7 людей померли у Львові за рік від отруєння чадним газом. Як вберегтись

2998 0
Фахівці наголошують, що випадки отруєння трапляються не лише в старих будинках зі зношеним обладнанням, а й в новобудовах.
enugg.com

enugg.com

З початку року у Львові сталось 65 випадків отруєння чадним газом, 7 з них – смертельні. Про це під час брифінгу 9 листопада розповів начальник відділу захисту населення управління з питань надзвичайних ситуацій ЛМР Євген Басан.

За його словами, останній випадок стався сьогодні, 9 листопада. Отруїлись двоє людей в Залізничному районі, вони госпіталізовані до лікарні у стані середньої важкості.

Тепло через вікна не тікає

Євген Басан зазначає, що у 57 цьогорічних випадках отруєння сталось через недбалість самих мешканців.

«Люди хочуть зекономити і щільно закривають вікна, двері, щоб все було герметично. Але нема доступу свіжого повітря, а воно необхідне під час експлуатації газових приладів. Кисень вигорає і стається отруєння», – каже Євген Басан.

Технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан додає, що зачинені вікна не допоможуть зекономити, а життя і здоров’я можуть забрати.

«Не потрібно тримати вікна відкритими постійно, це варто робити лише під час використання газових приладів, коли готуєте їжу. Це по-перше. По-друге, тепло через вікна не тікає. Звідти заходить свіже повітря. А нагріте повітря піднімається вгору і має виходити у вентиляцію. Має бути циркуляція повітря, інакше не буде кисню, а без нього ми не можемо жити», – каже Павло Сербан.

Читайте також: Пластикові вікна можуть спричинити отруєння чадним газом

Інша причина отруєння – відсутність тяги у димовентиляційному каналі, зазначає він. Перевірити, чи є тяга, кожна людина може самостійно. Для цього потрібно прикласти листок паперу до вентиляційного отвору: якщо його затягує всередину – все добре, газове обладнання можна вмикати, якщо він не рухається або навпаки його віддуває від отвору – потрібно негайно викликати комунальників або газову службу.

Хто і за що відповідає

Балансоутримувач будинку – ЛКП, ЖБК або ОСББ – відповідає за димовентиляційні канали всередині будинку. Ці канали перевряють двічі на рік – навесні, за підсумками опалювального сезону, та восени – перед його початком.

Начальник управління житлового господарства ЛМР Владислав Іванов зазначає, що ЛКП та «Львівгаз» складають графік перевірок в кожному будинку та вивішують про це оголошення. Якщо людини немає вдома у цей час, вона має звернутись до балансоутримувача та домовитись, коли буде вдома.

Читайте також: У Львові почастішали квартирні грабежі. 10 порад, як вберегтись

Якщо перевірка виявляє, що в квартирі відсутня тяга, то про це складається акт і в помешканні вимикають газ до усунення несправностей. Такий же алгоритм дій має бути у випадку, якщо працівникам «Львівгазу» не вдалось потрапити в квартиру.

Павло Сербан додає, що мешканці відповідальні за будь-які несанкціоновані та не погоджені перенесення газових приладів та димовентиляційних каналів. А Євген Басан зазначає, що призвести до отруєння може і гофрована труба, що іде до комину, адже вона має обмежений термін експлуатації.

«Тут люди самі мають подбати. Перевіряти періодичну цю гофру. Або можна викликати когось з ЛКП чи газової служби. Це важливо», – каже Євген Басан.

Він додає, що в дуже старих будинках димовентиляційні канали можуть бути несправними і такими, що не піддаються ремонту. Тоді мешканцям потрібно відмовитись від пічного опалення і перейти на електричне або інші альтернативи.

Читайте також: 10 речей, які треба знати дітям, аби бути в безпеці. Поради психолога

За словами Павла Сербана, проблеми з вентиляцією можуть бути і через неякісну техніку або через надто потужну електричну витяжку, що витягує повітря і не дає автоматичним датчикам нагріватись і спрацьовувати. Відтак, основні правила для уникнення отруєння чадним газом – це провітрювати приміщення і перевіряти тягу. Також не можна залишати без нагляду газові прилади, зокрема кахляні печі, і використовувати плиту для обігріву.

Львів’янам також рекомендують встановлювати у вікнах провітрювачі, а приміщення з газовими приладами обладнати індикаторами чадного газу. Якщо такий індикатор спрацює, то навіть дитина повинна знати, що треба вийти з квартири та зателефонувати батькам.

Ознаки отруєння та перша допомога

За словами завідувача другою підстанцією швидкої медичної допомоги Олега Фогта, найчастіше отруєння чадним газом стаються у вечірній час, коли люди вдома готують їжу, купаються тощо.

«У той час, коли все виглядає благополучно, сім’я гріється і готує вечерю, чадний газ накопичується. Він невидимий, не має запаху, людина може просто заснути і не прокинутись», – каже Олег Фогт.

Читайте також: Перша домедична допомога: що потрібно дізнатись просто зараз

Першими ознаками отруєння чадним газом є головний біль і нудота, далі може бути втрата свідомості. Першими реагують діти та вагітні жінки, а також люди з легеневими та серцево-судинними захворюваннями. Також характерними ознаками отруєння чадним газом є блідість шкіри і при цьому – почервоніння обличчя.

Олег Фогт наголошую, що перш за все потрібно відчинити вікна і двері, а вже тоді зайнятись евакуацією потерпілих. Госпіталізація в стаціонар має бути обов’язковою.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!