74 роки тому загинув головний командир УПА Роман Шухевич. У Львові вшанують його пам'ять

1016 0
Роман Шухевич помер 5 березня в 1950 році.
РОМАН ШУХЕВИЧ / УМОВНЕ ФОТО, З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

РОМАН ШУХЕВИЧ / УМОВНЕ ФОТО, З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

У вівторок, 5 березня, виповнюється 74 роки з дня смерті громадського діяча та головного командира УПА Романа Шухевича. У честь цього у Львові відбудуться пам'ятні заходи на місці музею Шухевича, який 1 січня зруйнувала російська ракета. У програмі – покладання квітів до пам'ятника Шухевичу та поминальна панахида, а також виконання Державного Гімну України. Урочистості почнуться о 14:00. 

Додамо, що в місті оголосили архітектурний конкурс, щоб відновити зруйнований музей. 

Нагадаємо, Tvoemisto.tv поспілкувалося з донькою Романа Шухевича Марією Трильовською-Шухевич. Вона розповіла, що б про зруйнований музей сказав Шухевич, яким вона його пам’ятає, чому вона досить довго вважала себе радянською людиною і як дізналася, ким був її батько. Матеріал можна прочитати за посиланням

Читайте також: Чому Музей Шухевича насправді НЕ знищено

Для довідки

Роман Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові. Це український політик, громадський і державний діяч, військовик. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Активний діяч ОУН. Один з організаторів замаху на Станіслава Собінського та Еміліяна Чеховського. Учасник боїв на Красному полі на стороні Карпатської Січі.

Командир з боку українців українського військового підрозділу «Нахтігаль» у складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942).

Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії (1943—1950), голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950).

Борець за незалежність України у XX сторіччі.

2007 року Романові Шухевичу посмертно присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена Держави. А також він посмертно іменований найвищим почесним пластовим ступенем гетьманського скоба.

Юлія Кметик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!