12-річна освіта повернеться до шкіл. Що зміниться у навчальному процесі

7853 1
Міністр освіти і науки Сергій Квіт підтвердив наміри Міністерства щодо переходу на 12-ти річну шкільну освіту та спрощення навчальних програм. Відтак Повну середню освіту діти здобуватимуть впродовж 12-ти років за схемою на 5+4+3, а шкільні програми та навчальні плани будуть розвантажені. Про це на своєму Facebook повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський.
фото: osvita.ua, mukachevo.net

фото: osvita.ua, mukachevo.net

«Існуючу систему освіти чекають важливі зміни. Школи перейдуть на 12-річну освіту», - повідомив Сергій Квіт під час зустрічі з учнями та вчителями маріупольської школи №5. Він також підкреслив, що одним із важливих завдань Міністерства освіти є спрощення навчальних програм, оскільки молодша і старша школи настільки перевантажені інформацією, що діти не встигають зацікавитися навчанням.

За результатами роботи груп експертів, які працюють над проектом Концепції розвитку освіти на 2015-2025 роки та проектом рамкового закону про освіту, що відбулася 20 грудня, заступник міністра освіти і науки Павло Полянський підсумував. що діти здобуватимуть середню освіту за схемою 5+4+3

Повну середню освіту діти здобуватимуть впродовж 12-ти років, а шкільні програми та навчальні плани будуть розвантажені.  Зокрема, заступник міністра оприлюднив схему структури освіти, що має бути впроваджена в Україні після ухвалення рамкового закону про освіту.

Дошкільна освіта триватиме до досягнення 6-ти річного віку, після чого дітей зараховуватимуть до шкіл. Навчання у початковій школі триватиме 5 років, від 6 до 11 років, та матиме однаковий базовий стандарт для всіх. З 6-го класу розпочинатиметься навчання у базовій школі, що триватиме 4 роки. В ній буде збільшуватися кількість предметів, а після завершення 9 класу всі учні проходитимуть ЗНО.

Читате також: Вступ-2015: три найважливіші нововведення

За результатами зовнішнього оцінювання випускники 9-х класів зможуть вступати: до навчального закладу академічного спрямування (учні з кращими результатами ЗНО; орієнтація на вступ до університету), навчального закладу професійного спрямування або професійного коледжу.

За словами Павла Полянського, важливим є те, що жоден з цих шляхів не буде глухим кутом в освітній траєкторії молодої людини й вона зможе вступати до вищого навчального закладу. Старша школа матиме професійну орієнтацію. Атестати про здобуття повної загальної середньої освіти отримуватимуть ті учні, які успішно складуть ЗНО у 12-му класі.

Також Павло Полянський повідомив, що в Україні визнаватимуться результати навчання у системі неформальної освіти. «Загальний підхід до дошкільної та всіх щаблів загальної середньої освіти полягає в тому, що окрім можливості безкоштовно здобувати освіту в комунальних навчальних закладах (класно-урочна система), діти на підставі освітньої програми можуть робити це в інший спосіб», - зазначив заступник міністра Павло Полянський.

За інформацією osvita.ua.


Читайте також:
21 Серпня, 2015 16:56
rjkz Пояснення досить просте: по-перше, витягування грошей з батьків на різноманітні заходи та потреби школи буде відбуватися 12 років замість 11-ти; по-друге, на повному оновленні підручників привладні книжкові корпорації заро[***] мільярди , і ці мільярди теж будуть витягнуті з кишень батьків. Із здобуттям Україною незалежності навчання дитини в школі стало дорогим задоволенням та фінансовим тягарем особливо для малозабеспечених родин, а тепер ще й планується посилити цей тягар.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!