10 порад, як розпочати здоровий спосіб життя

10670 0
У Всесвітній день здоров’я пропонуємо кілька психологічних та практичних порад.

Якість і тривалість життя визначає те, що ми загалом робимо. У Всесвітній день здоров’я пропонуємо кілька порад від Міністерства охорони здоров’я, які допоможуть розпочати здоровий спосіб життя та запобігти виникненню різних хвороб.

Отож, пропонуємо кілька психологічних та практичних порад.

Правильно харчуйтеся та зробіть здорове харчування звичкою для усієї сім'ї. Споживайте корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки та горіхи; молочні та кисломолочні продукти; рибу, м’ясо, яйця. Обмежте кількість солі, цукру і жирів.

Читайте також: Дитяча лікарня на Орлика у Львові лікує діток з осколковими пораненнями

Будьте активними. Лише 30 хвилин фізичних вправ в день суттєво зменшать ризик інсульту, діабету та раку, продовжать тривалість та якість життя, поліпшать настрій і самооцінку. Якщо не маєте часу на тренування, вийдіть на прогулянку, зробіть прибирання вдома, змініть звичний маршрут, пройдіться пішки замість проїхати кілька зупинок автобусом, припаркуйте автомобіль трохи далі.

Спіть достатньо. Щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров'я, депресії.

Не куріть. Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Якщо ви палите, з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

Читайте також: Львівський ОХМАТДИТ прийняв 90 дітей від початку війни в Україні

Пийте достатньо води та старайтесь обмежити споживання солодких напоїв. Норма рідини в день для дорослої людини 4% від загальної маси тіла, тобто 2800 – 3000 мл/день при вазі 70-75 кг. Це може бути виключно вода або також рідкі страви, харчові продукти та напої. Не забувайте, що на показники потреби рідини в організмі впливають різні фактори як-от індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища. Головним сигналом та контролером споживання рідини є відчуття спраги.

Не займайтеся самолікуванням. Самолікування може нашкодити. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах, не питайте знайомих, не довіряйте сліпо рекламі – зверніться до лікаря та отримайте правильний діагноз і рекомендації.

Плануйте. Зміна способу життя – тривалий процес. Важливо розподілити його на реальні етапи, які будуть послідовними. Кожен етап – це підготовка до наступного, тому не варто поспішати або пропускати їх.

Ставте позитивні цілі. Науковці стверджують, що довготривалі зміни найбільш ефективні, якщо підтримуються позитивним настроєм. Будь-яка зміна способу життя має бути значущою та приємною, при цьому слід уникати слів «добре» чи «погано».

Читайте також: Як не втратити зв'язок у випадку надзвичайної ситуації

Визначайте конкретні цілі. Експерти кажуть, що досягти цілі легше, якщо є чітке формулювання, наприклад, займатися спортом 30 хв щодня. Але важливо не перевантажувати себе.

Стежте за настроєм. Для успіху є важливими лікування основних психологічних проблем та вивчення кращих механізмів керування стресом та поганим настроєм. Наприклад, багато-хто схильний переїдати, коли нервує. Це може перешкоджати правильному харчуванню та здоровому способу життя. Якщо не можете впоратися самостійно, у цьому допоможе лікар, який проаналізує ваші звички та допоможе порадами.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!