фото назар притула

фото назар притула

Як працює перша державна сортувальна станція на Львівщині

6389 0
У Самборі встановили першу з трьох сміттєсортувальних станцій, які торік закупили за кошти державного бюджету. Сортувальна лінія розташована на міському полігоні, а її потужність – 15 тон в годину. Як працює перша на Львівщині державна сортувальна лінія у репортажі Tvoemisto.tv.

На облаштування сміттєсортувальної лінії у Самборі Кабмін виділив гроші ще минулого року. В грудні департамент ЖКГ Львівської ОДА провів тендер, у якому перемогло ТОВ «Хаммель-Україна», власниками якої є Василь Кушинський та швейцарська компанія Astoria Capital Group Gmbh.

Вартість Самбірської сортувальної станції, як і решти двох, становить 5,4 млн гривень. Розташована вона безпосередньо за в’їздом на місцевий полігон, на свіжозалитому бетонному підвищенні. Навколо – чисте поле, проте в стороні міста видніються житлові будинки. Директор департаменту житлово-комунального господарства Назарій Романчук, який і відкривав сортувальну лінію, не зміг точно сказати, яка відстань до найближчих житлових будинків, проте запевнив, що дотримані всі норми та стандарти.

«Нова сортувальна лінія дасть можливість зменшити приблизно на 30% об’єм сміття, який захоронюється на цьому полігоні, дасть можливість додатково створити робочі місця і, звичайно, буде покращувати саму екологічну ситуацію на полігоні, оскільки шкідливі матеріали не будуть попадати в ґрунт», – зазначив Назарій Романчук.

Площа місцевого полігону становить 10 гектарів. Для порівняння, Грибовицьке сміттєзвалище майже в чотири рази більше. Сюди возять сміття безпосередньо з Самбора, а також з навколишніх сіл, кількох ОТГ та Львова. Частка львівського сміття тут найбільша – щоденно це 30-40 тон, при цьому місто і район разом продукують до 50 тон.

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі

На сортувальній лінії працює вісім робітників. Їхнім завданням є розділяти пластикову фракцію, ПЕТ-пляшки, папір, скло та метал. Міський голова Самбора Юрій Грамар відзначає, що саме місто сортує лише ПЕТ-пляшку, хоча запевняє, що ситуація зі сміття у його місті контрольована.

«Відкриття цієї сортувальної лінії дозволить зменшити навантаження на полігон десь близько, як на третину. До того ж, наше комунальне підприємство зможе отримувати додаткові кошти від продажу вторсировини. Крім того, коштами області та державного бюджети ми закупили вісім одиниць спецтехніки», – розповів Юрій Грамар.

Міський голова Самбора Юрій Грамар

На сортувальній станції сміття спершу потрапляє на конвеєр. Для рівномірної роботи станції, відходи скидають поблизу ями і з допомогою трактора подають на конвеєр.

Далі сміття прямує на подрібнювач – це сепаратор барабанного типу з ножами для розірвання пакетів. Тут фракція ТПВ, менша за 50мм , просіюється.

Потім працівники розпочинають безпосереднє сортування тих відходів, які підлягають вторинній переробці. Попри те, що сюди возять здебільшого невідсортовані відходи, робітники лінії відбирають ПЕТ-пляшки, папір, скло та метали. Все решта підлягає захороненню.

Читайте також: Львів'яни не поспішають сортувати. Репортаж з сортувальної лінії у Львові

Варто відзначити, що на полігоні немає необхідних для екологічної безпеки захисних екранів. Втім, полігон намагаються упорядкувати: викопані рови для фільтратів, здійснюється пересипка ґрунтом, формуються схили.

Другу таку сміттєсортувальну станцію встановлять у Новояворівську, а місце розташування третьої поки що невідомо навіть чиновникам. Однак, вони обіцяють знайти для неї місце найближчим часом.

Назар Притула

Фото автора

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!