Київ

Активісти відновлять модерністську альтанку на Подолі, яку частково зруйнували комунальники

943 0
За попередніми підрахунками, на відновлення знадобиться 200 тисяч гривень.

У дворі житлового кварталу на Подолі в Києві планують відновити альтанку, що є частиною архітектурного ансамблю постмодерністських кварталів. Днями її почали руйнувати комунальники, проте їх вдалося зупинити. Про це розповів засновник ініціативи Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Уперше комунальники почали зносити альтанку у жовтні 2022 року. Тоді в Ukrainian Modernism розповіли, що домовилися з комунальниками, щоб вони не продовжували знесення та обговорили потенційне відновлення.

2 червня комунальники повідомили про плани знести альтанку «у зв'язку з аварійним станом», а вже 3 червня – приїхали та як стверджують активісти, за десять хвилин встигли знести половину споруди. У спільноті Ukrainian Modernism стверджують, що не було жодної експертизи альтанки, громадських обговорень чи попередження про її знесення.

 

Тепер ініціативна група планує відновлювати споруду. До команди, яка займеться відновленням, увійшли співавтор альтанки та забудови кварталів, архітектор та засновник науково-мистецької платформи "Острів" Юрій Шалацький, архітектор та засновник проєкту Podil Postmodern Борис Медведик, депутатка Київради Ксенія Семенова та сусідська спільнота.

«Ми вже встигли зустрітися з керівництвом району і домовитися, що будемо відновлювати альтанки», – написали в Ukrainian Modernism.

За попередніми підрахунками, на відновлення знадобиться 200 тисяч гривень. Цю суму планують зібрати з пожертв.

Довідка. Альтанка розташована на вулиці Костянтинівська, 56. Вона є частиною експериментальної житлової забудови чотирьох кварталів на Подолі, розташовується біля станції метро «Тараса Шевченка». Її реалізували протягом 1984-1992 років за проєктом архітекторів Юрія Шалацького, Георгія Духовичного, Тетяни Лазаренко, Леоніда Мороза та Ігоря Шпари.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!