Київ

Київ запевняє, що паркування на велосмугах дозволене та безкарне через прогалини у законодавстві

2976 0
У Києві через прогалини у Кодексі України про адміністративні правопорушення та правилах дорожнього руху столичні водії нахабно та безкарно можуть паркувати свої автівки на велодоріжках, загарбавши смугу та наражаючи на небезпеку водіїв двоколісних.
Фото: Київ - Велосипедне Місто / Facebook

Фото: Київ - Велосипедне Місто / Facebook

У Києві працює 30 інспекторів з паркування, їхня робота ускладнюється через прогалини в законодавстві. Про це розповів Департамент транспортної інфраструктури КМДА у відповідь на запит «Твого міста».

У Департаменті стверджують, що паркування на велосмугах та велодоріжках не заборонене, оскільки це не прописано в ПДР. За паркування у таких місцях покарати важко - в законодавстві наразі відсутні правові підстави не тільки для тимчасового затримання транспортного засобу за його розміщення на велосипедній смузі, але і для накладення штрафу. 

«Безпосередньо в п.п. 15.9, 15.10 ПДР (заборона зупинки та стоянки транспортних засобів відповідно) велосипедна доріжка та велосипедна смуга не згадуються», – пишуть у Департаменті.
 

Хоч паркування у таких місцях ніби й повинно каратися, проте в реальності це не так:

«Відповідно до діючого законодавства наразі відсутні правові підстави не тільки для тимчасового затримання транспортного засобу за його розміщення на велосипедній смузі, але і для накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу без тимчасового затримання», – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, цьогоріч у березні силами небайдужої киянки вдалося очистити велосипедну доріжку по вулиці Золотоворітський в центрі Києва від незаконно припаркованих автівок. Втім домогтися безперешкодного та безпечного пересування вулицями для велосипедистів повністю не вдалося. У Дептранспорті кажуть, що на вулиці Золотоворітській встановлені «з'ємні конструктивні засоби відокремлення велосипедних смуг» – пластикові дорожні борти у смугу безпеки вздовж велосмуги. Хоч наявні конструкції жодним чином не перешкоджали автомобілістам ставити свої транспортні засоби, в місті не планують їх змінювати на інші.

 

«Встановлення металевих стовпчиків та інших конструкцій дорожнього огородження третьої групи на проїзній частині вул. Золотоворітської суперечить пункту 15.15 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 No 1306», – пояснюють у Департаменті неможливість встановлення інших огороджень.

Загалом і місті працює до 30 інспекторів з паркування: «При двозмінній роботі на вулицях та дорогах міста Києва одночасно працюють до 30 інспекторів з паркування. Основні зусилля інспекції зосереджуються на проведенні періодичних перевірок дотримання правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів на окремих маршрутах та локаціях на найбільш завантажених ділянках вулично-дорожньої мережі міста Києва, а також на магістральних вулицях», – йдеться у відповіді.

Зазначається, що інспекторів не розподіляють по районах міста – їх місцезнаходження зумовлює дорожня обстановка та навантаженість вулично-дорожньої мережі.

Щодо посадових обов’язків, інспектори з паркування відповідно до наданих повноважень та посадової інструкції, затвердженої керівником Департаменту, мають наступні:

 – розгляд справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою і третьою статті 122, частинами першою, другою статті 152 1Кодексу України про адміністративні правопорушення від імені виконавчого органу Київської міської державної адміністрації відповідно до наданих повноважень: застосування автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування транспортних засобів; виявлення та фіксація у режимі фотозйомки (відеозапису) порушень правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів;

 – розміщення на лобовому склі транспортного засобу повідомлень про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів;

 – встановлення відповідальних осіб за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів за даними Єдиного державного реєстру транспортних засобів та інших реєстрів; винесення постанов про накладення адміністративного стягнення по справі про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису);

 – внесення інформації про правопорушення та постанов про накладення адміністративних стягнень до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху;

 – внесення змін та скасування постанов про накладення адміністративного стягнення у випадках, визначених законодавством;

 – проведення тимчасового затримання транспортних засобів у місті Києві шляхом доставлення для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку у разі вчинення порушення, передбаченого частиною третьою статті 122 (порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху), частиною 1521 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у випадках, передбачених частиною третьою статті 2654 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а так само у разі вчинення порушення, передбаченого частиною другою статті 1521 Кодексу України про адміністративні правопорушення, від імені виконавчого органу Київської міської державної адміністрації відповідно до наданих повноважень;

 – виконання обов’язків згідно із Законом України «Про державну службу» та завдань, що випливають з положень про Департамент, Управління, Відділ.

 

Втім, ситуація щодо безкарного паркування на велосмугах може змінитися – у рамках законопроєкту 9092-3 від 27.03.2023, який наразі розглядається у Верховній Раді України, передбачається внесення доповнень до  ч. 3 ст. 2654 КупАП щодо розташування транспортного засобу на велосипедній  смузі, що дасть підстави для накладення адміністративного стягнення та тимчасового затримання такого транспортного засобу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!