5 тез Лєшека Бальцеровіча про те, як реанімувати економіку України

3550 0
«В Україні не така погана економічна ситуація, як про неї говорять. І якщо є багато проблем, то це означає лише те, що можна запровадити багато рішень» - на економіку України Лєшек Бальцеровіч дивиться із оптимізмом і радить, насамперед, визначитись із системою розвитку, яка допоможе малому та середньому бізнесу і економіці загалом. 30 травня у Львові в «Опері Пасаж» пройшов бізнес-сніданок «BreakWest» із всесвітньо відомим економістом. Tvoemisto.tv пропонує 5 тез із розмови екс-міністра економіки Польщі про те, як реанімувати економіку України.

1.      Все що є важливим для економіки загалом, це також важливо для малого та середнього бізнесу. Якщо загальна політика і стратегія розвитку не буде хорошою, то це негативно вплине і на малий та середній бізнес. Потрібно дивитися загалом, а не лише на деталі. Основна ознака поганої політики полягає у тому, що для кожної окремої проблеми шукають окреме рішення, що викликає хаос і економіка не розвивається. Головне у процесі вибору правильної стратегії – не нарікати, а зорганізуватися.

2.      Зараз в Україні існує багато проблем, хоча їх менше ніж було в Польщі у 1985 році. Але тепер, перш за все, Україні треба провести професійну діагностику, як у медицині: визначити найважливіші проблеми. Наступним кроком є виявлення порушень системи на основі професійної оцінки. Усуньте ці порушення – і економіка буде систематично розвиватись. Але одноразової зміни замало. Потрібно систематично ці недоліки відслідковувати, тому що постійно відбуваються якісь зміни.

3.      Чим більше у системі песимістів, тим гірші перспективи змінити щось до кращого. Від нарікань нічого не зміниться. На ситуацію, що склалась в Україні, варто дивитись так: якщо є багато проблем, то можна запровадити багато рішень. Шлях до успіху повинен бути систематичним, адже жодні податки не зможуть бідних зробити багатими. Позиція країни в світі найбільше залежить від її економіки. Польща 90% успіху серед європейських країн здобула завдяки розвитку економіки.

4.      Насправді зрозуміти яка система хороша для розвитку, а яка – погана, нескладно. Відомо, що соціалістична система, яка відмовляється від приватної власності і заміщує ринок  центральним плануванням – це дуже погана система не лише в плані репресій, але й в плані економічного розвитку. Немає жодного прикладу успішної соціалістичної країни у світі  і не буде, потрібно із цим змиритися. Демократична ж система пов’язана із різними видами капіталізму. У цій системі є загроза надмірної заполітизації, проте вона справді дієва.

5.      В основі прогресивної економічної політики сьогодні лежить приватна власність і її існування в умовах конкуренції. Тому у цій системі все логічно: хто заробляє більше грошей, той розвивається, а хто менше – той занепадає. Також ця система вимагає досконалого судочинства, відкритості до світу  та виконання інших загальноприйнятих правил, що діють у світі.

Записала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!