«Апостолів» Сосенка зі Славського привезли на реставрацію до Львова

1906 0
У церкві на іконостасі їх замінять новими.
фото: Сергій Леонов / Facebook

фото: Сергій Леонов / Facebook

Ікони апостолів авторства Модеста Сосенка із храму Успіння Пресвятої Богородиці у Славську привезли на реставрацію до Львова. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила Оксана Ареф’єва, організаторка художніх пленерів Maxim у Славську.

Ікони передали у Львівській філіал національного науково-дослідного реставраційного центру України учора, 3 червня.

«Я сама шукала реставратора для них і ми відвезли шість подвійних ікон у Львів. Вони вже тричі замальовані, там Сосенка і близько не видно. Як колись у повоєнний час і у 80-х роках робили ремонт церкви, то люди брали пензлики і звичайними фарбами ікони поновили по авторській роботі, і дуже страшно поновили. Тепер цим буде займатись реставратори. Цей центр – найкраще, що є зараз в Україні», – розповідає Оксана Ареф’єва.

Також у церкві було ще близько десяти ікон із зображенням пророків. Утім наразі невідомо, чи їх також відреставрують.

«Отець каже, що не може їх дати і ніби вони мало замальовані. А, по-друге, їх не встигнуть відреставрувати. Центр зможе зробити реставрацію до кінця року, а оновлена церква має відкритись до Успіння, 28 серпня. До того часу мають завершити ремонт, поновити розписи. Тому потрібно, щоб все було готово», – розповідає Оксана Ареф’єва.

За її словами, фінансувати реставрацію ікон будуть із бюджету Славської ОТГ.

Читайте також: У Львові відреставрують фігуру Архангела Михаїла

Наразі ж ікони з іконостасу замінять новими, а наступного року відреставровані повернуть у церкву та зроблять із них виставку для відвідувачів.

«Іконостас є високо і ікон не видно. А це буде як музейний варіант, щоб відпочивальники, яким буде цікаво глянути на правдивого Сосенка, змогли побачити. Це буде через рік десь», – каже Оксана Ареф’єва.

Більше про ситуацію у церкві Успіння Пресвятої Богородиці, де торік знищили розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv Знищили і скопіювали.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!