Фото: christian-money-growth

Фото: christian-money-growth

Чому дистанційне навчання – це не так погано. Виші Львова розпочинають навчальний рік у час пандемії

7085 0
Університети у Львові помалу розпочинають навчальний рік. Міносвіти рекомендувало їм змішаний формат навчання, де лекції мали би відбуватися в онлайн-режимі, а практичні (самостійні, модулі тощо) – в аудиторіях. Що змінилося у львівських вишах, у якому форматі вони стартували чи планують починати роботу та як це може відобразитися на студентах, Tvoemisto.tv розпитало адміністрації навчальних закладів міста.

На місяць раніше

Відповідно до рекомендацій Міносвіти, студенти-першокурсники та магістри першого року мали б вийти на навчання із 1 вересня, а усі інші – з 15 числа. Окрім цього, лекційні і практичні заняття радили проводити вдома і у закладах відповідно, аби уникнути скупчення людей. Український католицький університет у Львові дещо трансформував ці правила для себе. Зокрема, навчальний рік тут розпочали раніше – ще минулого місяця. Як розповідає Tvoemisto.tv заступник проректора УКУ з науково-педагогічної роботи Дмитро Шеренговський, в УКУ не хотіли, аби студенти чи працівники наражалися на додаткову небезпеку, зважаючи на сезонні зміни, коли загострюються респіраторні захворювання, особливо на зиму.

«Так, до грудня ми завершимо навчання, хоча, традиційно, раніше воно завершувалося під Новий рік», – каже він.

Читайте також: Чому діти у школах будуть хворіти і як на це реагувати адекватно

Окрім цього, не всіх студентів одразу впустили в кампус, а використали гібридну модель та поділили студентів на три потоки.

«Улітку почали навчання магістри другого курсу та студенти 3-4 курсів бакалаврату дистанційно. Вони будуть навчатися до кінця вересня, а потім ми їх замінимо на вступників першого курсу магістратури, бакалаврату та 2 курс. Таким чином робимо «зміни присутності» у виші, щоби не наражати студентів на небезпеку, змешити потоки людей», – додає Дмитро Шеренговський.

Також, за його словами, усі в закладі забезпечені можливістю дистанційного навчання. На  базі платформи Moodle УКУ має окрему систему з розгорнутим дистанційним супроводом, як для студентів, так і для викладачів.

«З опитування, що провели влітку, ми зрозуміли, що є значна кількість студентів і викладачів в групі ризику або ж вони проживають з тими, хто є в групі ризику. Тому ми дали вільний вибір формату навчання. А зовнішні події скасували, деякі – перенесли в онлайн», – розповідає заступник проректора.

Читайте також: Чого я злюся на тих, хто не вірить у Covid-19

Дмитро Шеренговський також говорить, що ще задовго до того, як МОН та МОЗ дали свої розпорядження, в УКУ, зважаючи на досвід закордонних колег, що теж почали вчитися раніше, напрацювали протоколи поведінки. Усі сервіси, які є на базі університету (бібліотека, їдальня, психологічна допомога тощо), перевели ще минулого семестру в дистанційний режим. Так вони працюють і зараз. Наприклад, трапезна – лише для студентів УКУ з обмеженою кількістю місць, де все промарковано, також є доставка для тих, що проживає в колегіумі.

Бібліотека працює у дистанційному режимі, книги можна попередньо замовляти і приходити забирати. Окрім цього, на території закладу є багато відкритого простору, що дозволяє працювати і там.  

«Ми зрозуміли, що скупчення – це найбільший ризик. Водночас повністю онлайнове навчання теж не хотіли робити, адже, як релігійному університету, нам важливо не лише дбати про науку, а й про формаційну програму, програму зростання. І такий формат, коли по-трішки, але всі виходять на навчання в кампус, а потім працюють онлайн і навпаки, видався найкращим», – зазначає він.

На місяць пізніше

Із 1 жовтня розпочне навчальну програму Національний університет «Львівська політехніка». Частково це пов’язують зі вступною кампанією, яку цього року змістили на місяць, а також із необхідністю підготовки до навчання в онлайн-форматі. Про це Tvoemisto.tv розповідає перший проректор Олег Матвійків.

Читайте також: Як у Львові організують навчання з 1 вересня і чи можуть діти із груп ризику не ходити до школи 

Перший курс тут все ж прагнуть вводити в навчання в авдиторному режимі, хоча не відкидають, що лекції потрібно буде проводити віддалено.

«Ми даємо можливість першокурсникам вчитися тут, ділимо їх на підгрупи, щоб не було більше 20 людей. Для всіх інших (2-4 курсів) лекції точно будуть в онлайні, практичні теж, тільки лабораторні, де треба працювати з обладнанням, за можливості, будемо проводити в аудиторіях. Ми все ж інженерний університет, де часто слід використовувати техніку», – каже він.

Бібліотека Львівської політехніки працює в звичному режимі, лише буде вимога до дотримання санітарних рекомендацій у читальних залах. Водночас їдальня, продовжує перший проректор, у виші дуже велика, має три поверхи, які ніколи до кінця не заповнені.

«Тому там теж проситимемо дотримуватися всіх карантинних обмежень, бути в масках і зберігати дистанцію. Принаймні так плануємо стартувати, а потім побачимо, яким буде попит. Якщо в їдальню не будуть ходити, то вона не працюватиме», – додає Олег Матвійків.

