Біля Львова створюють музей загиблих літаків Другої світової війни. Фото

2337 0
За кожним з уламків – ціла історія.
Фото: Дослідники Львова

Фото: Дослідники Львова

Біля Львова, у селі Хоросно, член групи Urban Explorers Lviv Андрій Риштун облаштовує на своєму подвір’ї музей загиблих літаків Другої світової війни. Про це пошуковець розповів у кометарі Tvoemisto.tv.

Андрій Риштун розповідає, що зацікавився пошуком загиблих літаків Другої світової війни близько двох років з подачі Андрія Кир’янова – керівника групи «Пошук літаків ДСВ в Україні», і відтоді це стало для нього цінною частиною життя.

«Зараз у нас є залишки понад 10-ти літаків, вони лежать в сараї. А хочеться, щоб люди могли це побачити, прийти, почитати історію. Це не просто уламки, це різні історії, звіти з подорожей тощо. Насамперед вони дорогі нам, як спогад про проведений час. Якщо іншим буде цікаво, то ще краще», – каже Андрій Риштун.

Він додає, що музей, що планує облаштувати до нового року, буде передусім орієнтований на тих, хто цільово цікавиться темою літаків Другої світової війни.

«Я не планую нічого робити для шкіл, для загальної публіки, бо їх цікавлять атракції, а це є серйозні речі. Окрім того, це здебільшого шматки заліза, подекуди прогнилі, а не щось таке, що можна сказати «Вау!», – говорить дослідник.

Читайте також: У Львові пропонують відкрити портал у Полтву. Що думають у міськраді та Львівводоканалі

Андрій Риштун розповідає, що кожна історія пошуків – цікава. Наприклад, минулими вихідними завершилась майже трирічна історія пошуку бомбардувальника HE-111. Пошуковцям навіть вдалось ідентифікувати екіпаж і встановити йому меморіальну табличку.

Фото: Дослідники Львова/Фейсбук

«Він летів з Кросно (Польща) в Чернівці. У той день були погані погодні умови, снігопад. Радянські літаки не піднімалися в повітря взагалі. Екіпаж Хенкеля був молодий, найстаршому пілоту було лише 25 років. Вони врізалися в гору та загинули на місці. Місцеві жителі розповідали про кістки, яких багато знаходили навколо літака. На момент нашого приходу кісток вже не було», – написав Андрій Риштун на своїй фейсбук-сторінці.

На місці падіння літака знайшли жетон пілота, деталі парашутної системи, генератор BOSH, елементи шасі, вихлопної системи і двигуна, що розкидані уздовж прямої падіння і мають ознаки горіння. Тепер у історії цього літака можна поставити крапку.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!