20 найбільш надійних банків України. Рейтинг

21986 0
Банківська система проходить очищення кризою. Тільки за останні півроку НБУ ліквідував 26 кредитних закладів. І це не межа: в Нацбанку вважають, що Україні потрібно не більше 100 банків, а не 168, як зараз.
Рейтинг укладений інвестиційною компанією Dragon Capital спільно з виданням "Новое время"

Рейтинг укладений інвестиційною компанією Dragon Capital спільно з виданням "Новое время"

Ми публікуємо скорочений переклад тексту українською. Оригінал матеріалу вийшов 7 листопада 2014 року в журналі «Новое Время» (повна версія тексту онлайн).

В Україні 168 банків, 50 з яких – з іноземним капіталом – пропонують розмістити вклад під найвищі в Європі відсотки. Це надто багато, вважає Олександр Писарук, перший заступник глави Нацбанку: «Більше 100 з економічної точки зору Україні не потрібно».

До такого висновку він дійшов, спостерігаючи за тим, що відбувається в банківській системі країни у цьому році. Об’єм відтоку депозитів встановив національний рекорд – 25%. Збитки системи вцілому за останні дев’ять місяців досягли 10,6 млрд грн. Минулого року прибуток склав 1,7 млрд грн, а роком раніше – 2,8 млрд грн. Цього року Нацбанк признав неплатоспроможними відразу 26 банків. В НБУ кажуть, що зараз відбувається очищення системи.

Крім того, банкіри несуть мільярдні втрати в результаті війни на сході України і анексії Криму.

Щоб стабілізувати систему, НБУ провів стрес-тести 35 найбільших банків. В результаті 9 з них (трьом держбанкам, трьом українським і трьом з іноземним капіталом) регулятор рекомендував збільшити капітал на 56 млрд грн, тобто на суму, яка перевищує третину капіталу всієї банківської системи.

Рейтинг укладений інвестиційною компанією Dragon Capital спільно з виданням "Новое время". Клацніть для збільшення

«Ми – країна, де, ймовірно, найменше в Європі іноземних банків», – каже Писарук. За його словами це відбувається через те, що не працює судова система, існує тотальна корупція, економіка монополізована, а її експортно-сировинна модель застаріла.

Це призводить до плачевних результатів. Сумарно власний капітал 168 банків України складає 166 млрд грн. Це менше, ніж, наприклад, капітал одного лише австрійського  Raiffeisen Bank International (еквівалент 186,4 млрд грн) чи трохи більше розміру одного польського банку РКО (близько 110 млрд грн).

Крім того, банківська система працює в умовах надзвичайно слабкої національної валюти, яка менш, ніж за півроку обезцінилась з 8 гривень до 13,6 гривень на $1. В результаті активи банків зменшились на 165 млрд грн. «Країна в гарячці з жовтня минулого року, – каже Валерія Гонтарєва, голова правління НБУ.  – Щоб зупинити будь-які панічні настрої, нам доводиться вдаватись до адміністративних заходів».

В результаті не витримали нерви у вкладників. Цього року населення встановило сумний рекорд. Відтік депозитів за 9 місяців склав 45,6 млрд грн і $7,8 млрд. Попередній антирекорд був зафіксований весною 2009-го (29,2 млрд грн и $3,8 млрд).

Більше всіх постраждали російські банки. Три з них, що увійшли в число 20 найбільш надійних банків, за версією Dragon Capital, сумарно втратили 23,3% об’єму депозитів (без врахування девальвації). Чотири українських комерційних банки з цього списку сукупно втратили 13% депозитів, держбанки – 9,6%, десять іноземних «дочок» – 9,5%. Ці дані свідчать про те, що українці сьогодні найбільше не довіряють російським банкам.

Свої гроші українці сьогодні надають перевагу зберігати не в банку, а під матрацом. За даними НБУ, на руках у населення є колосальна сума – більше 280 млрд грн. Це у півтора рази більше, ніж капітал всіх банків країни.

Щоб їх звідти виманити, українські банкіри змагаються між собою розміром відсотка по банківському депозиту. Народ, наляканий девальвацією і пограбований крахом, здавалось би, надійних банків, на ці приманки не йде.

«Люди дивляться, що банк пропонує ставку 29-30% – це ненормально. Це сигналізує про проблеми. Не всі ж керуються жадібністю. Деякі люди мислять раціонально і перекладають гроші в банки з іноземним капіталом або держбанки», – розповідає старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.  

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний вважає, що величезний дефіцит довіри населення до банків став однією з головних причин падіння не лише банківської системи, але й всієї економіки.

Коли Польща потрапила у важку економічну ситуацію, згадує Пишний, влада звернулась до своїх громадян з проханням не забирати гроші з банків, а, навпаки, нести їх туди. Влада тоді пообіцяла, що справиться з кризою. Поляки повірили, понесли гроші в банки, в результаті внутрішні інвестиції вкладників допомогли економіці закінчити рік з 5% ростом ВВП.

Тим не менше, банки, у яких зберігається найбільше депозитів населення – банки українських акціонерів. За номінальними показниками в першу п’ятірку входять ПриватБанк (82,4 млрд грн), Ощадбанк (23,8 млрд грн), Дельта-Банк (19,3 млрд грн), Укрексімбанк (17,4 млрд грн) і Фінанси та Кредит (12 млрд грн). Три з них увійшли в число 20 найбільш надійних банків у найважчий для України рік. І все ж, незважаючи на свою могутність, вся п’ятірка отримала від НБУ наполегливу рекомендацію наростити уставний капітал.

Щоб система витримала економічне навантаження, НБУ вимагає від низки банків провести докапіталізацію. Всього на подібну операцію знадобиться мінімум 66 млрд грн.

Ще одна причина широкої недовіри до української банківської системи – високий рівень шахрайства.

Ну і на сам кінець, для того, щоб банківська система запрацювала на повну силу, їй потрібно вийти із порочного круга гонки ставок за депозитами.

Україні є на кого рівнятись. «Польща ніколи в рецесію не потрапляла, – наводить приклад Писарук. – Румунія потрапила на рік, а потім вийшла. Єдина країна, яка так і не виходила з кризи – Україна». Причин багато, основні з них – експортно-сировинна модель економіки і корупція.

Тим не менше, Писарук позитивно оцінює перспективи відновлення банківського сектора. Щоправда, на цей раз за рік не вийде. «Я оптиміст, – каже Писарук, – два, три, максимум чотири роки, і ми стабілізуємо країну».    


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!