Фото умовне | Unsplash

Фото умовне | Unsplash

Кому з цивільних в Україні можуть дозволити носити зброю

1800 0
У Верховній Раді підготували для другого читання законопроєкт №5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю». Tvoemisto.tv пояснює, про що в ньому йдеться та кому з цивільних в Україні можуть дозволити носити зброю.

Як законодавство регулює користування зброєю наразі

Передовсім слід нагадати, кому з українців держава надає право володіти зброю. Отож дозвіл на придбання пристроїв травматичної дії отримують особи з 21-річного віку, зокрема:

  • працівники суду, правоохоронних органів та їх близькі родичі (стаття 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів»);

  • особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві (стаття 2 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»);

  • народні депутати України (стаття 1 Закону України «Про статус народного депутата України»);

  • члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону (стаття 12 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»),

  • військовослужбовці, крім тих, які проходять строкову військову службу (стаття 3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»);

  • державні службовці (стаття 1 Закону України «Про державну службу»);

  • журналісти (стаття 12 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»).

Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку. Мисливська нарізна зброя буде доступною для осіб 25-річного віку. Холодною, охолощеною та пневматичною зброєю можна буде володіти після 18-ти років. 

Кількісно зброя, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її безумовне зберігання. 

Про що законопроєкт №5708 та кому таки нададуть дозвіл на вогнепальну зброю

Перш за все зазначимо, що законопроєкт трактує такі поняття як цивільна вогнепальна зброя та бойові припаси – не заборонені законом для цивільного обігу, які можуть перебувати у власності фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному законом.

Цивільну вогнепальну зброю, в свою чергу, поділяють на категорії:

  • А – автоматична вогнепальна зброя.

  • В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя.

  • С – короткоствольна вогнепальна зброя.

  • D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя.

  • Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Окрім того, законопроєкт №5708 передбачає і створення Єдиного державного реєстру цивільної зброї та появу посвідчень власника зброї. Такий ресурс з’явився у вільному доступі в Україні з 23 червня минулого року. 

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, його метою є посилення дотримання режиму законності в питаннях визначення правового режиму власності на зброю, а також закріплення прав та обов'язків громадян і юридичних осіб щодо зброї.

Ситуація за останні роки із реєстрацією та купівлею зброї на Львівщині

Також Tvoemisto.tv поспілкувалося із керівником Сектору контролю за обігом зброї ГУ НП у Львівської області Віктором Катериною. 

Згідно з наданою інформацією, в 2021 році по кількості дозволів, які видали мешканцям Львівщини, на придбання зброї видали 2 602 дозволи, з них придбали і зареєстрували 2 418 одиниць зброї. В 2022 році Сектор контролю видав 22 135 дозволів,  громадяни ж придбали і зареєстрували 13 854 одиниць. В 2023 році видали 2 830 дозволів, прийшли та зареєстрували 3 558 одиниць зброї. 

«Цифри різні. Можливо, люди після отримання дозволу з тих, чи інших причин, не купляють зброю, а дозвіл має термін у 3 місяці і тому є розбіжність в цифрах», – пояснив керівник Сектору. 

Що ж до здачі зброї, то поліцейський вказав, що зазвичай зброю не здають. 

«Зброя  це коштовна річ. Так щоб «підіть купіть собі зброю, а через пів року відмовляються» – такого немає. Люди здають її у комісійні магазини, перепродують, товариш товаришу може продати чи подарувати. Випадків здачі у поліцію наразі немає».

Що ж до обігу нелегальної зброї, то Віктор Катерина вказав, що працівниками оперативної служби з 2022 по 2023 рік проведено 43 оперативні закупки щодо нелегального продажу зброї. Проте більше інформації не надав, вказавши, що цим займаються інші відділи. 

Що про законопроєкт каже адвокат 

«Найбільше дискусії цього законопроєкту викликає саме спроба народних обранців легалізувати володіння і використання категорії С – короткоствольної вогнепальної нарізної зброї (пістолетів, револьверів тощо). Відповідно до редакції законопроекту, таку зброю зможуть придбати особи, яким виповнилося 30 років і які мають пʼятирічний досвід володіння іншою дозволеною зброєю. Важливо, що можливість придбання такої зброї виникне лише через 5 років після закінчення воєнного стану», – вказав Олег Мицик

Натомість довгоствольною нарізною зброєю пропонують дозволити володіти з 25 років після проходження курсів. Проте щодо нагородної зброї ніяких обмежень немає, а отримати її можуть особи, які досягнули 18 років і жодні з обмежень до них не застосовуються. 

Додамо, що іменна вогнепальна зброя – державна нагорода України для нагородження офіцерського складу Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, а також Державної спеціальної служби транспорту, Бюро економічної безпеки України, поліцейських та державних службовців, які мають офіцерське звання, за визначні заслуги у забезпеченні обороноздатності України, недоторканності її державного кордону, підтримці високої бойової готовності військ, зміцненні національної безпеки, боротьбі зі злочинністю, захисті конституційних прав і свобод громадян, за бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового та службового обов'язку, виявлені при цьому честь і доблесть.

«Окремим проблемним питанням даного законопроекту є заборона носіння короткоствольної зброї її власникам. Відповідно до законопроекту, власникам дозволяється носити таку лише вдома за місцем зберігання або під час занять із стрільби. На мою думку, такий підхід законодавця є дещо прорадянським, тобто наявний панічний страх, що носіння зброї за межами дому призведе до масової стрілянини», – пояснив адвокат. 

Що ж до мисливської вогнепальної зброї, то її можна носити під час полювання в межах мисливських угідь. Інші види зброї можна носити під час участі в спортивних заходах у межах стрілецьких тирів, стрільбищ або стендів.

І хоча травматичну зброю можна носити без обмеження щодо місця, вже за носіння власної зареєстрованої зброї законодавець пропонує запровадити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до трьох років, а також власники зброї будуть зобов’язані повідомляти Національну поліцію про її переміщення. 

«Величезні побоювання викликають норми даного законопроекту щодо фактично необмеженого доступу поліції до власності особи, яка володіє зброєю. Так, згідно законопроекту, поліція може у будь-який час прийти до власників зброї з перевіркою умов зберігання зброї та бойових припасів. Нардепи пропонують запровадити такі перевірки не менше одного разу на три роки або за рішенням суду. Власник зброї зобов’язаний надати доступ до місця її зберігання. У випадку виявлення порушень, поліція видає припис, у разі невиконання якого власника зброї впродовж місяця позбавлятимуть права на володіння зброєю. Іронічним в даній ситуації є те, що особи, які лобіювали легалізацію цивільної вогнепальної зброї, фактично проти ухвалення такого закону в редакції, пропонованій до другого читання. Ухвалення такого закону фактично призведе тільки до розширення «чорного» тіньового ринку зброї. Іншими словами, фраза «кольт вирівняв всіх українців» не буде втілена з даним законопроектом», – підсумував юрист. 

Наразі законопроєкт №5708 перебуває у очікуванні на друге читання з приміткою «потребує доопрацювання» від Міністерства фінансів. Дата, коли він потрапить у порядок денний Верховної ради вдруге, наразі невідома. 

Володимир Федорович

____________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!