовищі, зокрема в Українському лікарському товаристві (УЛТ) та в колективах «Охматдиту» та ЗУСДМЦ, про об’єднання дискутували ще від серпня.

«Відбулась низка зустрічей обох колективів, педіатри зустрічались з педіатрами, анестезіологи з анестезіологами тощо. Загалом ми дійшли порозуміння», — сказала Ірина Микичак.

Читайте також: Хвороба-детектив. Як діагностувати ревматизм та навчитись з ним жити

4 жовтня відбулось засідання УЛТ, на якому також обговорювали об’єднання.

«Варто додати, що колективи обох лікарень знайшли порозуміння та не проти об’єднання», — ішлося тоді в повідомленні товариства.

Під час обговорення присутні також зазначили, що питання про об’єднання виникло ще наприкінці травня, коли директоркою «Охматдиту» ще була Мар’яна Возниця, яка зараз очолює Західноукраїнський департамент НСЗУ. І Олександра Бурда, яка зараз керує «Охматдитом», і Андрій Синюта — керівник ЗУСДМЦ, зазначили, що протестів у колективах досі не було.

Для чого обєднувати дві лікарні

Під час виступу на учорашньому обговоренні Ірина Микичак назвала кілька причин для об’єднання. Перш за все, ідеться про перехід з 2020 року на нову систему фінансування медзакладів НСЗУ. Про це ж говорили і Олександра Бурда та Андрій Синюта.

«НСЗУ не оплачуватиме ліжкомісця і не платитиме за стіни. Оплачуватимуться конкретні послуги, надані пацієнтам. Однією з рекомендацій НСЗУ є концентрація медпослуг, щоб не розпорошувати фінансування», — сказала Ірина Микичак.

Вона додала, що міська клінічна дитяча лікарня Львова, що на вул. Орлика, та «Охматдит» практично дублюють одна одну за переліком послуг. А от Чорнобильська лікарня має інше, більш спеціалізоване, спрямування. Тож якщо об’єднати ЗУСДМЦ і «Охматдит», лікарні підсилять одна одну, вважає Ірина Микичак. А лікарня на Орлика виконуватиме ті ж функції, що і раніше.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Так, Чорнобильська лікарня спеціалізується на дитячій онкології та онкогематології , а «Охматдит», наприклад, має потужне неонатологічне відділення, якого немає в ЗУСДМЦ, та спеціалізується на ургентній допомозі. Відтак, зазначила Ірина Микичак, лікарням не доведеться замовляти послуги одна в одної, а все буде в одній структурі.

Також чиновниця пояснила, чому ідеться про те, що об’єднаний заклад функціонуватиме під вивіскою Західноукраїнського медцентру. За її словами, ідеться про медичний маркетинг, адже лікарні також стають учасниками ринку і мають продавати свої послуги пацієнтам, аби отримувати належне фінансування від НСЗУ. ЗУСДМЦ відомий далеко поза межами Львівщини, його сприймають, попри профільну спеціалізацію, як потужний заклад регіонального рівня. Відтак, така назва зможе привабити пацієнтів.

А що ж нова лікарня?

Про амбітні плани на будівництво у Львові абсолютно нової лікарні, що відповідатиме усім найсучаснішим вимогам, говорять не перший рік. У місті немає жодної лікарні, що була б збудована за часів незалежності, мала би сучасну — спеціально розроблену для медзакладів — вентиляційну систему та враховувала усі нюанси надання меддопомоги і з точки зору лікарів, і, що основне, пацієнтів. За словами Андрія Чабана, у програмі соціально-економічного розвитку Львівщини на 2020 рік навіть закладені кошти на початковий етап виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва такого медцентру.

