фото: www.telegraf.in.uа

фото: www.telegraf.in.uа

Їж, що дають. Чи матимуть львівські діти-алергіки окреме меню?

5918 0
Деякі діти їдять не все – і не тому, що вередують. Приблизно кожна десята дитина за статистикою має харчову алергію, і цей відсоток під впливом екологічних та інших чинників невпинно зростає. Не кажучи вже про спадкові хвороби, при яких звичні для нас харчі, такі як хліб, макарони чи горіхи, стають для людини отрутою. Tvoemisto.tv з’ясувало, чи можуть львів’яни, що мають дітей з особливими вимогами до харчування, спокійно віддавати їх до дитячого садка?

«Коли я принесла до садочка список продуктів, які не варто давати моєму синові, одна з виховательок сказала “добре”, а інша відповіла: “В мене двадцять п’ять дітей – я що, за кожним можу встежити?”. Я запитала, скільки з цих дітей алергіки. Виявилося, що двоє», – розповідає львів’янка Марта (ім’я змінено на прохання героїні). Вона переживає за безпеку свого сина-алергіка, який ходить до одного з львівських дитячих садків.

«Якщо я кажу, що для моєї дитини вершкове масло – дуже небезпечний продукт, то в садочку мені відповідають: мовляв, дітям дають хліб, уже намащений маслом. Чи можна давати хліб без масла? “Ну, ви розумієте, раз можуть дати, раз можуть не дати”», – нарікає жінка.  На думку Марти, вихователям і медсестрам просто байдуже.

Із нею не погоджується спеціаліст із питань дошкільної освіти профільного управління Львівської міської ради Наталія Клочко. За її словами, співробітники дитсадків діють за вимогами Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров’я, що ґрунтуються на загальних принципах раціонального харчування й ураховують особливості здоров’я дітей. Дієтичне ж харчування, каже пані Клочко, дитині повинен призначити лікар, а забезпечувати – санаторії та дошкільні заклади санаторного типу.

Отже, якщо дитина потребує особливої дієти, вона повинна вчитись у спеціальному дитсадку, де за нею наглядатиме лікар, коригуючи раціон відповідно до стану її здоров’я… Питання лише в тому, чи вистачить таких закладів на кожну десяту дитину в місті.

«Нещодавно до мене звернулись батьки, щоб створити бодай один дошкільний заклад, у якому функціонуватиме хоч одна група з дітьми, які потребують індивідуального харчування, – розповідає Наталія Клочко. – Та на якій підставі її будуть створювати? Для однієї дитини ми цього зробити не можемо, повинно бути бодай кільканадцять заяв від батьків. Індивідуальне харчування дітей у комунальних дитсадках не передбачене: там є двотижневе меню, затверджене керівником і погоджене з санепідемстанцією».

У Міністерстві освіти і науки відповідальність за норми харчування дітей у дитячих садочках повністю покладають на Міністерство охорони здоров’я, хоч і затверджені вони спільним наказом двох міністерств від 17 квітня 2006 року. На запит «Твого міста» в МОН відповіли, що готувати окремі страви для дітей-алергіків у садочках, де є кількасот дітей, неможливо.

Не бачить у цьому особливої потреби заступник головного лікаря з охорони материнства й дитинства комунальної міської поліклініки №4 Галина Бєлова. За її словами, дітей із такими важкими патологіями, як лактозна чи глютенова недостатність, – коли організм не перетравлює зернові чи молочні продукти, – батьки зазвичай залишають удома. Діти з важкими формами алергії, підтвердженими спеціалістом-алергологом, отримують скерування до дитсадка з обмеженнями щодо певних продуктів.

«Ми можемо видати дитині довідку про те, що в дитсадку вона потребує особливого харчування, – каже Галина Бєлова. – Але батьки зазвичай самі не відправляють туди своїх дітей, бо знають: якщо в садочку щось не доглянуть, то лікування обійдеться дорожче, ніж якби дитина залишалася вдома». Що ж до дітей із легкою формою алергії, то вони, за словами пані Бєлової, особливого меню не потребують – їм достатньо не їсти тих продуктів, від яких їм стає погано.

Проте є й винятки, які засвідчують: дещо залежить від батьків, готових проявляти ініціативу. У дитячому садочку №44 на Сихові діє батьківська рада з нагляду за харчуванням. Батьки можуть долучитись до формування меню, перевіряти якість харчів, скуштувати страви, які пізніше подаються їхнім дітям – для цього в їдальні є контрольні порції.

«У нас є спеціальні зошити, де батьки можуть написати свої відгуки, зокрема й про харчування дітей. Батьки кажуть, що задоволені, часто навіть просять рецепти певних страв, оскільки дітям подобається те, чим їх годують у садочку», – розповідає завідувач садочка Світлана Дрібушко. За її словами, крім супів, каш, котлет на парі та інших традиційних для дитсадків блюд, тут подають дітям особливі страви – наприклад, ковбаски по-львівськи, а в салати з моркви і буряка додають ще й яблука.

Дітей у садку не змушують їсти того, що їм не смакує. «Щотижня робиться моніторинг того, що діти їли, а чого не їли – і якщо багато дітей відмовились від певної страви, значить, ми її замінимо», – говорить завідувач. Проте й тут забезпечити окреме меню дітям із важкими формами алергії не можуть – лише виключити з їхнього раціону небезпечні для них продукти. Адже в тому, скільки й чого можна дати дитині, освітяни обмежені вимогами міністерства.

У 2016 році вартість харчування дитини в дошкільному навчальному закладі Львова – від 21 до 33 гривень на день. 60% цієї суми сплачують батьки, решту компенсує місцевий бюджет. 

фото: socpartnerstvo.org, www.telegraf.in.uа, vch-uman.in.uа

Підготувала Олена Семенюк

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!