«Ашан» постачає товари окупантам і допомагає мобілізації росіян, – розслідування

2143 0
Постачання товарів з «Ашану» окупантам представлялось як «гуманітарна допомога».
ФОТО: SUNDRIES.COM.UA

ФОТО: SUNDRIES.COM.UA

Французька компанія «Ашан» від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військовослужбовців на територіях окупованих областей України, а також допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Як йдеться у розслідуванні, постачання окупантам представлялось як «гуманітарна допомога» і складалося як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, які збирали пособники окупантів у магазинах «Ашан» в різних регіонах росії. Іноді постачання організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади.

Читайте також: «Ашан» ізолює російський офіс, інвестиції та постачання припиняють

Як повідомляє Українська правда, у розслідуванні згадується лист, який був надісланий співробітникам магазинів у Санкт-Петербурзі: «Колеги, прошу зібрати цесію для гуманітарної допомоги (за списком у вкладенні) і сьогодні вночі відправити на магазин Північний, дайте знати, коли палети будуть зібрані». Товари у згаданому вкладенні не схожі на «гуманітарну допомогу»: шкарпетки для чоловіків 40-го розміру взуття, є цигарки (які ніколи не постачають як гуманітарну допомогу), запальнички, бритви, але немає нічого для жінок і дітей. Кількість товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) свідчить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони. 

Далі цю «гумдопомогу» оформлюють як закупівлю з боку десяти юросіб. Ці компанії пов'язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький «Пассажиравтотранс», який, своєю чергою, належить до міського Комітету з транспорту. Деякі з цих юросіб на запит журналістів не стали приховувати, що товари прямують російським військовим. Крім того, «Ашан» задіяв у поставках для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що поставки узгоджувалися з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збір допомоги на території торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

Судячи з усього, не тільки «Ашан», а й «Леруа Мерлен», який належить до того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані російськими військами українські території. Наприклад, на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени «молодої гвардії єдиної росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен». Також «Ашан» допомагав владі рф боротися з ухильниками від призову: компанія збирала і передавала до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагав військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися.

Зазначимо, в «Ашан» Україна заявили, що шоковані розслідуванням журналістів про допомогу окупаційним військам, і вимагають пояснень від французького офісу. Про це йдеться у заяві Auchan Україна у Facebook.

«Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію», – йдеться у позиції Auchan Україна.

Для довідки

Мережа супермаркетів  «Ашан»  входить до десятки найбільших іноземних компаній росії. У росії французька мережа «Ашан»  управляє 241 магазином, де працюють близько 30 тис людей. Ринок країни-агресора генерує для материнської Auchan Holding 11% доходів. Раніше гендиректор Auchan Ів Клод заявив, що мережа продовжить роботу в росії, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».

 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!