Залежно від того, як складеться доля «Охматдиту» та Чорнобильської лікарні (заклад був створений у 90-х для надання спеціалізованої допомоги дітям, які постраждали через аварію на ЧАЕС), є два варіанти майбутньої лікарні.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

«На розгляді є дві земельні ділянки, що у власності Львівської облради. Якщо лікарні обєднають, то будівництво будуть планувати на ділянці 5,8 га біля обласного перинатального центру. Якщо ж все залишиться, як є зараз, то лікарню будуватимуть на меншій ділянці на вул. Дністерській біля ЗУСДМЦ», — розповіла Ірина Микичак.

У новому центрі має бути все те, що могла би мати об’єднана структура «Охматдиту» і Чорнобильської лікарні.

За оптимістичними прогнозами, новий центр мали би збудувати за 5 років, щонайбільше — за 7. За песимістичними — років за 10.

Що буде з людьми і приміщеннями

І в департаменті охорони здоров’я ЛОДА, і в управлінні майном спільної власності ЛОР, і в ЗУСДМЦ спростовують інформацію про ліквідацію «Охматдиту» і кажуть, що він залишиться у своїх приміщеннях на Лисенка, допоки у Львові не збудують новий регіональний центр дитячої медицини.

Як зазначив під час обговорення начальник відділу економіки Управління майном спільної власності ЛОР Андрій Чабан, у вівторок, 8 жовтня, профільна комісія ЛОР оновила рішення про об’єднання лікарень, додавши до нього два пункти.

«По-перше, додали пункт про те, щоб забезпечити працевлаштування усіх, хто зараз працює в обох лікарнях. А по-друге, виготовити проєктно-кошторисну документацію на будівництво нового регіонального центру дитячої медицини», — сказав Андрій Чабан.

Читайте також: Менше черг, більше пацієнтів. Що змінила медреформа у Львові

Ірина Микичак додала, що пропонується ввести мораторій на працевлаштування нових спеціалістів в обидвох закладах, аби перед створенням нового, об’єднаного, штат не збільшився на 100 людей. За її словами, проєкт штатного розпису об’єднаного закладу має затвердити управління майном спільної власності.

Щодо приміщень, зазначили в ЛОДА і ЛОР, до будівництва нового регіонального центру медицини дитинства все залишиться на своїх місцях. Жодного продажу приміщень не буде. А коли запрацює новий центр і туди переведуть колектив, власник вирішуватиме долю вивільненого майна.

Що має бути після обєднання

За словами Ірини Микичак, планується, що в межах закладу буде низка платформ — клінік.

«Це клініки педіатрії, хірургії, травматології та ортопедії, онкології, променево-інструментальних досліджень, об’єднана діагностична лабораторія тощо. Також планується створити кілька нових відділень. Тобто нічого скорочено не буде — навпаки, розвиватимемо. Єдине, де будуть втрати, це адміністрація — двох директорів, 10-ти заступників і двох бухгалтерій не буде», — розповіла вона.

Також місто потребує стаціонарного дитячого хоспісу. А ще планується виокремити напрямок урології, дерматології та розвивати нейрохірургію. Такі фахівці, каже Ірина Микичак, у Львові є, але їх все ще бракує. Окрім того, додала вона, не буде двох пралень і двох харчоблоків — ці послуги вигідніше отримувати по аутсорсингу.

Читайте також: Страхова медицина у Львові. Як повернути гроші за лікування

Основна мета об’єднання — концентрація медичних послуг в одній структурі, послуги якої оплачуватиме НСЗУ. Тоді, кажуть ініціатори, не треба буде купувати окремо реактиви для двох лікарень, як і обладнання.

«І не забуваймо про наших закордонних інвесторів, які постійно допомагають нам обладнанням та матеріалами. Мене часто питають, чому у нас на Львів є аж три таких великих дитячих заклади, коли, наприклад, в Канаді на одне 15-мільйонне місто є один дитячий центр», — додала Ірина Микичак.

За її словами, про об’єднання заговорили зараз для того, щоб до часу будівництва нової лікарні у Львові колектив вже був сформований та спрацьований.

