Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

Два Львова. Як минуло перше онлайн-обговорення здорожчання проїзду в міському транспорті

10867 0
Міські перевізники, і приватні, і комунальні, учергове заговорили про необхідність підняття тарифу на проїзд у Львові. Це стосується і маршруток, і тролейбусів та трамваїв. Як і годиться, міська рада покликала львів'ян на обговорення цього питання. Уперше це відбулося онлайн – через Zoom. У сесійну залу прийшли тільки чиновники, депутати і журналісти. Tvoemisto.tv розповідає, як минули слухання і що це означає для гаманців львів'ян.

50 cents

Львівські перевізники кажуть, що економічно обґрунтований тариф на проїзд у міських автобусах становить 13-15 грн за поїздку. Але, наголошують, ідеться про суму, що мають отримувати перевізники, а звідки – від пасажирів чи від міської ради – не принципово.

Читайте також:  У Львові заявили, що проїзд у трамваях і тролейбусах має коштувати 12,5 грн

«Жодне цивілізоване місто повністю тариф на мешканців не покладе», – каже голова правління АТП 14630 Ігор Самардак, ніби передбачаючи обурення містян через безликі квадратики у Zoom.

У своїй промові полум'яні слова про те, як «богданоли» врятували Львів під час пандемії та про безкінечне зростання цін, він також висуває оригінальну тезу про те, що «за тариф мають платити всі: і хто їздить автомобілем, і хто ходить пішки, і туристи». Ідеться, вочевидь, про податки і збори, що ідуть до міського бюджету, але це наше припущення – Ігор Самардак цього не пояснив.

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка каже, що перевізники подали економічно обґрунтований тариф до органів Львівської міської ради, але скільки будуть платити львів’яни – це зовсім інша справа.

«Є тариф, що повинен оплачувати пасажир, а є економічно обґрунтований тариф. Чиновники і депутати повинні зважити можливості львів’янина і бюджету та визначити, скільки грошей буде компенсовано, а скільки платитиме пасажир», – аргументує він.

Читайте також: На Львівщині зросла вартість проїзду у приміських маршрутках

Директор компанії «Успіх-БМ» Юрій Мельник, схилившись над трибуною, втомленим голосом говорить, що перевізникам головне – дожити до впровадження електронного квитка. Він розповідає, що фірма взяла кредит, аби оновити свій транспорт, і готова робити це надалі, але до е-квитка з тарифом у 7 грн може і не дожити.

Директор комунального АТП-1 Орест Хамула багато разів говорить про економічне обґрунтування, ціни на пальне, зарплати і тому подібне. Також скаржиться на те, що прийшла весна і водії виїжджають на заробітки за кордон.

Водночас Андрій Свищо, який керує львівським електротранспортом, говорить, що підприємство омолоджує кадри – йому це вдається. А ще він каже про космічні суми на обслуговування одного трамвая чи тролейбуса у рік – ідеться про майже півтора мільйони гривень на одиницю. Тож, зазначає він, проїзд в електротранспорті має коштувати стільки ж, скільки в автобусах.

З якого краю хата

Головують на обговореннях заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк та директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець. Виступає також заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий.

З трибуни він бравурно розповідає, що у Львові є аж 632 одиниці громадського транспорту, з яких 217 – великі автобуси. Також говорить, що місто купує новий транспорт. Але торік чомусь місто отримало лише 50 нових тролейбусів, а тендер на закупівлю сотні автобусів, що Львів ще з 2017 року планує купити у співпраці із Європейським інвестиційним банком у межах проєкту «Міський громадський транспорт України», узагалі «завис».

Громадським транспортом, за словами Андрія Білого, у Львові користуються 50% мешканців – так кажуть дослідження. Вони сподіваються на надійність цього транспорту, а місто задовольняє цю потребу через покращення транспортної мережі, реконструкцію доріг, колій, мереж для електротранспорту. Втім, більшість проєктів, про які говорить Андрій Білий – все ще лише проєкти.

Львів’янин Мар’ян у зумі запитує, чому тариф на перевезення обговорюють нині, а не тоді, коли запрацює електронний квиток, що дозволить обліковувати кількість пасажирів та коштів.

Читайте також: Коли у Львові можуть відновити курсування нічних автобусів

«Електронний квиток не буде у червні, ми почнемо його тестувати можливо на окремих маршрутах. А питання про тарифи піднімається нині тому, що деякі перевізники кажуть, що транспорт може зупинитись», – відповідає Андрій Білий.

Його швидко перебиває Ірина Маруняк, яка запевняє, що транспорт не зупиниться.

«У нас є свідомі перевізники і вони будуть возити львів’ян. Ми з громадою хочемо обговорити коригування тарифу, бо правильно ставлять питання перевізники. Хочемо почути думку громади», – говорить вона.

Мешканці, як і на багатьох-багатьох попередніх слуханнях та обговореннях, скаржаться переважно на чистоту в транспорті, графік руху, поведінку водіїв, відсутність контролю за обігом коштів.

Ірина Маруняк на все спокійно відповідає, що транспорт щодень перевіряють, а недобросовісних перевізників за порушення штрафують. Андрій Білий додає, що у місті планують «обладнати контролерів спеціальним обладнанням» (?!), щоб вони могли повідомляти про стан рухомого складу.

Пані Марія каже, що живе на вулиці Богдана Хмельницького і щодня їде на роботу маршруткою.

«Це б’є по моєму бюджету нині, а що буде, коли проїзд коштуватиме 14 гривень? Понад 700 гривень щомісяця я витрачатиму на проїзд, як мінімум. Це дуже багато для мого бюджету. Я працюю на пів ставки у медінституті», – каже вона.

Чоловік, який представився керівником Спілки захисту прав громадян, чи не єдиний звертає увагу чиновників та перевізників на власне тему обговорення – обґрунтування підвищення тарифів. Зокрема, він питає, чому АТП-1 випускає на маршрути не більше 130 автобусів у день, а в обґрунтуванні ідеться про 270 одиниць транспорту.

«Послуга – це дія. Розрахунок – це папір. Потрібно платити за реально надану послугу, а не за розрахунки на папері», – говорить чоловік.

Також його дивує сума на зарплати в АТП-1, за розрахунками, становить 23 млн грн, а середня зарплата на підприємстві – 20 тисяч гривень. За словами директора підприємства Ореста Хамули, в АТП-1 є 550 водіїв – це 73% штату.

Після трьох годин обговорення вирішують, що у міськраді пдготують проєкт рішення для виконавчого комітету. Однак перед тим ще проведуть консультації та наради, аби оцінити результати нинішньої події. 

Далі цей проєкт рішення  розмістять на сайті міської ради за 10 днів до засідання виконкому, упродовж яких люди зможуть проаналізувати його і подати свої пропозиції. Тоді рішення відправлять в Антимонопольний комітет, щоб він дав свої висновки. І лише тоді проєкт рішення зможуть винести на розгляд виконавчого комітету для коригування тарифу, пояснює Ірина Маруняк.

Вікторія Савіцька, Олександра Бодняк 

Фото Вікторії Савіцької

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!