80% таких хворих помирають. У Львові врятували майстиню спорту з гострим тромбозом

359 0
Лікарі діагностували гострий мезентеріальний тромбоз, що перекрив кровопостачання кишківника і спричинив некроз.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Львівські лікарі врятували 71-річну жінку з тромбозом судин кишківника з некрозом. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО.

Наталія Михайленко, майстриня спорту міжнародного класу зі стрільби з лука та діюча тренерка, погано почувалася під час змагань на початку червня. Її нудило, болів живіт, а в голові паморочилося. Повернувшись додому, вона прийняла знеболювальне, але полегшення не настало, тож вона викликала швидку допомогу. У важкому стані її доставили до лікарні святого Луки, де лікарі діагностували гострий мезентеріальний тромбоз, що перекрив кровопостачання кишківника і спричинив некроз.

«У невідкладній абдомінальній хірургії гострий мезентеріальний тромбоз є, напевно, найгіршим діагнозом для пацієнта. Дані хворі вважаються або неоперабельними, або ж у післяопераційному періоді виникають важкі ускладнення, які призводять до летальних наслідків. Згідно зі світовою статистикою, смертність у таких випадках сягає близько 80-90%», – зазначив хірург Богдан Ліщук.

Наталію терміново забрали на операцію. Хірурги виявили, що вже відмерло дві третини тонкого кишківника, і виконали резекцію, видаливши уражену некрозом ділянку. Вони сформували стому – вивели кишку назовні через штучний отвір у черевній порожнині. Через два дні пацієнтці провели повторне хірургічне втручання, відновивши шлунково-кишковий тракт шляхом накладання анастомозу. Обидві операції пройшли успішно.

Читайте також: Львівські лікарі врятували чоловіка, який обпік майже половину тіла

Післяопераційна реабілітація триватиме близько двох-трьох місяців, після чого Наталія зможе повернутися до звичного життя та тренерської роботи.

Нагадаємо, що у Львові хірурги врятували життя 9-річного переселенця з Запорізької області, видаливши частину його язика через рідкісну пухлину. 

__________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!