56% українців вважають метою вторгнення Росії – повне знищення українського народу. Опитування

2376 0
Ще половина вважають, що ціль нападу – окупація України і приєднання до Росії.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

56% українців, що взяли участь в опитуванні соціологічної агенції «Рейтинг», вважають головною метою вторгнення Росії – повне знищення українського народу, і ця думка домінує в усіх регіонах України. Про це свідчать результати дослідження, проведеного 12-13 березня 2022 року.

Ще половина вважають, що ціль нападу – окупація України і приєднання до Росії. Тільки 15-17% думають, що агресор переслідує мету змінити політичний курс України чи запобігти розміщенню баз НАТО, 10% – вважають, що мотивом є знищення військової інфраструктури, 5% – провокування НАТО на війну. Тих хто вважає, що вторгнення Росії мало за мету захистити російськомовних – лише 2%. 

Читайте також: «Ми – народ, який за тиждень зламав плани ворога», – Зеленський

А от реальним шляхом завершення війни більшість бачить пошук компромісів на переговорах із залученням інших країн (64%), водночас майже третина вважають, що варто відмовитися від переговорів і воювати до звільнення всіх територій і лише 1% –погодитись на більшість вимог РФ.

Українці зовсім не готові віддавати ані Крим, ані Донбас: більшість вважають, що Україна має використовувати всі можливості для повернення окупованих територій Донбасу (86%) і Криму (80%). У цьому впевнені мешканці усіх регіонів, і цей показник зараз вищий, ніж у довоєнні часи.  

Читайте також: «НАТО боїться третьої світової війни, яка вже почалася». Українська активістка дорікнула прем’єру Британії

Додамо, що опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність становить 1200 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8%.

Нагадаємо, що станом на 1 березня 2022 року 55% українців вважали, що у війні проти України винна влада Росії, ще 38% звинувачували владу та народ РФ. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!