Київ

Агентство Fitch підтвердило кредитний рейтинг Києва. Що це означає

780 0
Fitch припускає, що у 2023 році ситуація не зміниться.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Києва в іноземній валюті на рівні "CC", у національній – "CCC-". Про це повідомляється в пресрелізі агентства.

Підтвердження рейтингу відображає погляд Fitch на те, що ризик погіршення ліквідності та здатності Києва обслуговувати свій новий борг та підтримувати заборговані муніципальні компанії залишається високим.

Місто виконує всі фінансові зобов'язання, ліквідність значно покращилася у 2022 році, а прямий борг міста скоротився відповідно до графіка погашення.

«Загальний борг Києва, включно з боргом муніципальних підприємств та безвідсоткові казначейські кредити, укладені до 2014 року, що підлягають списанню державою, зменшився до 6,16 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Агентство також зазначило, що Київ повністю погасив незабезпечений борг спеціальної фінансової компанії PRB Kyiv Finance Plc у 2022 році та не має іншого непогашеного боргу в іноземній валюті.

Водночас існує підвищений ризик погіршення ліквідності та здатності Києва обслуговувати нові борги та підтримувати комунальні підприємства. На ситуацію впливає і невизначеність щодо темпів відновлення економіки країни, доступ до ринку капіталу, і вартість боргу після завершення війни.

Однак в агентстві зазначили, що фінансове становище Києва у 2022 році не погіршилося, операційний баланс був позитивним.

Fitch припускає, що у 2023 році ситуація не зміниться. 

Борг міста скоротився відповідно до його погашення. Борги комунальних підприємств минулого року не збільшилися, а плани щодо інвестицій, що фінансуються коштом боргу "Київтеплоенерго" припинені.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!