Читайте також: Кого відправлять на самоізоляцію, якщо у школі виявлять хворого на Covid-19 . Пояснення МОЗ

Через нововведення, пов’язані з карантином, перший семестр у Львівській політехніці триватиме до кінця січня, хоча раніше він завершувався наприкінці грудня і студенти мали довгі канікули. Тепер же ущільнювати програму не будуть, а канікули будуть всього один тиждень. Другий семестр хочуть розпочати вже 15 лютого.

Додамо, що у Національному університеті «Львівська політехніка» був період, коли навчання розпочинали 15-20 вересня, і тільки першокурсники – 1 вересня, але згодом цю практику скасували та стартували традиційно, як й інші, в перший день осені.

Майже в один час із Політехнікою починає навчальний процес Українська академія друкарства. Із 28 вересня тут в офлайні відбуватимуться практичні заняття, а в дистанційному режимі – лекції. Як розповідає Tvoemisto.tv проректор з навчально-педагогічної роботи Ярослав Угрин, наприкінці місяця адміністрація планує ще раз переглянути ситуацію із коронавірусом у Львові і, якщо місто буде в помаранчевій зоні, то працюватимуть у змішаному форматі. Коли ж буде червона зона, то всі заняття будуть проходити віддалено.

«Щодо роботи їдальні, бібліотеки тощо, то всіх вимог Кабміну, санітарного лікаря і МОЗ будемо дотримуватися. Змінювати маски що три години, дезінфікувати, провітрювати приміщення,  обмежувати кількість людей, що перебувають за столиком, вимірювати температуру працівникам – ми до цього готові», – додає він.

А що у медиків та ЛНУ імені Івана Франка?

Франковий університет продовжив адаптивний карантин до 31 жовтня, однак це не означає, що там призупиняють навчання до того часу. Насправді, відповідно до рекомендацій МОЗ, виш навчатиме студентів за змішаною формою.

«Лекційні заняття відбуваються у дистанційному режимі, а практичні, семінарські та лабораторні заняття – в очному з урахуванням протиепідемічних заходів. Проведення занять в аудиторіях організовували для окремих академічних груп з дотриманням усіх санітарних заходів та обмежень», – каже у коментарі Tvoemisto.tv речник вишу Олег Вівчарик.

Факультетам рекомендували розподіляти академічні групи на підгрупи задля зменшення кількості осіб в аудиторіях. Таку практику уже реалізовують на факультетах.

Окрім цього, в університеті діє пропускний режим із контрольним заміром температури на вході. Завдяки очно-дистиційному формату навчання наразі скупчень людей на входах-виходах немає. Втім, у навчальних корпусах закладу, якщо є така можливість, відкривають додаткові входи.  

Усі корпуси, включно з Науковою бібліотекою та гуртожитками, забезпечили антисептиками. Допуск до роботи та навчального процесу мають тільки ті працівники, які дотримуються вимог щодо маскового режиму і які пройшли температурний скринінг.

Упродовж занять захисні маски дозволили не використовувати. Між заняттями та під час пересування приміщеннями їхнє використання є обов’язковим.

Усі конференції, круглі столи та інші наукові і культурні заходи у час дії карантинних обмежень відбуваються виключно у дистанційному форматі.  

З 1 вересня Наукова бібліотека Львівського університету приймає читачів. Вхід у книгозбірню, як й в усі корпуси, дозволяють лише у масках та після проходження скринінгу. Водночас їдальні почали працювати із 7 вересня з дотриманням санітарних заходів, обмежень та вимог щодо соціальної дистанції.

Додамо, що цьогоріч університет створив умови для дистанційного поселення студентів у гуртожитки. Цією опцією скористалася більшість охочих проживати тут. На вході у гуртожитки обов’язковим є температурний скриніг та масковий режим. Також у масках слід бути в місцях загального користування – кухнях, коридорах тощо. У кожному гуртожитку обладнані окремі кімнати, призначені для ізоляції студентів, у яких є підозра на коронавірус. Крім того, розробили алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з виявленням випадків Covid-19. Зараз доступ до гуртожитків мають виключно тільки ті, хто там проживає.

Читайте також: У МОЗ розповіли, що має бути у шкільних медпунктах під час пандемії Covid-19

Тут, як і у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, навчання розпочинається для першокурсників бакалаврату та магістратури 15 вересня, а для всіх інших (2-4 курсів) – уже стартувало з 1 вересня.

Завідувачі кафедр мали потурбуватися про розклад та такі маршрути руху студентів, що би допомогли уникнути скупчень у коридорах чи в аудиторіях. Впускають до закладів лише студентів та працівників у захисних масках та тих, які не мають підвищеної температури. Антисептики розмістили на вході до всіх корпусів, а також – рідке мило та паперові рушники у вбиральнях.

Окрім цього, для студентів-медиків, відповідно до наказу ректора, мали б включити у навчальну програму всіх дисциплін питання Covid-19. Підсумковий контроль тут теж проводитимуть виключно в онлайн форматі.

Загалом в адміністраціях усіх закладів вищої освіти у Львові зізнаються, що зрозуміли – нічого поганого в дистанційному навчанні нема, і це один із підходів, який можна використовувати. Безпека студентів та працівників – найголовніша, тому слід застосовувати нові можливості для того, аби її гарантувати.

Ольга Коваль

Фото з ресурсів: Freepik та сайтів закладів вищої освіти

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!