Що непокоїть колектив «Охматдиту»

Під час свого виступу Олександра Бурда, яка керує тепер «Охматдитом», хоч і зазначила, що спротиву об’єднанню в колективі не було, втім додала, що є низка речей, що людей непокоять. Зокрема, працевлаштування. Також у колективу виникло питання, чому «більше має приєднуватись до меншого», адже в «Охматдиті» є більше ліжкомісць, хоча, за словами Ірини Микичак, приміщення досить малі і не відповідають сучасним вимогам.

На ці запитання колектив отримав відповідь, що всі робочі місця будуть збережені, а фінансування від НСЗУ не передбачає утримання ліжкомісць. З цим вже розбиратиметься лікарня відповідно до того, скільки отримає коштів, а також — Львівська облрада, на балансі якої перебуває заклад.

«Тут не йдеться про те, хто більший, хто менший, чи щось таке. Ідеться про те, що в обох лікарнях є фахівці, база, можливості, що за умови об’єднання дозволять створити новий надпотужний центр, якого в Україні досі немає і який надаватиме висококваліфіковану допомогу широкого профілю», — сказала Ірина Микичак.

«Невже кожному з нас, медиків, не соромно, що ми досі не маємо такого медичного центру? Не соромно, в яких умовах ми працюємо і приймаємо пацієнтів, і ми не хочемо цього змінити? Давайте помріємо про велике і докладемо зусиль, щоб це реалізувати», — сказав у свою чергу директор ЗУСДМЦ Андрій Синюта.

Чому проти виступають громадські організації

Перше, про що говорять львівські громадські активісти, це те, що приміщення «Охматдиту» продадуть.

«Чому завжди все реорганізовують лише в елітних районах, де є земля?», — спитала голова ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева.

Також вона розповіла, що протягом минулих двох тижнів ГО отримало величезну кількість звернень від батьків, які налякані тим, що «Охматдит» закриють. Тож Олена Пономарева сказала, що зареєструвала петицію проти «закриття “Охматдиту”», закликала всіх її підписувати і залишила залу, де відбувалось обговорення.

Інша львівська громадська активістка Зоряна Іванків зазначила, що конкуренція між медзакладами — це добре, саме так виживають найсильніші, тож нащо їх об’єднувати? Окрім того, за її словами, «Охматдит» зараз не має повноцінного керівника, тому ЗУСДМЦ його «переборе» — а хіба колектив цього хоче? Вона запропонувала дочекатись призначення нового директора «Охматдиту», а також — виборів нової облради, що мають відбутись вже наступного року. Заклики відкласти розгляд питання на невизначений термін викликали оплески у залі.

Представники колективу «Охматдиту», знову ж таки, говорили про своє майбутнє працевлаштування, про те, скільки є ліжкомісць у лікарні, та неефективне використання коштів, наприклад — на дорогі вікна спеціальної конструкції. Після низки таких виступів слово знову взяла Ірина Микичак.

«Тут є три-чотири людини, які мають фахову освіту в галузі економіки закладів охорони здоров'я. І мені прикро, що колектив, який в цьому не розбирається, хоче керувати, і що люди з вищою освітою, до того ж із медичного середовища, не розуміють, про що ідеться. Тож пускаємо вас у вільне плавання. У 2020 році розпочнеться реформа і нове фінансування, тоді кожен виживатиме сам», — сказала Ірина Микичак і залишила залу.

На початку обговорення, коли сказали, що Маркіян Мальський відкликав проєкт рішення, Ірина Микичак зазначала, що її департамент був ініціатором проєкту і вона свого підпису не відкликала.

Андрій Чабан з управління майном спільної власності також говорив, що лише Львівська облрада, якій належить майно, може ним розпоряджатись, тож депутати розглядатимуть це питання незалежно від думки ЛОДА. Ірина Микичак сказала, що жодних питань на сесії не ініціюватиме і не рухатиме це питання, оскільки, на її думку, обговорення показали, що дискусія — передчасна, хоча попередні зустрічі вказували на інше.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!